Asi jsem jedna z vyjimek. Turris 1.1 v podstatě bez žádných specialit (zatím bez BTFRS na který se chystám), update na 3.8.2 proběhl bez problémů a vše funguje (Včetně VPN a WIFI).
Zajímavý postřeh. Na dálku jsem, kvůli obavě ze zcihlovatění, rodičům přes vzdálenou plochu vrátil snapshot na 3.8.1, těsně po přechodu na BTRFS. Nastavil jsem stažení aktualizací po povolení, přesto mi vesele půl hodiny nato přišel mail, že se router zrestartuje sám za 3 dny, že byl aktualizován (ano, mohl jsem nastavit větší okno, ale co kdyby vypadla elektrika, tátovi ruplo v kouli a restartoval ho atd., stejně by to nepomohlo). Je to normální, že se router sám zaktualizuje i po tom, co jsem několikrát pro jistotu, nastavil a uložil, aby došlo k aktualizaci po povolení v updateru? Nebo snad toto nastavení slouží k něčemu jinému? Už mě to zarazilo předtím, protože jsem měl dojem, že jsem to tak nastavil a nainstalování aktualizace mě překvapilo, tak jsem si řekl, že jsem to tak asi nenastavil. Já proti automatickým aktualizacím nemám nic, ale pokud je tu šance, že router nebude fungovat, tak bych byl padlej na hlavu, kdybych něco takového rodičům na routeru, který je ode mě 100 kilometrů, nastavoval. Hlavně, že když mám na Omnii RC, a tam jsem si to omylem taky tak nastavil, tak po updater.sh jsem dostal hlášku, abych to potvrdil nebo zrušil (nešlo ani jedno) a router se prostě nezaktualizoval (musel jsem to změnit ve Forisu na automatické). Z pohledu člověka, co má nějakou zkušenost s RC a stable verzí OS se mi zdá, že RC verze jsou stabilnější než Stable verze (tento jev pozoruji od jara, tuším od nějaké verze 3.4?). Na RC verzích mi většinou vše šlo a když jsem pak přešel na Stable, tak byl problém.
U mě je situace obdobná jako jinde. Turris 1.0 v 3:30 a nějaké drobné přestal router routovat.
Pokud by jste chtěli, tak můžu připojit jeho konzoli do nějakého stroje dát vám k němu přístup.
Od rána jsem ho jen 2x rebootoval, reset do továrního nastavení ani nic podobného jsem nedělal (vyměnil jsem router za jiný a řešení turrise odložíl).
Vzhledem k tomu ze tu zaznelo, ze problem se tyka jen par kusu, tak se taky hlasim do klubu mrtvych Turrisu po aktualizaci…
Posoudit to musi kazdy sam, jestli to zvladne podle navodu.
Ja si treba nezvladnu vymenit kolo na aute => nedelam to, volam asistenci
Nemají šanci jak zjistit, kolik routerů je objektivně touto chybou postiženo!
Díky za Info … jen bohužel nevěřím té omezené skupině uživatelů. Podle čeho by jste to mohli objektivně poznat?
Vycházejme z toho, že většina lidí nechává všechno v defaultu, tj. mají nastaveno, že k restartu dojde ve 3:30 hod. ráno za 3 dny … tj. v pátek 6.10.2017
Pak se Vám to statistické procento rapidně navýší, to nemějte obavy.
Zde se jedná nejspíše o vybitou baterii. U starších Turrisů jsme zaznamenali, že už jim pomalu odchází baterie, což následně způsobuje problémy s DNSSEC a tedy funkčností DNS. Zkuste vyměnit baterii na desce.
Může být … já už jsem baterku vyměnoval
také se hlásím k těm “2-3 uživatelům” ;), kterým po dnešní ranní aktualizaci
přestal fungovat turris 1.0… ale ty 3+ roky sloužil celkem dobře
To je dobrý nápad, hned si jdu koupit baterii CR2032. Třeba to pomůže oživit můj nefunkční Turris.
Neřekl bych velmí omezená skupina routerů. V blízkém okolí mám 7 routerů a postihlo to 100%. A většina uživatelů fóra, kteří sem chodí pravidelně, také. To není omezená skupina, ale slušný vzorek.
Tak dneska ráno po vzbuzení (okolo 8hodiny) mě čekala nemilá věc - na Turrisu 1.0 svítily všechny diody bíle a router nereagoval na nic. Po restartu se diody rozvítily klasicky - WAN, připojené kabely LAN, jen Wi-Fi byla vypnutá a diody nesvítily barevně (jak mám nastaveno) jen bíle, avšak router dělal mrtvého brouka - na jakýkoli požadavek jen mlčení, včetně SSH konzole. Snapshot na předchozí verzi nefungoval - router dělal to samé. Pomohl až restart na tovární nastavení. Pak jsem se dostal do Wizardu nastavení nového routeru a po chvilce se mi povedlo přes chyby DNS - forwarding nefungoval, router zprovoznit tak, abych se dostal na internet. Turris se mezitím “aktualizoval” na verzi 3.7.3 a skončil chybou:
"Error from 2017/10/04 11:19:01
Migration to updater-ng failed: Unsuccessful creation of list of additional installed packages: Failed to download https://api.turris.cz/updater-repo/3/00000005/packages/https-cert-4.ipk"
Můj Turris byl prakticky bez úprav - jen SAMBA, FTP server z USB, krátký čas byl provozován jako poštovní a jednoduchý WWW server (data na USB). Uvažuji o změně pomocí microSD na Btrfs, jak je psáno výše…
Bohužel mám zápal plic a vysokou teplotu, dělá mi problém se soustředit, takže jsem zatím updater vypl a půjdu si nachvilku lehnout…
Mam stejny problem. Taky je router po aktualizaci mrtev. Ve forisu nejde otevrit zalozka WAN a vybehne stránka s error logem. Vyreseno docasne hard resetem na defaultni nastaveni a zbezne nastaveno aby to fungovalo. Ovsem moje osobni konfigurace je v cudu - pokud zkusim nahrat svuj config ze zalohy, tak nejde nic.
určitě to bylo myšleno tak ,že 2-3 uživatelé z těch co testují RC větev nahlásili problém. Nikoliv počet kterých se to nyní týká …to je každýmu jasný že to nebudou 2-3 routery
No, bylo tu napsáno, že se to týká cca 20 routerů … tomu nelze uvěřit.
jj to asi také bude více než 20 ,ale původně @Vaclav mluvil o RC testerech a par lidí si to vykládá špatně
Ne, ne, mluvilo se o deploy verzi (viz tento) post
Předpokládám, že detailní vysvětlení této metodiky odhadu bude blíže vysvětleno a rozpitváno v mimořádném čísle korporátních Turris News!
no a hned post pod tím píše o těch 2-3 kusech Jinak pro nás na BTRFS už je lék : Turris OS 3.8.2 je venku. DNS a bezpečnostní opravy
Ano, @ocko má pravdu,
postupně máme způsoby, jak si s problémem poradit. Už i pro ty, co nemají btrfs.
https://forum.test.turris.cz/t/turris-os-3-8-2-je-venku-dns-a-bezpecnostni-opravy/5172/8?u=vaclav