Zapojení optiky u pe3ny.net?

Dobrý den,

mám optiku od pe3ny.net, optické vlákno končí v modemu Huawei HG8010H. Jde modem nějak vynechat a optiku zapojit rovnou do Turris Mox? Mám zkušenosti s ethernetem, ale s optikou žádné, mám ale představu, že Mox modul D s vhodným SFP modulem by práci modemu zastal taky.
Existuje takový vhodný modul? Který to prosím je?

Zalezi, jaka optika. Nejcasteji je to GPON, a tam jen velmi vyjimecne jde pouzit jine nez providerovo zarizeni.

Díky,
je to GPON a neúspěšný pokus použít vlastní modem (TP-Link) to taky potvrzuje.
Aspoň ušetřím za D modul :grin:

No, urcite by stalo za to se jich zeptat…

Ptal jsem se - nepodporují to.

Zdá se, že myšlenka a) najdu jak to zastrčit do SFP konektoru b) nějak to půjde zkonfigurovat byla poměrně odvážná :confused:

U toho GPON je bohuzel potreba, aby v zarizeni byl jejich desifrovaci klic. A to ne kazdy provider chce davat…

Existuje. Je to Huawei MA5671A a s aktuálním jádrem 5.15 po patřičném nastavení funguje.

1 Like

Díky moc za info!

Musím teda čestně přiznat smíšené pocity - krabičku s Linuxem od Huaweie můžu nahradit menší krabičkou (nejspíš taky s Linuxem) od Huaweie, akorát píchnutou přímo v routeru.

Jak se to říká - když to funguje, nech to být aspoň jsem to zkusil?

1 Like

Ano, jako já před lety. SPF je zkrátka malý počítač a Huawei je Huawei. Apropo, Pe3ny na něm mají postavený celý GPON, takže si člověk moc nepomůže, ale vždycky byli moc ochotní a vstřícní, takže tam kde jsou, směle do toho! A už pár let umí pěkně i IPv6.

Ještě jednou díky,
ochotu, vstřícnost, Huawei a pěkné IPv6 i s /56 rozsahem potvrzuji

2 Likes

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.