Vpn na modrém turrisu?

Ahoj, snažím se zprovoznit si na modrém turrisu vpn abych se mohl odjinud na iPhone připojovat domu a chovalo se to jako v domácí síti…

Zkoušel jsem tento návod Turris Documentation

Jenže v tom updater nemám ty možnosti - viz screen. Kde můžu hledat chybu? Balíček jsem našel přes Luci a hledání softwaru, nainstaloval tam, spustil, ale stále ho v tomto rozhraní nevidím, ani v Luci nic s vpn nepribylo… Nejsem odborník na nějaké vysoké úrovni, mám základní znalosti sítí… Budu rád za rady, děkuji :slight_smile:

Ahoj. Ty nemáš v sekci Aktualizace - Seznam balíčků?

1 Like

Mám to tam i z mobilu.

1 Like

Právě že ne. Proto to píšu a přiložil jsem i screen jak ta nabídka vypadá u mě.

Jakou máte verzi Turris OS? Co to ukazuje za verzi Forisu?
Máte položku list passed updater v /etc/config/foris?
Udělal jste restart?

Poznáme podle toho verzi forisu? Nějak ji tu nevidím na mobilu, jako doma na desktopovem chromu :confused:

A prosím o radu, jak v terminálu vlezu do těch složek? Zkoušel jsem CD etc/… A napsat tu cestu abych si pak s příkazem ls vypsal co tam je, ale to nejde…

Každopádně by měl, být foris aktuální, vždy se mi to samo aktualizovalo

Poslední stable verze OS je 3.11.22, takže se vám router asi neaktualizuje.
Poslední verze Forisu je 100.5.1
Asi by to chtělo PC a zjistit si jak se používá připojení přes SSH.
Tím by jste měl začít.
Nebo to dát někomu kdo bude vědět co dělá.

Připojený jsem úspěšně přes ssh v terminus appce na iPhone :slight_smile: jen nevím přesně jak se dostat do složek :pensive:

https://wiki.turris.cz/doc/cs/howto/delayed_updates

Jak vidím toto, tak ani to tam nemám, nastavení automatických aktualizací :confused: přitom jsem to nevypinal :confused: i když už nemusím, tak chci posílat na servery cz.nic data atd… :confused:

Hlavně nechci dělat tovární nastavení, protože nevím už co vše mám nastaveno, :confused: :smiley: i když nějaká záloha by se měla provádět, ale kdoví jak i to funguje… Proč se to přestane ksakru aktualizovat? :-/

Super, pokus jste přes Terminus na SSH tak zkuste aktualizaci ručně a uvidíte co to vypisuje.
Zadejte:
´ opkg update ´
A pak…
´ pkgupdate ´

A sledujte co se děje.

No … takže se to chce aktualizovat na novější verzi.

1 Like

Co ty 4 balíčky z těch varování, které chybí? Jak se to stane, a proč je to teda ignoruje a nestane taky? Čili tam return (tipuju že tím myslí esc :D) a nainstaluji se a pak reboot a snad to bude ok? :slight_smile:

Nevím jestli si děláš srandu ale Return je ENTER.
Ty čtyři varovné hlášky jsou neškodné, ignoruj je.
Napiš po rebootu.

Sorry, nebyl to vtip :confused: opravdu jsem netušil, že to je Enter :confused: ač bych na to nejspíš pokus / omyl přišel :smiley: - return, v překladu návrat, bych fakt chapal spíš esc, a Enter spíš confirm nebo tak neco. Každopádně je mi sympatické i Y / N pro potvrzování. A víc zkušeností s “konzolí” mám z win, než Linuxem, kde teda tipuju return je běžný výraz v tomto významu :smiley:

Každopádně dík moc :))) :hugs:

Na konci příkazu na update to i upozornilo, že je třeba reboot, ten jsem následně udělal příkazem reboot (aspoň co jsem se dočetl by to mělo stačit), a po pár minutách se zkusil připojit na foris, a zjistil jsem, že je novější verze, ale to až po smutném zjištění, že po rozkliknuti “aktualizace” vidím stále to stejné jako předtím :confused: asi budu muset tovární nastavení co?:confused:

Můžeš sem dát co se vypíše po cat /etc/config/foris ?
Neukazuj nám řádek option password !

2021-02-03_220000

hned pod heslem…

jinak me prekvapilo to, ze v sberu dat je teda primo uvedeno, ze jsou vypnute automaticke aktualizace (ale kde je zapnout ze :frowning: ) - a jeste vic me prekvapily ty tocici se sipky u aktualizace… ale nic se nezmenilo…- po par prepnutich v menu ty spikly zmizely, a v aktualizace to ukazuje stale totez

Nejsem si 100% jistý že to pomůže, ale zkus zatím
opkg install --force-reinstall foris

Zbytek asi zítra.

stale stejny stav :confused:

nejprve mi to napsalo chybu s tim, ze pomuze opkg update, to jsem udelal, pak se to tvarilo uspesne… pres foris jsem provedl reboot… a stale nic :confused:

Ano, nejprve to chce dát opkg update a pak opkg install. To je správný postup.
Jen mi připadá že Foris ti běží, jen nenačítá co má.
A tam mi trochu dochází dech. Zkusil bych zkontrolovat a přeinstalovat balíčky pro Foris, pokud se ti to neaktualizovalo mohou být neaktuální.