Nevíte někdo, jestli je nějaký vyzkoušený SFP VDSL2 modul do Turrisu Omnia, který by fungoval s našimi poskytovateli Internetu? Na webu jsem našel modely:
Právě mě kontaktoval Roger z https://www.metanoia-comm.com , že jsou ochotni vývojářům Turris Omnia poskytnout vzorek pro otestování funkčnosti, pokusím se někoho zkontaktovat, ale zdá se mi to být celkem obtížné.
Nechci někoho omlouvat, ale byly nějaké konference a meetingy (shání se lidi) a o prodlouženém víkendu se v Turris teamu (ne-li v CZ.NIC) nepracuje. Takže na podpoře bylo méně lidí než normálně.
Počkal bych do pondělí nebo úterý, pak se zkuste připomenout odpovědí emailem do ticketu nebo napsat členovi Turris teamu (nejlépe asi Jan.Horacek)
Také bych ocenil, pokud by CZ.NIC některé z diskutovaných SFP VDSL2 modulů vyzkoušel v českém prostředí a připravil návod, jak je zprovoznit, když už nebude S.M.R.T., ani se neplánuje jiné vlastní řešení (viz diskuse k MOXu na Indiegogo) a DVB-T2 tunery se takto testují. Využití SFP je pak už jen pro vyvolené. Klidně se hlásím jako tester. Jistě by potěšil i podobný postup v případě kabelového připojení (DOCSIS), ale to k dispozici nemám, tak si nechci vymýšlet.
zjistila jsem dotazem, že právě tento modul vývojář testoval a dopadl dobře, v Omnii funguje “sám od sebe”.
Přesně řečeno, když ho testoval, tak pro něj naprogramoval podporu do daemona, co řídí SFP moduly a funguje to.
Díky za zprávu. Vzhledem k tomu, že to už dlouhodobě řeší celé fórum, nestálo by za to k tomu ze strany CZ.NIC připravit kapitolu do oficiální dokumentace? Pokud vím, parametry DSL po stránce modemu jsou u nás v současné době všude stejné (určitě existují nějaké výjimky a není mým cílem do nich teď zabíhat) a každý by tak dostal jednoznačnou zprávu, že chce-li mít funkční DSL přes SFP, může si pořídit takový nebo jiný produkt. Tahle akorát dokola objevujeme kolo. Co na to @Tangero a jeho tým?
To není o těšení, ale o dostatečném testování a dokumentaci. Pak je na každém, aby se sám rozhodl, které řešení bude preferovat. Když bude existovat kvalitní a podporovaný modul s profilem 35b a G.fast, tak bude určitě cenově dražší než ty se 17a, ale vybrat si bude moci každý.
Můžete aspoň zatím dát odkazy na to co jste objednali a případně na kolik to vyšlo Kč? Právě tu budují předsunutý DSLAM, takže to mám hodně aktuální, určitě by se mi líbilo mít to rovnou v Omnii, ale zase jak psal @MiKe, pokud ty moduly budou stát víc než slušný VDSL router, tak je otázka, jestli není lepší ho mít v bridge a v případě poruchy Omnie přepnout z bridge a mít připojení aspoň nějak v provozu.
Je v tom, co jste našli/objednali, nějaký SFP/VDSL modul např. okolo tisícovky, nebo je to všechno 100€+?
Klidne se hlasim na beta testovani, mam k dispozici oba extremy (lokality).
200m od DSLAMu. Comtrend modem 100mbps/10mbps (router mode) speedtest 96mbps/10mbps
11km od ustredny, 2mbps/256kbps - Zde Huawei (ja rikam UFO modem) nefungoval dobre, pri vetsi datove zatezi spadla rychlost az na 5kB/s, na Zyxel 660 jede plne 2mbps. Myslim, ze tato konkretne tato linka bude zajimava na testovani modulu co do citlivosti.