Problém s Internetem

No hlavně že se to dostalo do fáze kdy je plus mínus jasné že Turris není ta škodná :slight_smile:

1 Like

Ono je vůbec naprd to řešení, kdy se u ISP přiřazuje pevná IP adresa na základě MAC adresy … kdo je teď v síti RIO media a ví, že máte výše uvedenou MAC adresu a že se s ní ucházíte o fixní IPv4, může Vám takto škodit donekonečna (i když Vám ISP tu fixní IP změní na jinou).

Jediný, kdo to může zjistit a vyřešit je ISP, který dá takové MAC adrese ban a nastaví Vám rezervaci statické IP adresy pro jinou MAC, kterou si pak přidáte do “ručně” nastavené a už jí nikdy nikde nebudete nikomu říkat, ani jí zveřejňovat.

1 Like

kdysi když jsem tu začínal s internetem, než místního Providéra spolklo Riomedia , tak jsem začínal také s pevnou ip, a dostal jsem na papíře vše potřebné k připojení, jak ip, tak dns no prostě vše … Proto mě to i u Riomedia zarazilo, když mi řekli že nic nepotřebuji, jen mi nadiktovaly ip a hlavně mít nastavené DHCP … Což sem trochu nechápal no … Asi to tak má být v dnešní době …

1 Like

Nejspíš tím eliminují, že si zákazník něco nastaví blbě a nebude mu Internet fungovat.

Takhle to mají pod svou kontrolou a v rámci svého DHCP si nastaví, kdo jakou IP dostane a zda-li bude statická, nebo dynamická.

Tak hlavně, že už Ti to jede.

A k čemu vlastně tu pevnou IP využiješ?

2 Likes

Tak UPC se o pevne IP se zakaznikem vubec nebavi. Poskytuje ji jen firmam…

Tohle je fakt masakr. Jaktože pokud mají na DHCP static lease na specifickou MAC adresu, že jede ten Asus router, který má jinou? Že by v tom měli až takový bordel?

Zlatá PPPoE autentizace, místní ISP který provozuje 5GHz síť mi přidělil statickou veřejnou IPv4 zdarma k mému existujícímu účtu a bez keců na základě jednoduchého požadavku, takže se jen přihlásím unikátním uživatelským jménem a heslem kdekoliv v síťi a hned mám svou IP k dispozici. Čím větší moloch tím větší chaos a amatérismus.

1 Like

No nechci nic podcenit, a zřídil jsem si pevnou IP z důvodů že pojedu na půl roku do zahraničí ( Wolfsburgu ) kde budu sice jen na WiFi ale budu se chtít připojovat do domácích PC … Sice zatím jen zjišťuju co a jak bude třeba, ale chtěl jsem začít tou pevnou IP … :wink: a doufám že připojení mi to tím ulehčí …

1 Like

No, to mi taky pak došlo jak to že ten Asus normálně bez výpadků fungoval …

Jasně že Asus fungoval, protože měl jinou IP, dle screenshotu: 92.240.162.28 a kdyby měl IP 92.240.162.2, tak asi taky nebude fungovat.

Však se to dá vyzkoušet, ne? Pokud lze u Asusu nastavit custom MAC na WAN portu (což zcela určitě lze), dá se na něm nastavit ta MAC adresa Turrisu, pro kterou máte rezervovanou pevnou IP na DHCPku providera.

Pak dostane i Asus fixní IP adresu 92.240.162.2 a … ?

Jestli to já dobře chápu tak zakopaný pes bude právě v té MAC adrese a IP adrese…
Při zadané MAC jejich systém přidělil jinou IP než měl.
A pokud se ručně nastavila MAC a k ní IP tak to nejelo.
Viz soupis kolegy @RomanHK.

Nechci vám brát iluze, ale provozovat jen dálkovou správu Turrisu a spoléhat, že žádná aktualizace router nesbourá po domu šesti měsíců, chce notnou dávku odvahy :slight_smile:

1 Like

Neviděl bych to tak černě.
Záleží na tom, kolik nestandardností @Taavetti na svém routeru provozuje.

No, jelikož mi tu teda už leží ten zakoupený router Asus, tak holkám doma řeknu co kam zapojit kdyby internet vypadl, nebo se něco podobného opakovalo … Horší je že místní síť už nebude rychlá 90mb/s ale jen 5mb/s protože ten Asus to je … nechci být sprostý …
Jinak Providér mlčí, psal ( opsal ) jsem mu email a zatím nic ….

Hmm, před skoro pěti lety jsem koupil ASUS RT-N10LX za < 400 Kč, pro dočasné použití, a myslím že zhruba 100 Mb/s mi skrz něj proteklo (po drátě). No kdyby to bylo jen 5, tak bych si rozhodně všiml. I Wi-Fi z něj pořád vypadá použitelně. Rozhodně mě tedy příjemně překvapil, za tu cenu.

No, na stahování a rychlost internetu je ta kterou si platím, o tom žádná, na WAN portu to jede tak jak má asi … Ale v místní síti z PC na PC nebo NAS sem se fakt víc než 5Mb/s nedostal … A další věci jsem si všimnul že pokud tu bylo víc lidí na wifi, hrozně dlouho se mi načítala administrace, asi to moc nedával chlapec … Ale jako nouzovka stačí … Obslouží co má … Ale to je jedno, stál 500kč a byl jsem rád že mi pak šel internet. :wink:

1 Like

Po přečtení tehlé diskuze nechápu jak zmíněný ISP neztralil nervy, jeden problém za druhým…:grin:

No jo no, stává se … Ale už jsem psal na podporu, předmět technický problém, a i jsem ten samý email poslal technikovi který semnou řešil po emailu danou situaci, a zatím nic, mrtvo, tak nevím zda je otravovat telefonicky, nebo zkusit změnit MAC adresu kterou Turris má mít abych vyzkoušel jestli ta IP adresa kterou mi daly jako že je ta moje 92.240.162.2 , jestli to sní bude fungovat ….

No, možná bych raději počkal a pokud by ty problémy přetrvávaly tak bych asi volil jiného ISP, taky možnost, já osobně mám třeba klasicky statickou IP, s DHCP od ISP jsem se nesetkal…

Každopádně bych jim být Vámi @Taavetti za tento měsíc požadovaný měsíční paušál 99,- Kč neplatil … pevná adresa Vám nefunguje.