Turris a terminátor

Dobrý den,

mám nový Turris a novou službu VDSL (objedáno, instalace během pár dní). Cetin by měl dodat terminátor, ovšem mám si pohlídat, aby s ním můj směrovač uměl spolupracovat:

" Váš router musí podporovat tagování provozu na rozhraní WAN - je potřeba tam nastavit VLAN 848."

Je toto případ Omnie? Dovolil jsem si předpokládat, že ano a tedy jsem takto VDSL spolu s terminátorem objednal. Nyní bych se chtěl pro jistotu ubezpečit a zároveň zeptat: jak toto nastavení provést?

Předem děkuji za odpověď.

Štěpán

Chip MV88E6176 umí maximálne vlan 0-63
switch0: 10.mvsw61xx(MV88E6176), ports: 7 (cpu @ 5), vlans: 64

viz
(odkaz smazán na základě příspěvku Turris a terminátor)

A neni tohle jen pro pripad, ze se terminator nastavi, aby se choval jako bridge? Protoze predpokladam, ze jinak jde nastavit i jako router, a pak by nemel byt problem…

Terminátor (modem) vznikl proto, aby si za něj mohl dát každý své zařízení a nemusel řešit ruční nastavení bridge na dodaném routeru s modemem od poskytovatele. To by měla být jeho výchozí vlastnost a za něj si může každý zapojit např. svůj domácí router za pár korun. Pokud to takto nefunguje, nemusel CETIN nic vymýšlet (resp. zajišťovat dodávku od Zyxelu). Bridge mode umí terminátor zřejmě proto, aby bylo možné použít PPPoE i z jiného zařízení. 848 je pak odkaz na ATM okruhy VPI 8 a VCI 48, na kterých se xDSL v Čechách provozuje.

1 Like

Takže v případě Cetin jde pouze o přeznačený Zyxel s již nastaveným bridge a jediný důvod pro jeho použití je bonding. Měl by fungovat snad normálně v bridge, spolu s Omnií, jako každý jiný modem. No raději bych bral zařízení od jiného výrobce, které by mělo alespoň jeden další port pro připojení IPTV a ne jen jeden LAN.

Nejen bonding, ale také u většiny levnějších modemů nedostupné profily 30a a 35b pro VDSL. CETIN také prezentuje snadnou možnost výměny za novou verzi, až se do sítě nasadí další technologie.

Až se do sítě nasadí nová technologie, tak se obávám, že bude potřeba změna celého zařízení za nové, snadná výměna, nevím co tím je myšleno, asi vymění pronajatý modem, za nový pronajatý modem. Tak modemy 35b snad budou brzy cenově dostupnější. Ale i tak, raději bych si koupil, svůj než tento.

Wan není zapojen přes switch. Linux podporuje VLAN 848 takže by WAN měl být v pohodě nastavitelný. Na fóru se to tu už řešilo (padal na jednom způsobu nastavení foris), jen to teď nemohu najít.

2 Likes

Kdybych měl ještě DSL, terminátor bych chtěl. Tedy vlastně bych chtěl SFP modul, ale o tom už se napsalo hodně. Nyní jsem na optice a změnu topologie řeším obdobně jako nyní CETIN, protože poskytovatelem podporovaný SFP modul v Omnii nefunguje.

Pokud je to ale ovšem v konkrétním případě skutečně potřeba.

Také myslím, že to nebude potřeba, poběží to obdobně, jako jakýkoli jiný modem v bridge.

:no_entry: Tak nevím, jestli je to jen u mě, ale na tenhle odkaz bych raději neklikal, přesměruje to jinam na “balanceforsun” a je potom potřeba vyčistit prohlížeč od nevyžádaných reklam.

Odkaz jsem smazal. Díky za upozornění.

Nepleť si počet VLAN vs. VLAN ID. ID 848 je možné použít.

Máš pravdu. Je to tak.

Odkaz je vidět ještě v citaci u LeRacKa .Směrování na balanceforsun tam je. Mě ochránil PiHole.

Ano, funguje to tak. Mám xDSL (bridgovaný modem ZTE ZXHN H168N) a za ním Omnii a vše jede, jak má. Netřeba si hrát s VLANou.

Jde to v LuCI (foris nastavení VLAN neumožňuje), ovšem je potřeba dát pozor na to, jak je pak WAN rozhraní nastavené, viz tohle vlákno:
https://forum.turris.cz/t/mox-vlan6-on-wan/

Vážení pozor, já zaznamenal problémy:

  • Router Asus N16P , který po nastavení do Bridge neotevřel VDSL spojení (na dvou přípojkách a po nahrazení jiných fungujících modemů před dvěma různými routery Turris).
  • Druhý problém byl s routerem Zyxel VMG3312-T20A , který se nerozjel plnou rychlostí. Viz:
    VMG3312-T20A při zapojení do BRIDGE jede pomaleji

Tak mám rerminátor nainstalovaný, ovšem úplně moudrý z toho nejsem. Rovnou se tedy přiznávám, že jsem v oblasti sítí začátečník. Každopádně Turris je zapojený (nezmínil jsem, že Turris OS ve verzi 4.0.5) a provedl jsem několik kroků dle zmíněného steršího vlákna:

  • ve Forisu zrušeno přiřazení WAN (po nastavení v LuCI se opět vrátilo)

  • v LuCI vytvořeno nové rozhraní (PPPoE; vlastní rozhraní: “eth0.6”) Mimochodem, proč právě toto číslo?

  • v nastavení nového rozhraní zaškrtnuto Force link

Podle operátora mám nastavit následující:

  • WAN service type (PPPoE): splněno z principu

  • MTU (1492): nastaveno v LuCI v rámci rozhraní (karta Advanced Settings -> Override MTU)

  • 802.1P Priority (0): nevím jak

  • 802.1Q VLAN ID (848): nevím jak

  • PPP Username (metronet): zadáno v LuCI (karta General Setup -> PAP/CHAP username)

  • PPP Password: zadáno tamtéž

  • List item DSL Standard (Annex_B): nevím jak

Zkusil jsem doufat, že pokud jsem dané volby v nastavení nenalezl, zvládne si je Turris automatucky přiřadit, ovšem připojení stále nefunguje, ikonka Wan rozvážně bliká.