NetMetr končí :-(

Jaký dopad na rodinu routerů Turris bude mít toto sdělení?
SDRUŽENÍ CZ.NIC UKONČÍ K 30.4.2022 PROJEKT NETMETR

1 Like

Ziadny. Pre Turris bude Netmetr fungovat aj nadalej, v buducnosti sa moze zmenit technologia. Urcite budeme vcas informovat.

4 Likes

To je dobře. Šlo by už o několikátou službu od začátku věků, kterou bych postrádal.

1 Like

Len tak pre info - ake sluzby Ti chybaju, @viktor?

1 Like

mně chybí sledování průtoku sítě dlouhé roky zpátky. to bylo super - na stránkách project turris nebo tak něco.

4 Likes

Cloudove zalohy chybi celkem dost

3 Likes

OK, neviem presne, co myslis, @Comodore125. Pozrel som na stranky Project Turris…neviem ale, co by to mohlo byt. No mozno si spomenies, alebo sa chytia kolegovia, co su tu ovela dlhsie.

Cloud to je samozrejme tema…hodne filozoficka.

Statistiky opravdu chybí. Vypadalo to takhle :slight_smile:

8 Likes

jo, myslím že by si spousta z nás klidně i něco připlatila za tuto službu.

To zní jako Projekt Turris+. Nebyly by pak i ty cloudové zálohy? Třeba takový balíček za 39 měsíčně.

Este nieco na Viktorovom wishliste? Co Ti este take chyba, prosim?

Chybí mi funkcionalita, který byla k dispozici společně s Omnií v době, kdy začala nahrazovat Turris 1.1. Jde třeba o tokeny ala Spectator, Majordomo, ale samozřejmě také Gadgets a jejich podpora, byť třeba v nějakém současném pojetí. Také se nikdy zcela nerozvinula myšlenka Omnie jako cotrolleru a MOXu jako AP. Netvrdím, že to všechno nějak nejde anebo neexistuje nějaká podoba náhrady (stejně jako si člověk může udělat vlastní cloudovou zálohu), ale jde mi samozřejmě o ten ekosystém a možnost to všechno udělat pohodlně a hlavně mít někoho za zády. Viz třeba debata k DLNA, které mě osobně sice netíží, ale evidentně hodně dalších lidí ano.

3 Likes

Vdaka. Njn, viacere z tych veci by boli fajn. Mozno sa k nim raz dostaneme, ale momentalne by to znamenalo byt, ako sa vravi, rozprestrety “too thin”, a v sucastnosti by ste/sme ocenili hlavne to, aby sme dali vonku skutocne co najskor TOS 6, na ktory sa vsetci tesime :blush:

1 Like

Ty statistiky byly super.

3 Likes

Dobrý den,

já si myslím, že byste se měli zaměřit HLAVNĚ na fungování routeru jako takového. Jsem s Vámi od začátku, ale i když jsem omezil využití routeru jen na NAS + jeden LXC kontejner (vše dle návodů v dokumentaci), tak se mi bohužel dost často stává, že po nějaké aktualizaci přestane router fungovat, buď:
a) se nelze k němu vůbec přihlásit nebo
b) nepřiděluje IP adresy nebo
c) nefunguje NAS

Dále jsem se ptal (viz. Boot Omnie z NAS SSD (HDD) ), zda je možné vyřešit problém s opotřebením eMMC pomocí nastavení bootování z SSD v NAS, když už tam je a nemohu tam dát mSATA. Bohužel nikdo z Turrisu mi nebyl schopen na to odpovědět. Můžete mi prosím alespoň Vy dát odpověď?

K čemu je dobré, když do routeru přidáváte milion možností využití, když má problém se svojí základní funkcí!!! Nejprve musíte zajistit, aby se nestávalo, že po aktualizaci je router nefunkční - nemluvím o tom, když nějaký uživatel si tam provede různá nastavení, která nejsou v dokumentaci, a pak mu nefunguje. Ale jestliže uživatel dodržuje doporučený postup nastavení čehokoli z dokumentace, tak se NESMÍ stát, aby router po aktualizaci nefungoval !!!
A ohledně psaní dokumentace bych požádal o psaní v češtině, ale hlavně o podrobné návody krok za krokem. Ne každý je “englišmen” a ještě “ajťák”.
To je asi základní problém, proč uživatelé odchází od Turrisu a zároveň proč si ho nekupuje běžný zákazník. A to je velká škoda.
Přitom by stačilo “přibrzdit rozvoj” aplikací a soustředit se na vzájemné fungování stávajících aplikací.

Celou situaci bych přirovnal k automobilce, která se neustále snaží vylepšovat auto, ale to, že mu občas nefunguje motor nikdo neřeší. Ruku na srdce, koupili byste si takové auto?

Věřím a doufám, že s TOS6 problémy s nefunkčností odpadnou.

3 Likes

Pridam k mistnimu offtopic wishlistu jeste jednu vec-zprovozneni rollbacku pomoci tlacitka i pri bootu z msata. Opotrebeni emmc je smutny fakt,na ktery spousta hlavne starsich uzivatelu dojela(mysleno tech, co maji omnii uz od indiegogo). A nemyslim si, ze uplne vlastni vinou. Cimz padem by bylo hezke, kdyby na ne cz nic porad myslel a ten komfort zachrany pomoci tlacitka jim dopral. Takhle musim k rodicum na navstevu vozit usb seriak,abych mel jistotu,ze kdyby se update po…,tak az odjedu, budou mit funkcni sit.

Rodičům jedině TP-Link. Navíc, představte si, že by měli MOX s SDIO kartou.

Zvláštní volba, já dal rodičům raději Asus RT-AC66U B1, na který mimochodem pořád vychází aktualizace firmware.

1 Like

Přesně, těším se na TOS6 zejména z důvodů, že doufám, že opět začne fungoval DLNA na Turrisu 1.0 - do doby než to začne fungovat, zůstávám na TOS3