Problémy po aktualizaci Turris 1.x na 3.8.2 // volná diskuze

Pokud bylo třeba, mám chcíplou 1.0 připojenou přes konzoli, mohu turris teamu nasdílet např, přes teamviever, atd.

1 Like

pred pul hodinou mi taky Turris 1.0 umrel :frowning:

Skvělá nabídka! Děkujeme. :innocent: :+1:

Kolega se po obědě ozve, pošlete mi, prosím, do DM tel. kontakt, ať nemusíte viset na foru :wink:

Zdravím,
taky jsem se dostal do týmu mrtvol, router přestal chodit a po restartu zůstávají bílé ledky, tzn nedošel se startem tak daleko, jako obvykle. Nedostanu se do něj z vnitřní sítě. Zatím jsem nic nezkoušel a čekám na reakce na foru, ale otázkou zůstává - pro mě jako relativního BFU - kontrolka WAN nadále bliká, znamená to tedy, že si router sám stáhne opravenou aktualizaci, až to tady kluci z CZNIC vymyslí? Problém je v tom, že nejsem u routru a moje spolubydlící je na internetu poměrně závislá kvůli práci…

Tak aby to nevypadalo, že je padlých Turrisů málo. Prošel jsem kombinací
mrtvola - restarty - tovární - update - základní konfigurace - a Turris běží, tedy běžel do rána, víz zjistím až dorazím domů.
O Turris jsem se rok nestaral, automatické updaty fungovaly. Normální zaměstnaný člověk hledá fóra až při průseru. Až teď. Držím palce aby se to vyřešilo.

Není na tomto failu krásně vidět, jak dalece je vzdálen vývojový tým od uživatelů Turris 1.x? Je hezké mít multimediální krabici, ale projekt byl původně zaměřen na router, na monitoring provozu, na vyhledávání útoků apod. Turris 1.x je dnes pouze doplňková funkce vývojového týmu Omnia, priority jsou rozprostřeny jinak. To je jen povzdech, kam vás uživatelé donutili se dostat.

máte pravdu, prošel jsem logy a na Turrisu to trvalo cca 5 minut od prvního záznamu od updateru v logu až po záznam s žádostí o restart … 23:39 - 23:45, ve 23:45 dorazil i mail a restart byl ve 3:30 …

Hit any key to stop autoboot: 0
BOOT NAND
wdt status 00000003

NAND read: device 0 offset 0x0, size 0x200000
2097152 bytes read: OK

Loading from nand0, offset 0x200000
** Unknown image type
WARNING: adjusting available memory to 30000000
Wrong Image Format for bootm command
ERROR: can’t get kernel image!
=>

Pres tyhle prazdniny jsem mel Turris dvakrat vypnuty cca na tyden kdyz jsem jel na dovolenou a po zapnuti pokazde nefungovalo DNS. Myslim ze problem je v zacykleni NTP-DNS. DNS potrebuje aktualni cas a NTP ma asi nastaveny server pomoci DNS jmena. Pomohlo mi rucne pustit ntpdate s nejakou IP adresou a pak uz se DNS rozjelo.

1 Like

Měla jsem přesně to samé.

Tak jak jsem včera zresetoval ten svůj a pustil ho do nastavení, ještě ráno jsem tam schválně nechal instalovat úplně všechny aktualizace co to mělo najít i nenajít, a běží v pořádku. Je to prostě jedno velký WTF. Btw. nemám BTRFS

Ano, výrazně rozbitý čas je problém – přestane pravděpodobně platnost DNSSEC podpisů (desítky minut bývají OK). A synchronizace času se typicky dělá přes servery zadané jménem, ne IP adresou… Doufal bych, že ta baterie na zálohování času tohle zachrání, ale už jsem slyšel o případech kdy se to asi i tak rozbije.

Tzn. Vám prošel update na 3.8.2 s Turris 1.x?

To jsem se, pravda, nedíval, co za verzi tam zakotvila (zjistím až večer), nicméně žádný další nový update mi to ani po několika pokusech nenašlo, jsem na posledním možném dostupném.

Panove (a damy), pojdme se zamyslet nad nejlepsim workaroundem

Predpoklady:

• Turris 1.x, nepripojen na internet

Postup:

1. stahnout image 3.8 (3.8.1) na SD, flashnout do Turrise

• detailne popsat (odkazy do dokumentace) pro BFU
  2. Prihlasit pres Foris - skipnout nastaveni

3. Obnovit nastaveni ze zalohy

4. Zakazat automaticky update

• overit ze se opravdu neupdatuje, myslim ze nekdo psal ze mu to probehlo i pres zakazane aktualizace
  1. Pripojit WAN

Hmmm?

Nerikam, ze jsem na neco nezapomel nebo preskocil (napr rovnou udelat migraci na brtfs?). Kdyz kazdy neco vymyslime, tak mame do vecera postup howto a kluci z NICu muzou zatim strizlivet po TB :slight_smile:

1 Like

Není připojení SD k Turrisu tak trochu BFU-unfriendly? :slight_smile: Nevím pak, jestli má nějaký BFU návod pak smysl - ne každému se asi bude chtít rozebírat router (i se sebelepším návodem)

Bohuzel se take hlasim do tymu mrtvot… :frowning: Od pocatku vse bez problemu (krom externiho disku snad zadna specialni konfigurace, ci instalovany SW) a dnes mrtvy, nejde se pripojit na WiFi, pre LAN pripojene PC nedostane IP… M.

To nevypadá na 20 max. routerů. Alespoň pravidelné návštěvníky fóra s Turrisem 1.x to postihlo snad všechny… statistika nuda je, má však cené údaje.

A ten zbytek raději ani nerestartoval.

UPDATE: a někteří se třeba ještě nedostali na net… https://twitter.com/jachymc/status/915547494737735682

2 Likes

Analyzujeme problém. Píšu to jen proto, abyste si nemysleli, že na tom neděláme … právě naopak, ze všech sil. A taky proto, že nás to strašně mrzí - ale podle všeho se to sešlo u velmi omezené skupiny routerů, takže to snad není obecný problém.