@Mracek
Když trošku odbočím, je při aktuálním nastavení možné nějak rozjet OpenVPN, pokud NEMÁM placenou veřejnou IPv4, pouze GPON IPv6/64?
Popř. byl by někdo schopen poskytnout takový config?
Popř. PM
Děkuji
@Mracek
Když trošku odbočím, je při aktuálním nastavení možné nějak rozjet OpenVPN, pokud NEMÁM placenou veřejnou IPv4, pouze GPON IPv6/64?
Popř. byl by někdo schopen poskytnout takový config?
Popř. PM
Děkuji
K cemu to OpenVPN chces pouzivat?
Mozna by ti postacovalo mesh vpn jako Tailscale nebo ZeroTier.
Chci přistupovat na RaspberryPi, které mám zapojené za TO (ssh,scp a další služby…),
možná jsem paranoidní, ale úplně nechci mít vše “vystrčené” do světa
Já přesně na takové věci používám IPv6. Každé zařízení má svou adresu použitelnou zvenčí, ssh/scp autentikace jedině klíčem (heslo zakázáno)
EDIT: pochybuji že SSH jako protokol je zranitelnější než VPN.
Ano, to se dá na tyhle “nízké” protokoly, ale mám zde třebas HomeAssistant, kamery… (což jsou weby s jednoduchou autentizací, pokud bych nechtěl řešit multi factor authentication)
A to jsou věci, které… však chápete
Jasně… no pokud bude fungovat to IPv6 tak stejně jako jste se připojil na SSH se připojíte na VPN… prostě ta adresa serveru musí být dostupná zvenčí (pokud se nepoužívá nějaký prostředník nebo jiné triky). Alespoň to je moje teorie, já (na tohle) VPN nepoužívám.
Na pocitac/mobil si nainstaluj klienta Tailscale.
A na Raspi si taky nainstaluj klienta: https://tailscale.com/kb/1025/install-rpi
Za 10min mas hotovo - easy.
Já na stejný účel používám wireguard přímo na TO. Mám sice veřejnou IPv4, ale mělo by to fungovat i s nějakou dyndns službou.
Díky, mrknu na to pořádně o víkendu, až bude trocha času…
Varianty tedy by byly:
Wireguard na TO je OK, ale bez verejne v4 si ani neskrtnes.
Bez verejne ip znamena, ze jsi za devatero NATy, tedy dyndns ti nepomuze.
Doba kdy se klientum davala nahodna verejka ja davno pryc
Tailscale je na bazi Wireguard, ale nepotrebujes server a pouzijes prostrednika na vytvoreni spojeni. Funguje to velmi dobre.
Ono Ipv6 neni idealni (viz problemy u PODy vedle), stejne jako WG UDP… Vetsinou, kdyz se clovek pripojuje zvenku, muze to byt letiste, nemocnice, nejake ostrovy… tak se neda spolehat na otevrene UDP, a na ipv6 uz vubec… Takze je dobry mit min. jako fallback “hloupe OpenVPN@TCP” na beznem portu typu 443 apod…
Tailscale apod… a tomu prostrednikovi se veri? Ja pouzivam na prostrednika prave TO s verejnou…
Veřejná IPv4 je pochopitelně “nejlepší”, ale normálně něco to stojí, běžně myslím i stovku měsíčně (alespoň u levnějších připojení).
Souhlas s v6@poda i s fallback na 443/TCP
Proste pokud nemam verejku, tak musim nekomu verit a Tailscale je na to vhodny kandidat.