Zvyseni dosahu wifi

Zdravim, prosil bych o pomoc s nastavenim turrisu (ten prvni, modry plechovy). I pred jednu stenu mam prolem s dosahem wifi, na 5GHz vetsi nez 2,4, ale 2,4 je zase dost zarusene na sidlisti, takze to asi taky neni idealni na dosah. Rouer mam na stene stolu tak, ze anteny jsou na ocni strane routeru a smeruji nahoru vsechny tri. Pomohlo by koupit vykonnejsi anteny? Nebo zvysit vykon v nastaveni wifi? Ma to nejaky vedlejsi efekt jako trreba vyssi spotreba souteru ci jeste neco? Je lepsi pouzit G kdyz to ma zarizeni umi, ale ma horsi propustnost, nez 2,4G, ktere se dostane dal, ale je vic zarusene v dnesni dobe? Dekuji moc za rady! Petr

To, že by mohl být problém s dosahem v rámci bytu je nepravděpodobné, chyba bude v umístění routeru nebo ve volbě kanálu.

1.Jak máš router umístěný - na stěně stolu ?? (boční strana stolu 60cm nad zemí ?? někde v koutě u zdi) není to nejlepší místo.
2. Správně je ve výšce cca 2 m, ale ne nalepené na stěně, ale cca 30 cm od ní (na nějaké poličce nebo držáku).
3. Kde je router umístěn v půdoryse bytu ? Někde ve středu nebo na okraji ?
4. Výkon wifi je možné spíše snížit, protože maximální výkon způsobuje i maximální zarušení odrazy od stěn.

Takhle na boční stěně stolu, asi půl metru od podlahy. Můžu nějak pomoci ještě směřování antén? A bohužel je to na kraji bytu temer - i když on být má spíš obdélníkový půdorys a je to spíš u hrany zhruba středu tě delší stěny. A jak vidím, asi 2m od ní. A to máme cihly a ne betonové panely doma :confused: ale 2m vysoko si neumím představit - vzhledem k kabeláži a hdd v routeru a tak :confused:

Pak ti není pomoci, router máš umístěný špatně, nemáš dost dlouhé kabely a divíš se. Kabel snad není žádný problém a polička nad stůl taky ne. Laborovat s polohou antén skoro nemá smysl, ale to jsi snad vyzkoušel, předtím, než jsi se zeptal. Vhodná doporučení znáš, tak se zařiď podle svého.
(Znám lidi, kteří mají router na podlaze za stolem u zdi a diví se jako ty).

Já ještě dodám, že hodně záleží také na té druhé straně (citlivost prijímače a kvalita antény + polarita H@V), což si hodně lidí neuvědomuje. Každej by posiloval router (APčko), ale když druhá strana (klient) má špatný vysilač + špatnou citlivost pijímače, tak vám je takové posílení routeru k ničemu.

Ještě k těm anténám - mám odzkoušené (a dokonce potvrzené prodejcem, také si je koupil) tzv. “silnější” antény, ale ty mi nic extra nepřinesly.
Jen si dejte pozor, pokud chcete laborovat s anténama, kupujte “dual bandové” dvoupásmové, aby fungovaly jak 2,4 GHz tak i na 5GHz!

  1. zkontroloval bych pripojeni anten, musi to byt fakt fest utazene.
  2. zkontroloval bych kabelaz od “chipu” k “antene” (jsou tady na to ruzna vlakna a na youtube ma primo turris.cz nejaka videa na toto tema)
    ad_1,2: fakt staci malo a pokles signalu je rapidni
  3. kazde “radio0” “radio1” ma moznost nastaveni max/min vzdalenosti (to obvykle pomuze, wifina vi kam uz nemusi ani zkouset vysilat ) a moznost sily signalu (ta se da zvysit, ale neni to obvykle kvitovano kladnymi ohlasy od ostatnich ucastniku bezdratoveho provozu)
    Kazda zeme ma sve limity a nastaveni pro kazdy typ (pri koretnim nastaveni regionu “CZ” by to melo pouzit max hodnoty).
  4. promeril bych nejakym radarem okoli, na zjisteni zaplneni kanalu okolim (a udelat si mereni rano/pres den/vecer/v noci jak a kdo je na jakem kanale. A pak si vybrat. Pripadne tedy misto fixniho dat auto a nastavit si pripadny refresh po X hodinach …(osobne jsem po case nechal auto a uz to neresim pokud to je do par decibel – sbiram si data a sem tam okouknu grafy)
  5. byly tu i debaty o tom jakym smerem se ma jaka antena nastavit. Osobne mam neco jako “\ | /” s tim, ze krajni jsou jeste lehce ke zdi a pocitam s odrazem.(ale to je takove nevyrazne a vlastne ani nemeritelne zesileni/zmena signalu vuci konkretnim zarizenim)

Obecne (co jsem u sebe vypozoroval) 2,4 prochazi 1-2 zdmi podle tloustky bez problemu, 5G projde 1 a nekdy ani to ne.

V mem pripade, do 2m od routeru je na wifine 5G (pri maximalnim vyuziti MIMO featury) propustnot kolem 1.2G (na intel wifinach se dvouma chipama to jde dostat i vejs), 5m uz jen 800M a pak to rapidne klesa.

1 Like

Ano, na to si dát také pozor, Omnia má v sobě 2x slučovače (diplextery - Correct diplexer connection can fix slow wi-fi - Omnia HW help - Turris forum) antén a každý spoj je na specifické pásmo, tzn. dát si pozor na přepínání 2,4@5 GHz na jedné WiFi kartě (při změně se musí také přehodit pigtaily).

Nevím, jestli ty ditlextery máte, modrý Turris v defaultu je asi nemá, má je pouze při “Upgrade Packu” - to, aby nedošlo z mé strany k omylu, ale pro jistotu jsem se o nich zmínil.

Taktéž se ještě zmíním o 5GHz pásmu, dejte si pozor na kanály s DFS (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels). U těchto kanálů může dojít automaticky ke snížení výkonu, k přeladění na jiný kanál a ve výjmečných případech také k úplnému vypnutí. S kanály DFS získáte lepších výsledků ale na úkor prohledávání radarů a pokud se radar nalezne, pak je to nevyspytatelný.

Jak na anteny a tak

Nekteri ortodoxni radioamateri dokonce resili i stineni anteny na leve strane (ta co ma pod sebou usb porty), nekteri resili i to esli ma ci nema vliv, kdyz kablik vede pres nejakej chip nebo v jeho blizkosti.

Zajimave, to jsem ani nevedel. Dik za hint.

Dík všem za zprávy!:slight_smile: