Zdravím. Potřebuji radu. Turris Mox - každých pár dní najednou nejde internet, router přestane blikat červenou diodou a jediné co pomůže je odpojení a připojení k napájení. Chtěl jsem pomoci pravidelným restartem v noci, ale asi dělám něco špatně. Nastavení viz obrázek. Někdo radu co by to mohlo způsobit, nebo jak zjistit jestli se opravdu restartuje? Díky
Tipuju, ze neco zere ramku. Chtelo by to po par dnech htop a podivat se, co tam je. Taky velmi pravdepodobne bude cely /tmp, /srv a /var mapovany do ram, tak i tam projit soubory a podivat se, jestli neco moc nebobtna.
No jo, já rozumím ledasčemu, ale tohle je pro mne trochu mimo obor Ten příkaz na noční restart je dobře? Pokud bych měl dělat něco s ukládáním do RAM tak budu asi potřebovat podrobnější pomoc
Zkuste doplnit do následujícího řádku mezeru. Kdysi jsem měl problém s definicí a musel jsem mít na konci vždy ještě jeden prázdný řádek.
No, da se jeste koukat na ty provozni data z Luci:
https://192.168.2.1/cgi-bin/luci/admin/status/processes , seradit podle memory usage.
Na https://192.168.2.1/cgi-bin/luci/admin/status/overview se da koukat na mnozstvi volne pameti. Dulezity je radek Total Available. Zaroven je tam i Storage / Temp Space.
Díky, ale pamětí to asi nebude… viz obrázek. V seznamu je vytížení paměti v řádek jednotek procent a procesor skoro nic.
Doplnil jsem a zkusím, díky
Prave bude zajimave sledovat, jak se to vyviji v case.
Tak bohužel asi mezera nepomohla. Jak poznám, že ten restart proběhl? Nějaký Log? Jinak stále to tuhne jednou za dva dny cca ale paměť je na tom pořád stejně, nic extra nežere.
V luci je hned na první obrazovce vpravo “Doba běhu” aka uptime. Nebo na té stavové dva řádky na “Paměť”.
Jinak můžete trpět “reboot problémem”, že se router při restartu sekne.
Poslední oprava firmwaru je v odkazu, ale je to trošku složitější
Petr
No, ale pokud se sekne ten router, tak se k těmto informacím nedostanu ne? Mě neodpovídá na své adrese. tedy pokud ho pak ručně odpojím a připojím, uvidím dobu od toho mého odpojení ne? Problém je ten, že najednou nejde internet, router neodpovídá (nejde na něj ani pingnout) a přestane blikat Bohužel jsem nenašel nějaké logy kde bych mohl třeba zjistit co se stalo.
A nebude vadna eMMC pripadne SD karta? Nevie ktore z tychto dvoch rieseni vyuziva Mox.
Aha, tak tahle možnost mě nenapadla … to prověřím. Díky!
Zeptám se ještě jinak. Vzhledem k tomu že jsem s Turrisem nedělal žádné pokusy, tak nevím, jestli systém běží z nějaké “xROM” nebo z té SD karty. Pokud bych ji chtěl vyměnit (ano, může být špatná) tak co musím udělat? Nahrát na ni nějaký image? Zálohovat router a pak ho obnovit? Moc informací jsem k tomu nenašel Díky
MOX běží vždycky z karty, vnitřní eMMC nemá.
Asi nejlepší cestou je dát na novou kartu nový image. Jde to buď přímo z Internetu (pokud není potřeba něco ručně nakonfigurovat), je to režim 6. Stačí zapnout napájení s podržením tlačítka, po bliknutí LED tlačítko pustit, a po každém dalším blikání tlačítko zmáčknout (postupně bude přibývat počet blikání), než LED blikne 6x za sebou - to je ten režim 6. Na té stránce je kdyžtak i instruktážní video.
Další možností je režim 4 (po 4 bliknutích) - tím se dá použít image předem stažený na flešku následně strčenou do USB portu MOXe. Samo si ho to na flešce najde a nainstaluje na kartu.
Ok, díky za návod, ale poslední na co se zeptám je co nastavení? Jak zálohovat? Nebo to někde zůstane?
O nastavenia v tomto pripade prides, ale kedze budes mat tu staru SD kartu (ak je funkcna), tak by si sa mal k nim bez problemov dostat a vykopirovat z nich vsetko potrebne.
Pripadne, ak chces mat istotu, pripoj sa k routru a zazalohuj si vsetky potrebne nastavenia este pred vybranim SD karty.
Přesně tak. Drtivá většina konfigurace se nachází v /etc/config
. Problém může být akorát při přechodu mezi verzemi Turris OS, protože se konfigurace někdy mění (a při aktualizaci se konfigurace převádí automaticky).
@Antonin_Skolek mohu se zdeptat, jak dopadl pokus s novu kartou?
Mám podobný problém, router se občas odmlčí (není možné se na něj dostat), ale třeba IP kamera si stále drží přístup k internetu (ne vždy).
Častěji se mi stává, že se router zasekne při rebootu (reboot
i reboot -f
). Zkoušel jsem před rebootem zavolat sync
, pustit reboot ve screen
a bez úspěchu. Zamrzne tak 8/10 pokusů. Stejný problém je při restartu z gui.
K routeru mám připojený USB převodník RS232 a na routeru běží Python script zpracovávající stream dat. Třeba je problém v používání RS232.
Zatím mě to netrápilo tolik, abych našel čas to blíže zkoumat, byť k routeru vždy musím dojet a provést reset. Každopádně pokud by někdo měl nějaký nápad, co sledovat, budu rád.