ISP ceny za IP adresy, apod

[Internet od O2] 100 Kč měsíčně jako příplatek za IPv6 :face_vomiting:
Pardon, nemohl jsem si pomoci. Nakonec to bude lepší než “nepodporujeme protože to (skoro žádní) zákazníci nechtějí”.

1 Like

Mně účtují 100 Kč za pevnou IPv4, ale v ceníku O2 je platba za pevnou IPv6 uvedená, ceny jsou teď skoro drastické…

2 Likes

To je mazec … /64 a za kilo :slight_smile:
O2 rulez

Je to smutny, proc ma O2 pres milion zakazniku a takovej Metronet tisice?

  • Metronet - profil 100/10, verejna pevna IPv4 + IPv6 /56 = 499 Kc/mes
  • O2 - profil 100/10, verejna pevna IPv4 + IPv6 /64 = 599 + 254 + 99 Kc/mes

Neni to vysmech?

Já jsem celkem spokojen: 100/100 optika do domu, včetně IPv6/64 zdarma, ping na servery běžně i do 5ms (a to nejsem poblíž Prahy). Cena 250/měsíc. Myslím že hodně záleží kde člověk bydlí.

Od O2? To je nejaka neverejna podpultovka? :slight_smile:

Ne, O2 to není; člen cz.nic to je, mimochodem. Zcela standardní nabídka kterou máme už řadu let… chtěl jsem se tady trochu vyhýbat off-topic diskusi o porovnávání nabídek různých ISP.

EDIT: tak jsem z toho teď udělal jiné vlákno.

Platím za O2 nesmysl, bohužel jinou možnost nemám. A to jsem krok od hranic Prahy.
Za VDSL 20/2 (na DSLAM vidím z okna) dávám 499.- plus 120.- za pevnou IP.

Nevycházejí už líp ty různé “pevné LTE” nabídky?

Asi ano, budu se na to muset podívat a po svátcích to začít řešit.

Třeba na tohle mi vyskakovaly reklamy a vypadalo to na pohled rozumně: https://www.5gvevzduchu.cz (kdybych neměl to co mám, asi bych to vyzkoušel) a slyšel jsem dobré reference na to od T-mobile.

Jak jsem psal i v puvodni diskuzi, T-Mobile na DSL ma verejnou IPv4 a IPv6 /64 pro spojovacku + delegaci neco jako /56 prefixu v cene. A ty adresy ani prefixy se nemeni, jsou stale.

Co se tyce IPv6, tak je to to nejlepsi pripojeni (pristup?), se kterym jsem se setkal. Pokud vim, prsty v tom ma @zajdee :slightly_smiling_face: :+1:

1 Like

To je příplatek za „Pevnou IPv6 adresu“, tedy že prefix se vám nezmění jen tak. IPv6 je aktivní pro všechny účastníky bez rozdílu. Z mé zkušenosti se ovšem ten prefix nemění ani zákazníkům, u kterých tahle služba zřízená není, ale to je ostatně podobná praxe i u IPv4 (tedy v době, než začali používat CGNAT).

Co naopak lze O2 oprávněně vyčítat je příliš malá velikost delegovaného prefixu – /64 bez možnosti jej zvětšit aspoň za úplatu.

/64 :roll_eyes:

Nevíš, zda jde aspoň na požádání získat víc?
Nezačíná přidělená adresa na 2001:67c:?

1 Like

Jak píše kolega @xsys výše, určitě máte možnost přejít třeba k Metronetu, nebo i jiným maloobchodním partnerům CETINu.

Připadá mi, že spousta lidí pořád nepochopilo, že xDSL dráty už dávno nepatří O2, ale CETINu a že pokud je někde dostupné xDSL od O2, znamená to, že je tam dostupné xDSL i od všech ostatních operátorů. Dalším důvodem pak bude vázaný prodej double/triple/quadruple play služeb a v neposlední řadě i dvouleté automaticky obnovované závazky (s nimi je ale brzy konec).

3 Likes

Nevím, ale mně to zatím zcela stačilo. Začíná 2a02:768:

Nedávno jsem se ptal svého isp na ipv6. Odpověděl mi kupodivu samozřejmě.
Dostal jsem /48, nic menšího ani nenabízíme. Veřejná ipv4 mi zůstala.

1 Like

Tam kde nelze použít IPv6 nativně používám tunel od Hurricane Electric (https://www.tunnelbroker.net) a nemohu si ho vynachválit jak z hlediska rychlosti, tak i odezvy. Navíc funguje jak s veřejnou, tak i privátní IPv4 adresou a lze požádat o různé délky bloku, včetně /48. Na Omnii používám 6in4 dle jejich návodu pro OpenWrt, dnes už ale nastavení zvládne i Foris. Jednou za poměrně dlouhý čas přijde rozhraní o adresu a pak je třeba ho ručně restartovat, ale po příčině jsem nikde nepátral a určitě by se dalo připravit i nějaké automatizované řešení.

Na VDSL od T-Mobile jsem právě kvůli tomu nedal dopustit, ještě jsem měl radost se zapojení do Fenixu. Jenže maximální teoretická nabízená rychlost 20/2 Mbit nebyla dlouhodobě udržitelná. rDSLAM po cestě je dodnes jen prázdná krabice a dlouho ještě bude, protože CETIN předběhli jiní a už to pro něj není v tuto chvíli priorita.

Tesat do kamene. S tim se setkavam denne. A bohuzel to stejne plati na mobilni operatory, kde bezny Franta User nezna nic nez T-m/O2/Vodaf. Stejne tak dodavatele elektriny, kde vetsina visi na CEZ/EON. Nebo plyn. Nebo zdravotni pojistovny - ona je jina moznost nez VZP???
Za neznalost/nezajem se plati…

1 Like