Wifi moduly připojené přes ethernet

Dobrý den všem,

byl jsem požádán o doporučení zasíťování rodinného domu.
Doporučil bych mu Turris Omnia, protože jsem sám spokojený uživatel.
On ale má internet od poskytovatele přiveden do racku v suterénu a nad tím jsou dvě patra, tedy vlastní antény na routeru by, se značnou pravděpodobností, celý dům nepokryly.
Můžete doporučit stropní wifi moduly, které by se připojily k routeru prostřednictvím ethernetu? Pochopitelně s roamingem mezi patry a vším co se v takové situaci sluší a patří.

Díky

Použijte MOX a Netboot.

Mox není moc stropní wifi modul…

jinak cokoliv, co je nastaveno jako “dump AP” (jak je v OpenWRT komunite nazyvano zarizeni bez NAT s lan a wifi v bridge)

Osobně se mi osvědčily stropní moduly Ubiquiti Unifi 6 (LR / Plus / Lite),
které mají možnost poměrně jednoduše naflashovat OpenWRT,
na kterém je i založen Turris OS.
Především verze LR (long range) zaručuje vysokou rychlost a dobré pokrytí.

Hlavně nepoužívejte MOX… ani roaming.

Doporučil bych roztáhnout kabely do pater a nasadit jednoduchá TP-Link APčka. Nastavte na TP-Lincích AP režim, na Omnii jim nastavte v DHCP statické adresy a v konfigu TP-Linku ty adresy nastavte jako static backup.

Hlavně nastavte stejné SSID, stejný druh šifrování a dejte AP na různé kanály. Wifi modemy a ovladače si s tím poradí.

U sebe to mám nastavené i s radiusem, ale to fakt není na odpoledne, pokud nemáte hotové konfiguráky. Také máte možnost použít celé řešení od TP-Linku bez Omnie… Vzhledem k tomu, že na tyhle v současnosti běžné věci v TurrisOS není GUI ani tutorial.

A co je špatného na MOXu a roamingu?

Jinak, já bych na fóru Turrisu ani jinde TP-Link nenabízel.

Moje logika je taková, že doporučuju, co funguje. MOX mi nikdy nefungoval.

Tomu rozumím. Moje zkušenost je taková, že při větším zatížení a občas ani při něm padají a na mesh se opravdu nedá spolehnout jen nastavením stejných parametrů pro AP bez konfigurace mesh sítě.

A zde je hlavní kámen úrazu - nedostatečná specifikace a dokumentace, nekompatibilita mezi jednotlivými zařízeními, délka podpory a hlavně pak z toho plynoucí bezpečnost.

“bezpečnost” je imho u PSK Wifin vtipný pojem.

K roamingu, který většina lidí nepotřebuje a tím pádem je na consumer hardware málo otestovaný a s největší pravděpodobností nefunkční toho nemá cenu moc psát. Jediné zařízení, které ví, jaký je kam signál je Wifi modem na klientovi…

Bezpečnost je zajímavý pojem u TP-Linku jako celku a vůbec to bohužel nesouvisí s PSK.

Mesh obecně (ať už je za ním jakákoliv technologie) je teď pomerně populární a lidé ho chtějí, už jen proto, že se jim AP s názvy “MojeWifi1” a “moje_WiFi_2” moc neosvedčily.

A téma tohoto vlákna je poměrně konkrétní.

Ano, téma není bezpečnost jiných řešení. Mesh je ve Wifi světě ještě větší fail než roaming. Když mám víc AP na ethernetu, stačí mít jeden DHCP server, APs mít v bridgi, dát jim jiné kanály, stejnou enkrypci a heslo a jede to. Nic fancy, wifi modem a AP si low-level handshaky pořeší.