Verze Turris OS v NOR a obnova z SD karty

Coz o to, wgetem to stahnu, ale tim koncim - ja jsem spis pres ty Wokna :smiley:
Nicmene budu verit, ze je to vazne 3.5

Mimochodem, v Turriskoj mam zasunutou kartu s daty/logy, asi bude lepsi ji vyndat a nahradit jinou kartou, nez se tam snazit rozbalit ten image, ze?

Já si tu kartu odzálohuju na jiný disk a pak na ni nahraju img, vůbec ji nemusíte vyndavat…

nápověda: dd if=/turris/sdcard.img of=/dev/mmcblk0 (v putty)

Diky za nakopavani. Kdyby se nemusel turris rozmontovavat, tak bych to asi taky tak udelal, ale takhle je pro me rychlejsi tu kartu prehodit. Mam tam desetitisice malych souboru (STRM soubory filmu/serialu ze Sosace pro Kodi), takze to kopirovani by bylo stejne celkove peklo.

Furt se odhodlavam, jestli to risknout. Alespon by se clovek naucil neco noveho a taky by me to donutilo nakonfigurovat druhej routeru, co tu mam jako zalohu, kdyby Turris nejel.

Mam si jeste zazalohovat neco jineho, nez co zalohuje sysupgrade? Chtel bych potom idealne obnovit vse 1:1

Otevřít ho bohužel musíte kvůli přepnutí switchů.

Rozhodně se do toho pusťte podle návodu, není to nic složitého. Taky se mi do toho moc nechtělo ale překonal jsem lenost. Stačí odmontovat 7 šroubů, nejlépe vyměnit sdkartu za jinou kam si předem nahrajete sdcard.img protože pokud to uděláte na tu co v turrisu máte tak si pomocí dd if of zlikvidujete její obsah, tedy buď si ho předem tarem někam zazálohovat a uložit do PC a pak obnovit nebo použít nějakou prázdnou, kterou můžete naformátovat. Pak přepnout switche, pustit minicom udělat nand scrub, vypnout zapnout a provést reset do továrního nastavení. Výsledkem je opět funkční turris.

Asi to risknu, jen me stve predstava toho, ze budu resit neco nefunkcniho - pocinaje Tvheadendem, pres x dalsich sluzeb, az po MySQL. Nerad bych totiz o cokoliv prisel :slight_smile:

Planuju prepojit routery, puvodni Asus nakonfigurovat, abych mel internet a potom se pustim do Turrise. Kartu tam asi hodim prazdnou a prekopiruju to primo v nem (nez se s tim drbat na Woknech).

Je to za chvilku, až to párkrát uděláte už vám to ani nepřijde. :slight_smile:

Ono by mělo jít nahrát rovnou celý obraz přímo do routeru, s vynecháním tý SD karty,
bude to nějaký z těchto souborů:
https://api.turris.cz/openwrt-repo/turris/openwrt-mpc85xx-p2020-nand-TURRISNAND-rootfs.tar.gz
https://api.turris.cz/openwrt-repo/turris/openwrt-mpc85xx-p2020-nand-TURRISNAND-rootfs.ubi
https://api.turris.cz/openwrt-repo/turris/openwrt-mpc85xx-p2020-nand-TURRISNAND-rootfs.ubifs

jen by nám musel někdo z týmu prozradit čím a kam přesně…

Provádím dle návodu. V okamžiku kdy má načíst z SD karty bliká D26 a žádné “HOTOVO” se neukáže. Setkal se s tímto stavem někdo ?

Tak jsem si to nakonec zvladl. Jedine, v cem bych navrhoval vylepsit dokumentaci, je to oznaceni pinu, respektive kde je 0 a kde 1 (napis SW1 je navic “bonusove” vzhuru nohama).

Jel jsem navod krok po kroku a to, ze se to provede automaticky jsem zjistil az tehdy, kdyz jsem vymazal NAND a “prechazel” jsem z UFIBS na UFIBS :smiley:

Ale ono v zasade je to stejne jedno, protoze clovek musi provest tovarni restart tak jako tak, takze stejne o data v NAND prijde, ze?

Jinak obnova dat v pohode, jen me prekvapilo, ze uz neni www a www2, ale pouze www.

Mas opravdu spravne nastavene PINy? Je ta karta v poradku? Jak si ji vytvarel?

Naformatoval ve Windows a nakopíroval na ní sdcard.img. Jak jsem teď hledal tak to asi není to správné.

To nestačí, karta se musí správně zapsat,
ve WIN použijte toto.

Dík. Před chvílí jsem to našel také. Večer doma zrealizuju.

proc to tak komplikujete? Staci dat kartu do SD slotu pouzit DD primo v turrisu a potom prehazet prepinace a flashnout…

Ano, stačí, ale uživatel psal že kartu formátoval a kopíroval ve WIN, takže předpokládám že bude pro něj snažší to poprvé vyzkoušel takto a příště to třeba dá sám přímo z routeru…

V mém případě je problém v tom, že mi nefunguje ani připojení přes putty.
Ale i tak by mě zajímalo jak přesně má DD vypadat ( pokud se do podobného stavu dostanu příště - nejsem uživatel linuxu).

Win32DiskImager mi pomohl a problém je vyřešen. Ještě jednou dík za radu.

Někam si to stáhněte, příkazem wget , pro příklad třeba do složky
cd /mnt/nas/image
wget api.turris.cz/openwrt-repo/turris/sdcard-rescue/sdcard.img

no a pak

dd if=/mnt/nas/image/sdcard.img of=/dev/mmcblk0

mmcblk0 by měla být karta ve slotu, můžete zkontrolovat blkid

Premyslel jsem, jak s tim vydrbat, protoze tam mam pochopitelne kartu s datama. Jestli by neslo to, ze by se nechala jedna partition o nejake velikosti neobsazena, aby se nemusela vyjimat karta a zaroven, aby se to melo kam stahnout/rozbalit.

I kdyz ve finale je to asi jedno, pac se stejne musi rozmontovat celej Turris, takze to vytazeni ramky je uz to posledni.

Já ty data vždycky jen odzálohuju jinam a pak zase vrátím zpět…