SFP kabel nefunguje

Zdravim, ma switch s SFP portom, Omnia ma teda samozrejme SFP port tiez, tak reku ze ich spojim takto (vsetky ethernet porty na switchi mam totiz realne obsadene). LAN0 som prehodil do WAN interface a ETH2 som naopak hodil do LAN bridgu. So far so good, po tejto operacii a fyzickom prehodeni kablov vsetko fungovalo ako doteraz. No nasledne som pripojil teda switch cez SFP kabel (konkretne tento - https://www.alza.sk/ubiquiti-unifi-10-gbps-sfp-direct-attach-cable-d7848372.htm ) a tam uz som skoncil. SFP port na switchi “neblika” a nic co je na nom ani nefunguje. Ako prosim overim v Omnii, co na ten kabel “hovori” (logy, management portu, …)? Moze byt, ze kabel ako taky nieje podporovany (sry, v SFP sa vobec nevyznam, moj mentalny obraz o nom je “taky rychlejsi a novsi ethernet”)? Dakujem za odpovede

Buď funguje SFP nebo WAN … ne oba dohromady

Ano, to mi je jasne, preto som z LAN0 spravil WAN. WAN ethernet mam odpojeny, SFP pripojeny a v tomto stave to nefunguje. Vyskusal som aj po restarte v logoch v LuCi vyhladat “SFP”, no nic take tam nenaslo

To že SW přejmenujete port WAN nezmění jeho HW konfiguraci - zapojení.

Pokud máte obsazené LAN porty použijte switche. V malém bytě 1+2 používám dva

Nerozumieme si :slight_smile: Mne je HW konfiguracia a ten obrazok jasny, z toho dovodu som do WAN interface dal LAN0 port a ETH2 priradil do LAN bridgu a takto aj fyzicky zapojil kable (v obrazku vyssie mate inak podla dokumentacie chybu, resp. takto to platilo pre Turris OS do v3.x, nasledne boli ETH2 a ETH1 prehodene):

Okrem toho, rovnako podla dokumentacie plati toto:
" One of them (eth2 ) is dedicated to WAN and connected directly to the WAN port. That can be either metallic or SFP. If you plug in the SFP module, the metallic port will get disconnected."
co by samozrejme v mojom pripade malo tak ci tak znamenat, ze SFP by mal fungovat, co teda evidentne nefunguje…

Nekompatibilní SFP, toť vše, lze to jednoduše dohledat zde na foru.

OK, ďakujem za info, toho som sa obával, nepredpokladal som že aj len “kábel” môže byť nekompatibilný…

Ja porad nevim, jestli to musi byt nekompatibilni. V SFP se nevyznam az tak moc, ale v zasade propojujete jedno SGMII rozhrani na druhe. Narozdil od pripadu, kdy v SFP mate strceny modul (tedy PHY), tady zadna PHY neni. A PHY je vetsinou ta vec, co se stara o autonegotiation a tak (pokud se nepletu). Tedy bych cekal, ze tem obema SGMII rozhranim bude potreba nejak vysvetlit, jaky link maji nahodit. Cekal bych, ze to pujde kombinaci ethtool a ip link. Ale konkretne neporadim…

1 Like

Přepojil jsi rozhraní z phy na sfp?

1 Like

veruze nie, toto mi komplet uslo, bol som v tom ze sa to deje automaticky, vid aj moja citacia z doku vyssie. Pridem vecer domov, vyskusam

dik moc, niekam sa posuvam:

[ 16.239536] sfp sfp: Host maximum power 3.0W
[ 16.571943] sfp sfp: module Ubiquiti Inc. DAC-SFP10-1M rev A3 sn AH24072006547 dc 240723
[ 38.884428] sfp sfp: no PHY detected
[ 38.888076] mvneta f1034000.ethernet eth2: switched to inband/2500base-x link mode

Aj kontrolka SFP na switchi uz blika. Akurat to ale stale este uplne nefunguje, zariadenia na switchi na sieti niesu. Vyskusal som sa este pohrat s MAC adresami portov (kedze som teda LAN0 prerabal na WAN a opacne), ale bez efektu… Omnia hlasi inak ETH2 ako prazdny port, to mi ale napadlo, ze mozno len SFP skratka nieje kontrolovany, ze to plati len pre RJ45

zkusil bych pokraÄŤovat podle tohoto:

ovšem nejsem si jistý jestli není potřeba i modul (Turris SFP+ copper module, 10 Gbps, RJ45 | Discomp)
Supported SFP modules [Turris wiki]

A neni treba jeste manualne ip link set eth2 up ?

@czlada - skusil som, presiel som vsetky prispevky, ale mimo manualneho zapnutia sfp tam toho vela relevantneho pre mna nieje, nakolko on to konfiguruje ako wan, ja eth2 mam v bridgi, takze nastavovanie firewallu, PPPoE, … sa ma netyka. Kazdopadne, v zavere ked grepuje eth2 / sfp tak ma v logu cca to co ja

@peci1 takisto dakujem za tip, bohuzial nepomohlo

Nejak sa zacinam vnutorne presviedcat, ze to bude asi fakt nekompatibilitou, ze skratka Omnia “nevie” po tom kabli komunikovat…

takze jedine riesenie je kupit do toho switchu modul na redukciu na RJ45, dufat ze to bude fungovat a na omnii normalne pouzit ethernet… nepaci sa mi to, ale ine mi asi neostava…

Este na doplnenie, ethtool hovori toto, co na prvy pohlad nevyzera az tak zle, az na ten posledny riadok…

skusil by som ten port nastavit na switchi aj na omnii natvrdo na 1Gbit a nie na 2.5Gbit.

Nepisete co mate za switch, tak mozno on ocakava 10Gbit a 2.5gbit nevie.

Switch je to tento → https://www.alza.sk/grandstream-gwn7701m-d12520414.htm?evt=ac&pos=1&sqid=LuigisBox_c52fb0c3-6a98-4eff-afdf-86bae8ad2973

Tj. mal by zvladat 2,5gbit tiez. Kazdopadne ale, kde v Omnii viem nastavit tu rychlost?