Výpadek elektřiny - částečná funkčnost Omnie, obecně neustále problémy

Zdravím.

Začínám být lehce rozladěn z Omnie. Již před pár měsíci po cca půl roční přestávce, kdy byla odložena, jsem strávil doslova dny, než jsem ji zprovoznil do stavu, jaký měla před odstávkou (ještě jsem neznal schnapps, ač bůh ví, jestli funuje i ten). Chovala se divně, nešlo ji ani resetovat do továrního nastavení, až čistý flash z USB pomohl. Teď po pár měsících ± funkčního zařízení, které jsem z času na čas lehce upravil, vypadnul proud. Po naskočení je opět Omnia funkční napůl. FTP jede, Samba ne. Admin rozhraní nedostupné. Internet jde. Telnet naštěstí taky. Ledky svítí, ač v konfiguraci jsem je měl vypnuté.

Pokusil jsem se přes schnapps obnovit nedávno uloženou konfiguraci (přes rollback, pak reboot -f), ale problém nebyl vyřešen. Nějak se mi pak přes opkg install libpcre (snad tímto) povedlo rozběhnout admin rozhraní, ale Foris nefunkční (AttributeError("‘ForisState’ object has no attribute ‘password_set’",)). LuCI jede, po spuštění Samby i tato je funkční. Nicméně, po restartu stejný stav.

Co mám udělat, abych mohl nějak nechat Omnii fungovat a nebát se, že se mi takto “roz…ere”? Mám na ni napojeny i další domácí spotřebiče, kamery, osvětlení a bez routeru, na který se dá spolehnout, je mi to vše k ničemu. Je záloha přes schnapps 100%, nebo proč po rollbacku je stejný stav, jako před a přitom vím, že záloha proběhla na správné konfiguraci?

Díky.

Vypadek proudu muze poskodit filesystem, a pak ani schnapps nepomuze. Doporucuju cloud backups s moznosti kdykoli router preflashovat a pak relativne snadno obnovit nastaveni. Je ale dobre presvedcit se, co vsechno se zalohuje, abyste pak nebyl prekvapeny, ze neco chybi. Kouknete na Restoring from a cloud backup: experience a https://github.com/CZ-NIC/turris-os-packages/pull/54 .

Ahoj @swenak @peci1 ma pravdu. Máš zle skúsenosti s elektrikou. To ma mrzí!
Nevieš kde začať hľadať závadu, lebo možných chyb je viacej!

Jedna z možnosti ako začať je zadovážiť si UPSku.
Mám omniu s uSATA kontrolerom pre dva 3 1/2" sata disky v RAID1 s BTRFS.
Linux a FS je citlivý na výpadok prúdu. Kúpil som EATON 5SC 500 a nainštaloval som NUT balíček. Sfunkčnenie nebolo ľahké. Napísal som príspevok ale ten, neviem nájsť?! Zmizol z fora!?
UPS pri výpadku napätia korektne urobí halt a odopne napájanie do omii.

Mám návrh. Počkaj do vydania TOS4. Je tam veľa zmien, možno sa ti problémy už neobjavia!? A ak áno v menšej miere (dúfam).

Ja osobne by som do PROBLÉMU nepridával ďalší článok a to je cloud.
Zálohujem si konfiguráciu každý deň a to hneď na dve miesta: RAID1 a USB kľúč.
Čo sa týka omnie, moja je spoľahlivá a rýchla.
TOS nie je “čistý” ako v openWRT lebo Turris tým dodáva viac a viac svoje programy (písane v pythone) do omnie :frowning:!

Díky za reakce, nicméně bych opravdu do toho netahal další možné problémy. Měl jsem za to, že přes schnapps provedu kompletní zálohu a obnovou se dostanu do stavu, který byl pří záloze. Popravdě ale už to, že musím takovéto věci řešit “neustále” mě dost začíná vytáčet, ono i kdyby schnapps fungoval, tak pokud nejsem u routeru, tak si stejně nepomůžu, tedy, když mám výpadek napájení, tak se pak nepodívám na kamery z venčí, pračka mi neřekne, že doprala (OK, to je legrace, to není důležité).

Měl jsem předtím v průběhu 15ti let nemalé množství routerů a podobné problémy jsem nezaznamenal (tedy minimálně po restartu jsem nepřicházel o nastavení, obnova znamenala kompletní obnovu). Ano, ani jeden nebyl tak výkonný a neměl takové možnosti, ale já ani vše nevyužívám a hlavně snad “počet nastavení” není důvodem pro jejich zapomínání. Jediný pořádný důvod, proč jsem přešel na Omnii byl výkonnější NAS proti Asusům a dalším podobným. To se mi, ač s porodními bolestmi, povedlo zařídit (řešil jsem zde jinde a dával nakonec popis, jak je potřeba nastavit vše, aby to jelo rychle), ale k čemu to, když se nedá spolehnout na stabilitu. Záložní zdroj problém není, ale je to další “krám” navíc jenom proto, že si Omnia neumí zapamatovat správně nastavení a někdy se chová “podivně” a ani to nemusí být řešením :frowning:

Počkám na novou verzi a pak se toho když tak zbavím a koupím raději normání router a NAS.

Díky.

2 Likes

Ano, mám stejné pocity. Také uvažuji o přechodu na routery Synology, neboť s jejich produkty a podporou mám ty nejlepší zkušenosti…

2 Likes

@swenak to by som nerobil! Pretože pri inom routery prejde 2 ročná záručná doba a update SW sa už nedočkáš! … a sa ti router sám stane vurneable ;-)!
Turris tým ma pre TOS omniu lifetime podporu SW!

Máš ešte aj iné možnosti s omniou:

  1. https://www.gargoyle-router.com/download.php
  2. https://openwrt.org/toh/start?dataflt[Brand*~]=turris
  3. https://iot.mozilla.org/docs/gateway-getting-started-guide-turris-omnia.html (mahol by byť z tohto package pre omniu!?)

Ale je to s update OS pri 1,2,3 je trochu problematické!

… už len ostáva buď trpezlivý a tým Turris žiadaj o podporu na ich maile:
https://www.turris.cz/cs/omnia/#kontakt.

No, čekat budu, kouknu i na ty další možnosti, díky za ně, nicméně to “lifetime” bych bral s rezervou. Nanic podpora (a když vidím další diskuze, opravdu to není velká sláva, nesplněné sliby, …) je pořád jenom nanic podpora. Přitom naopak, ty “obyčejné routery” mají často i delší podporu, než 2 roky, viz Asus. I ten Synology. Od nich jsem měl předtím ac1900, ale pravdou je, že s ním jsem spokojen nebyl (pomalé NAS funkce a snad nešlo užívat 2 disky, nebo možná jo, ale nešlo mezi nima dělat pravidelné kopírování - ne na úrovní jejich OS). Měl jsem už i kombinaci NAS+router, ta fungovala, jenom mi to přišlo moc robustní a velké na to, jak to užívám (NAS mám jako zdroj pro Apple TV a zálohování notebooku a kamerového systému, nějaká data k tomu).

Mal som QNAP s dvomi diskami ale po cca piatych rokoch bol už výbehový, tak žiadne update. Dal som ho na recykláciu …
Spravujem omniu pre známeho, ktorý nemá na to čas a zatiaľ je spokojný. Tiež je to omnia s RAID1 ako v mojom prípade.
Je potrebne si rozmyslieť co urobíš. Bude to mať vplyv na tvoju budúcnosť!
… možno budeš znova nespokojný?!
Edit: 19.09.16,14:47

No, 5 let bez problémů a pak možná kupovat další (ono, že by po 5ti letech nebyl update neznamená, že nebude použitelný HW) mi přijde přijatelné, pokud těch 5 let bude vše fungovat.

Zrovna jsem se hrál s resetem Omnie. Jak tady řešili i jiní, mně taky nejde, nešel ani před pár měsíci, když se po updatu vše rozházelo, jediný reset tehdy prošel přes medkit. Teď jsem ho chtěl udělat, abych měl jistotu, že můj vlastní medkit se opravdu z USB načetl. To jsou přesně věci, co mě rozčilují, nespolehlivost na každém kroku :slight_smile: No, jdu udělat tedy pokus s čistím medkitem.

Jinak tedy, proč nefunguje schnapps jako celková záloha? Proč zrovna (pokud vůbec je to tím) není v něm obsaženo, že se má pouštět samba server? Co to je za specifický problém, prostě přestane fungovat webový admin? A pak, když ho ručně zprovozním, tak je problém s tím attributem ‘password_set’ ve Foris?

Tak jenom doplním. Po čistém medkitu byla uvedená chyba s tím attributem ‘password_set’ opět zobrazena, ale už jenom jednou, pak se to vzpamatovalo a dostal jsem se do nové konfigurace. Pak jsem obnovil ze zálohy dělané přes Foris to, co obsahovala, ale to jsem věděl, že tam nebude nic jako NAS a tak dále. LEDky ale jsou asi v této záloze, WiFi a net se tím zprovoznil. Pak jsem zase přes restore flash obnovil svůj cutom schnapps a opět stejná situace, jako když jsem rollbackem vracel zálohu. Foris nefunkční, Luci po nějakých “čachrech” přes telnet zprovozněno, pak ručně spuštěna Samba. Tedy dle všeho v záloze přes schnapps je i něco z Forise rozhraním, LEDkami, protože to prostě přepsalo funkční nastavení. Takže teď budu muset nějak pořešit zprovoznění Samby po restartu, LEDky a na Foris kašlu.

Synology má záruku na HW obvyklou v zemi prodeje, ale SW funkční major updaty poskytuje dobu myslím 4-5let od uvedení produktu na trh a pak ještě 2 roky poskytuje bezpečnostní minor aktualizace. V domácnosti mám diskovou stanici Synology DS213+, již nemám nárok na update s novými funkcemi, ale bezpečnostní updaty dostávám častěji než od Turrisu. Z pohledu IT tedy Synology záruku považuji za “doživotní”, protože každé IT zařízení je po takové době morálně zastaralé, mechanicky opotřebované a zralé na výměnu. Navíc u Synology jsem nikdy neměl s update problém, aby mi složil zařízení. Se Synology DS mám jen ty nejlepší zkušenosti…

1 Like

Nepoužil som príkaz “schnapps” ako mám omniu tj. cca od roku 1/2018. MediaKit som nahrával, dával reset cez tlačidlo vzadu a router sa správal korektne.
Nechápem ako je možné že máš tak veľa problémov!

1 Like

No, nepřijde mi, že jsem specifický, ty problémy tady jsou již řešeny jinými uživateli.

Jenom doplním. Psal jsem na podporu, sice reakce byla, ale k ničemu. Jediné, co z logu bylo patrno, že jsem déle (tehdy snad 8 dnů) nerestartoval router. No aby taky jo, když po restartu jsem musel ručně zprovozňovat služby, aby alespoň nějjak běžel, coše jsem jim ovšem psal. Chvlilku jsem tedy fungoval v režimu “bože, ať nevypadne elektřina”. Teď o víkendu jsem se odhlodlal, udělal update na poslední verzi a vše nakonfiguroval nanovo. Do dnešního ráda, tedy cca 6 dnů vše bez problémů fungovalo.

Dnes ráno cca průběh: Apple TV hlásí, že je problém s připojením v síti, nejde internet (mám ji připojenou přes WiFi5), po chvilce se zastaví obraz v Infuse (měl něco nacachováno), tedy zřejmě nejde síť obecně. Kouknu na mobil, jsem na WiFi5 připojen, dostanu se na NAS, internet taky zdá se OK. Kouknu na Apple TV, ta ale již není připojena na WiFi5 a ani ji nevidí, jenom WiFi24. Na chvilku se WiFi5 zobrazila, ale pak už nic. Vypnul na telefonu WiFi a zase zapnul a hle, WiFi5 taky již nevidí a nepřipojí se. Pouze vidím WiFi24. Zkouším se do ní připojit, zadávám 100% správné heslo, nicméně se k WiFi24 nedá připojit, protože špatné heslo. OK, vytahuju ethernet kabel ze skříně, připojuju k routeru notebook, trvalo to nějak déle, ale nakonec jsem se připojil. Kouknu se do Foris, klikám na WiFi a nic moc se neděje, stránka se nechce načíst, jako by byl problém s načtením, nicméně jiné části Foris reagují svižně a hned. Takže se kouknu do Luci a ta neumí v přehledu načíst informace o systému, ani o paměti, síti. Zkopíroval jsem si tedy logy a restartnul router.

Ale asi mám špatnou elektřinu, nebo co, když je podezřelé, že mám takové problémy :slight_smile: Možná je to HW problém, ale divné je, že vždy to nějaký čas bez zásahu funguje. Nicméně, pozitivní je, že po restartu aslepoň vše běží jako před ním a nemusím ručně zase řešit služby.

Tak přesně tohle jsem udělal už před necelými dvěma lety a rozhodně nelituji :slight_smile:

1 Like

A nějaké podezřelé chybové hlášky v syslog nejsou? Nedchází paměť ?

Nevypadá to na něco zásadního, co tam vidím jak v jádru, tak v logu, jsou tam hlavně hlášky, o kterých se píše zde:

Ale můžu sem hodit oba logy, to není problém.

Já myslel chyby paměti jako třeba btrfs chyby …

2019-08-04 10:54:26 info kernel[]: [  292.834064] BTRFS info (device mmcblk0p1): disk space caching is enabled
2019-08-04 10:54:26 err kernel[]: [  292.834073] BTRFS error (device mmcblk0p1): Remounting read-write after error is not allowed

Projev byl ten, že router nejdříve neumožnil smazal staré schnapps a posléze nepřidělil IP adresu takže - systém směr SSD mSATA.

Jinak schnapps je 100% … pokud není ještě jiný problém a funguje ti proces obnovy. Já se v koncové fázi taky ani přes tovární reset a stažený medkit nedostal.

Hledej inspiraci v logu

Ne, nic takové, pouze problémy s WiFi, jak jsem pak hledal, opět nic, co bych měl jenom já, např.:

Oct 25 06:01:19 Router kernel: [505851.091238] ath10k_pci 0000:02:00.0: failed to create wmi peer xx:xx:xx:xx:xx:xx on vdev 0: -11
Oct 25 06:01:19 Router kernel: [505851.100064] ath10k_pci 0000:02:00.0: failed to add peer xx:xx:xx:xx:xx:xx for vdev 0 when adding a new sta: -11
Oct 25 06:01:19 Router hostapd: wlan0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: Could not add STA to kernel driver
Oct 25 06:01:19 Router hostapd: wlan0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: did not acknowledge authentication response

Neinstaloval jsi manuálně nějaké wifi drivery ?