Hmm, tak nam vcera doma prestal fungovat Turris 1.0. Nedostanu se do nej ani po kabelu, po nekolikerem vypnuti/zapnuti porad stejny stav - modre blikajici tezitko. Moc hezka situace. Ani jsem neveril jak je rodina na internetu zavisla Deti si nemohly bez netu udelat domaci ukoly a ani nevedely co maji druhy den ve skole za rozvrh, kam ten svet speje
Musel jsem z supliku vytahnout stareho Asus WL500gP, preflasnout poslednim LEDE (protoze jsem po letech zapomnel vsechny hesla a vyresetoval ho do tovarniho nastaveni, ale pak se mi vratily LAN/WAN porty do defaultu a ja mam WAN port odpaleny a mel jsem ho prehozeny z 0 na port 1 ale uz fakt nevim jak jsem to tehdy v tom Asus FW udelal, po hodine laborovani s robocfg jsem to vzdal, v LEDE to pak bylo na 3 kliky v LUCI :-)) a pak uz byla rodina spokojena. A ja vlastne taky. To LEDE je na tehle stare Asus sunce docela super. Internet jede a koukam ze to ma novy kernel 4.4 a ve flash jeste cca 4MB volneho mista na drivery a sw pro dalsi ptakoviny pripojene pres USB. A ted mam Turris konecne volny na hrani
Do ted to jelo vicemene bez zavazneho problemu co by nesel rychle spravit restartem nebo pres ssh a byl tam ten zavazek posilat data, tak jsem se v nem nijak zvlast nevrtal (krome rozjeti tvheadend s usb tunerem a externim diskem a debian v chrootu na sd karte) a mel to jako hlavni router. Ted se uvidi, jestli jeste bude nekdy sbirat data pro CZ.NIC, vyhrate mistecko na policce mu zabral Asus
Já vim jen to, že jeden den mi na Omnii přišla RC aktualizace a hned druhej den (nebo snad už ten samej?) vyšla stabilní verze. A teď nekecám, ale když jsem si toho na fóru všimnul, tak jsem si v duchu řekl “tak co se zase podělá tentokrát?” - hodinu bylo ticho, a pak už jsem se sem nedostal. Ráno jsem přišel do práce a vidím nadílku - Turris 1.0 mají rodiče doma na jiném konci republiky, restart je naplánován na pátek ráno, takže vzdálená plocha mě asi nemine, ještě, že jsem si udělal přechod na SD s BTRFS a snapshot (před týdnem), o to lehčí to snad bude. Jako tohle už není žádná sranda … kdyby to bylo RC, nic neřeknu, ale stabilní verze a již několikátá problémová za sebou.
@michael Ano, @ocko má pravdu. Teď se snažíme přijít chybě na kloub a všechny pochroumané Turrisy 1.x dát co nejdříve dohromady. Budeme vděčný za podrobné popisy a logy, ideálně:
Problém se projevil u 2-3 uživatelů, kteří nám napsali, my jsme jej nebyli schopni zreprodukovat na našich kusech.
Tak co říct jsem na tom stejně. Něco co téměř 3,5 roku jelo bez problému najednou jen bliká a je to dekorací na poličce. Tak snad mohu očekávat brzkou nápravu a doufat že se to “opraví samo”. Bez internetu to dnes doma opravdu nejde ani pro ty nejmenší
OK, poslal jsem console log na tech.support
O pár postů výše je vše vysvětleno
U mně 100% úspěšnost. Ze dvou Turrisů 1.0 po včerejším updatu oba dva kaput. Žádná zvláštní konfigurace, jen Samba, miniDLNA a najednom Turrisu ještě transmission a TVheadend.
Je tu někdo, komu update prošel bez komplikací? Zatím to vypadá, že jen testovací kusy u CZ.NIC prošly. Divné.
Šlo by revertnout update, ale na to už je pozdě. Navíc počet odpadlých routerů je relativně malý a jiné kusy s podobnou konfigurací v pořádku fungují i s 3.8.2. Teď už musíme definovat chybu a co nejrychleji poslat opravu, jiné řešení není.
Obecně se po updatu ozve vždy 99% z nespokojených a 2-5% z těch spokojených bez problémů s aktualizací. Protože ten, komu to funguje neřeší nic…
A odkud tedy máte data, že počet odpadlých kusů je malý, když se vám “ti spokojení” neozvou?
Že by stále chodily data?
Hned, jak budeme moudřejší, tak se ozveme. Zatím děkujeme za logy.
Vycházím z mých dat, pravda, relativně malý vzorek, já mám Turris 1.0, u rodičů Turris 1.1, kolegové mají také dva a pak kamarád se stará o tři různě v rodinách. Odpadlo 100%.
Já mám Turris 1.0 a restart jsem si raději odložil o 10 dnů. Na verzi 3.80 se to stále restartovalo, tak jsem obnovoval na verzi 3.65, která mi včera dotáhla nové aktualizace na 3.82.
To se mi dnes stalo také. Mám kompletně odříznutý server a NAS. Takže jsem zvědav co se mi po…
Nechci být hnidopich, ale tři roky mi router fungoval. Neříkám, že tu nebyli mouchy, ale fungoval. Poslední aktualizace mi připadnou horší jedna jak druhá, že mám strach co nebude fungovat příště. To je snad poprvé co uvažuji o změně.
@Vaclav … netočte nás víc, než je třeba. Chyba se projevila u 2-3 routerů? Kde jste na to přišel? Po všech možných vláknech píše o poznání víc uživatelů Turris 1.x, že jim to po update nejede. Pokud tedy neuvažujete tak, že chybou je, že router po update funguje … pak to můžou být možná 2-3 uživatelé.
A to jsou ještě navíc Ti, kteří neprovedli dosud restart.
Já myslím, že teď už zbývá jen vydat nové číslo korporátního časopisu Turris News a napsat, jak se nám to všechno podařilo, kolik uživatelů je spokojených a kolik nových funkcí nám aktualizace 3.8.x přinesla (třeba náhodné restarty, více uživatelů v kontaktu se svým routerem po večerech a přidat třeba reklamu na migraci na BTRFS).
Zmíněná procenta jsou založená na dlouhodobé rekaci uživatelů po updatech.
S tímto updatem jsme u nás na čísle 1 z 12 mrtvý.
Když připočítáme Vás, kteří se postupně hlásí, tak už je číslo o poznání horší. Stále však jde o max. 20 ks. Jistě to může i stoupnout postupem času s restarty…