možno otázka, či je to OK, prípadne plánované? môj router Turris Omnia sa od včera (04.01.2022) začal správať dosť neprijemne, najskôr 3x kompletne zamrzol behom 4 hodín.
Hladal som chybu, nechal som logy zapisovať na externy HDD.
Posledny riadok v logu pred stavom “bricked” bolo:
2022-01-05 02:38:35 info updater[22739]: src/lib/logging.c:201 (log_subproc_open): Running prerm of kmod-ledtrig-usbdev
3x som resetol zariadenie do stavu “last snapshot”. Ale o 10-20 minút znova rovnaká sicuácia, bez Wifi, žiadne SSH, LED svietili na červeno.
Odpojil som WAN kábel
disablobal som “Updater”
momenálne som “Updater” znovu aktivoval, s tým že budem ručne potrvrdzovať aktualizácie. Po aktualízácii TOS3to4 sa znovu zapla automatická “unatended” aktualizácia.
teraz som skončil bez SSH aj WEB pristupu k routru…
To samozřejmě můžete, ale nechcete se předtím podívat na “Rescue modes”, popř. kontaktovat podporu? Někdy to skutečně může chvíli trvat, ale vždy pomůže a považuji ji za jednu z nejlepších, s jakou jsem se u daného typu produktu setkal.
Na mém Turrisu 1.0 trval update cca hodinu - pokud máte fyzický přístup k routeru tak ideální je připojit sériovou linku a sledovat update v konzoli - vidíte přesně co se děje a můžete potvrdit případné volby, na něž updater může čekat - důležité je nerestartovat router předčasně. Navíc pokud máte “vlastní” nastavení sítě ( VLANy apd. ) tak může být potřeba nastavení ručně upravit - sice by už měl být script aktualizovaný, ale pro jistotu … - u Turrisu 1x je obrácené značení LAN portů - Port1 = LAN 5, Port2 = LAN4 atd. a původní script s tím nepočítal takže to určitě stojí za kontrolu …
Ano, reagoval jsem na Omnii, ale že u Turrisu 1.x stačí obyčejný USB kabel jsem nevěděl. Škoda, že se takto nepostupovalo i u novějších modelů. Ale třeba nás nová Omnia 2022 překvapí.
Skvěle. Schnapps by měl zároveň umožnit vrátit zpět předchozí stav. Pak je ke zvážení, zda-li nevyzkoušet aktualizaci ještě jednou. Záleží na tom, jak moc stojíte o svou dosavadní konfiguraci.
Nechcete vyzkoušet raději záchranný režim číslo 4? Tím se vyhnete aktualizaci a Váš router bude mít nainstalován poslední vydaný software (k dnešnímu dni je to TOS 5.3.3)