Zpomalení rychlosti v domácí síti

Dobrý den

Používal jsem domácí NAS od D-Linku, ale rychlost přenosu dat z pracovních stanic byla jen cca 10 MB/s (u většího souboru, kdy není rychlost ničím ovlivněna). Dal jsem NAS pryč a jako NAS používám MacMini s externími disky. Rychlost stoupla na 25-30 MB/s.

Dnes se koukám na přenos a proč to trvá tak dlouho a jsem opět na 10 MB/s. Zkusil jsem několik možností, odesílám z SSD disku, jestli jsem skutečně připojen na kabelu a všechno sedí. Jedinná změna která se stala je, že jsem vyměnil router na Turrise.

Jakou máte rychlost přenosu dat a ovlivňuje ji Turris?

Není někde problém s LAN sítí, se switchem? Rychlost 10 MB/s velmi zhruba odpovídá 100Mbit/s Ethernetu, vyšší rychlosti pak jsou dosažitelné jedině s gigabitem. Není to tak, že někde mezi zařízeními je pomalý stovkový switch nebo některý port (na PC nebo na NASu) si špatně dohodl rychlost a pracuje jen stovkou místo gigabitu?

1 Like

Napadla mě stejná věc, ale mezi NTB a MM není žádný jiný aktivní prvek s vyjímkou právě Turrisu. Zpomalení jsem si všiml až nyní, po 9ti měsících používání Turrisu, ale jsem přesvědčen, že jsem žádnou změnu nedělal. Jen jsem vzal starý router, odpojil kabely, položil Turris a nacvakal kabely.

Dnes večer zkusím najít ještě starší router a zase nahradit. Uvidím, zda se něco změní.

Česká televize: Kurňa, co to je?

Ty dáš dotaz a nenapíšeš vůbec technické detaily obou stran, které se podílejí na přenosu.
Jsi připojen drátem nebo wifi.
Jaky je na tom NAS ethertnet 100/1000 ?
Jaká je teor. rychlost zápisu na disk toho NAS ?
Krom toho, vše může být v pořádku, ale procesor cílového zařízení je tak ubohý, ! že omezuje rychlost sítě a disku.

Odesílání s SSD nic neznamená když tě vždy omezuje pomalý zápis. Zápis je většinou pomalejší, jsou flešky u kterých je tato rychlost zápisu standard.

Já stahuju z NASu Synology DS211j (žádné dělo)

U mě přenosy z NAS Synology přes turris na gigabitové síti max 50MB/s po drátovém ethernetu, 16-18MB/s z NASu přes turris do starého macbooku na 5GHz a 1,5MB/s z NASu do čehokoliv jiného přes turris a Wifi USB dongle na 2.4GHz.

Záleží na odesilateli , příjemci, routeru (případně nastavení QoS), v případě wifi na zarušení prostředí atd. — pokud používáš wifi dongle, tak to je nejslabší článek řetězu. Já měl taky wifi dongle v desktopu pod vzadu stolem u zdi … tragedie.
Každý si myslí mám n-kové wifi … to bude běžet jako drak. Tak to ale není. Miniaturizace sice funguje - ale blbě. Pořádnou anténu ničím nenahradíš.

Každy by při problémech měl přesně popsat HW celého řetězce přenosu a nestěžovat si na router, když má ubohý klienty.

Pokud sis dělal kabely sám, může to být rukama i použitým kabelem.