Verze Turris OS v NOR a obnova z SD karty

V ramci navodu zde:
https://www.turris.cz/doc/cs/troubleshooting/sdcard_recovery

bych mel tri dotazy:

1. je mozne nejak zjistit verzi Turris OS, ktera je ulozena v NOR?

2. je nutne rozdelavat Turris a pripojovat microUSB kabel na jeho desku, kdyz nechci prechazet na UBIFS? Nebo staci vlozit kartu a nechat to treba pul hodiny prechroupat a vratit prepinace SW1?

3. jaky je vhodny software na Windows pro pripojeni konzole (analogie minicom na Win)?

Diky vsem za odpovedi!

Odpovím odkazem…

Ad. 1.: https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?pid=10498;hl=nand
Ad. 2.: Ano
Ad. 3,:https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?pid=5693#pid5693

1 Like

Tak tomu rikam rychlost, diky! Jen jsem trosicku zmaten, protoze to vypada, ze mam verzi 2.4, ale mam podezreni na JFFS2.

K tomu bodu dva - to ano je na kterou otazku? Nicmene predpokladam, ze ta nutnost propojeni tam je :slight_smile:

Nicmene asi pockam, az se ustali nejaka funkcnejsi verze a potom to risknu updatovat, je to vyzva :slight_smile:

Můžete přejít na UBIFS podle návodu p. Caletky, je v odkaze bod 3… ale kabel a konzoli potřebujete…

Ale, trosicku jsem zazmatkoval, koukal jsem jinam a neslo mi do hlavy, jaktoze verze 2.4 by mohla mit JFFS2 a samozrejme mam UBIFS. Nicmene se na to chci vrhnout, ale az bude nejakej stabilnejsi OS, protoze ted mam taky problem s tim Segmentation Fault.

V kazdem pripade, za mne v tomto tematu asi vse a diky za konzultace, uz mam zase kapku jasneji :slight_smile:

V souvislosti s tim, ze je jiz aktualni verze 3.5, tak zvazuji, jestli si mam vyupgradovat stavajici 2.4. Faktem je, ze vice nez rok provozuji Turris bez jakehokoliv problemu a tovarni nastaveni jsem nikdy nevyuzil. Taky tam mam rozchozenych pomerne dost sluzeb a obavam se, abych to zase vsechno zpet uspesne rozchodil.

Pro zakladni zalohovani pouzivam sysupgrade -b, nicmene premyslim, jestli je to dostatecne, aby me neco nenachytalo. Taky by asi bylo dobre si schovat sjetinu opkg list-installed. Napada jeste nekoho, co zajistit, aby se clovek potom “nedivil”?

Jak vubec zjistim, jaka je verze v image?
https://api.turris.cz/openwrt-repo/turris/sdcard-rescue/

Dle vypisu souboru to vypada, ze tam byl soubor nahran 6.1.2017, coz jeste nebyla k dispozici verze 3.5.

Kdyz jeste shrnu i druhou variantu, tak v pripade problemu se mi proste obnovi Turris OS 2.4, ktery se nasledne sam upgraduje na 3.5 (respektive aktualni), ze?

Takze tak zvazuji vsechna pro i proti, jestli do toho jit nebo ne, vsechno mi ted 100% a obavam se, abych to spis nerozvrtal :smiley:

Určitě bych doporučoval udělat flash 3.5 z sdkarty. Mě to donutilo si připravit .sh skripty do kterých jsem dal všechny instalace balíčků a obnovu konfigurací takže následná rekonfigurace je do stavu jaký potřebuji po obnově továrního nastavení je rychlá. I tak tím ale několik hodin strávíte. Na 3.5 zdá se všechno funguje hlavně ten opkg je úleva už jen kvůli tomu je dobré ten upgrade provést. Na 3.5 se Vám to z 2.4 automaticky obnoví hned po resetu do továního nastavení kdy se postahují a nainstalují balíčky 3.5 z internetu pokud tomu zablokováním nezabráníte. Verze image je z 6.1.2017 ale tím se nemusíte vůbec trápit s ohledem na výše uvedené.K tomu minicomu nevím, můžete použít nějakou live CD/DVD nebo USB distribuci linuxu a do té nabootovat bez nutnosti instalace debianu někam na disk. V té pak pustit minicom a udělat upgrade.

Je mi jasne, ze v pripade problemu ta obnova bude rychlejsi, nez v pripade obnovy na 2.4 a nasledny upgrade. Zase vzhledem k tomu, ze funguji x mesicu bez problemu (respektive nutnosti obnovy), tak si rikam, jestli je to opravdu “must have” :slight_smile:

Takze verze v img je opravdu 3.5? Da se to nejak overit?

Minicom je vyreseny - pres puTTy.

BTW slo by dat ty .sh skripty k dispozici (pripadne vybrane casti) pro inspiraci?

Já jsem s minicomem taky trochu bojoval, live distro… A nefungovalo korektně. Nakonec jsem dohledal někde na netu, že stačí použít Putty pro windows, jen rychlost na usb je potřeba nastavit na 115200. Pak to funguje korektně a jde provést upgrade z SD karty

už jsem to sem někam dával…
tady a tady

Inspiraci jsem ÄŤerpal tady http://linux.xvx.cz/2014/04/turris-openwrt-configuration.html
Některé jsem použil tak jak jsou a pak jsem si vyrobil vlastní.

Vsak to si daval par prispevku vyse, primo v tomto tematu :smiley:

1 Like

Diky, projdu si to, ale svym zpusobem asi nic nepokazim primym prepsanim konfiguracnich souboru za moje zazalohovane. Na druhou stranu, skript staci spustit a ten vetsinu veci udela - mezeru vidim jen treba v dhcp, pokud clovek meniva zarizeni, tak ze musi udrzovat i skript aktualni (zarizeni, mac, ip).

BTW nevi nekdo, jak overit/zjistit verzi Turris OS v tom recovery image?

vycházejte z tohoto…

Ale me nejde o verzi v NOR, me jde o verzi v image na webu Turrise, tak jak jsem se ptal v prispevku:

Já vím, a co vám brání to stáhnout, rozbalit a podívat se dovnitř?

Bohuzel mam Windows :wink:

To ničemu nebrání, uvedený postup se dělá na Turrisu (z Win se připojíte přes Putty). Osobně bych si pak zmíněný archiv stáhnul přes WinSCP do počítače a tam ho rozbaloval.

Zrejme si nerozumime. Me jde ted primarne o to, jak zjistim verzi Turris OS v image pro SD kartu. Ve Win ho nemam jak rozbalit, neb mi to hlasi prazdny archiv.

Stáhnout to jde wget přímo do Turrisu…
třeba
wget api.turris.cz/openwrt-repo/turris/sdcard-rescue/sdcard.img

já to udělal v Ubuntu a /etc/turris-version ukazuje 3.5