Vodafone a jeho gigabit - dotaz ohledně výměny modemu

Posilal jsem nedavno dotaz na technickou podporu Vodafonu/UPC jak je to s tim novym “cernym” zarizenim, ktere ma umoznit “gigabit” ohledne “bridge” modu:

Jestliže máte zájem o Gigasíť, tak v tomto případě se mění i stávající modem s tím, že u tohoto modemu není možné přepnout režim do bridge.

Tak me napadlo jestli tu nahodou neni nekdo, kdo jiz presel z “bileho” (puvodni upc) na “cerny” (novy vodafone) modem? Jake jsou u toho plusy a minusy? Nejaka uskali pri nastavovani na tom ci onom zarizeni?

Druhy dotaz, jestli nemaji nejake “odlehcene” zarizeni jen se zakladni funkci modemu (ikdybych si ho koupil dle jejich doporuceni sam) nenabizeji a prozatim nepodporuji. Tak nejak bych chtel redukovat pocet “krabicek” a nabijecek → televizi vedu pres CI+ kartu a ne pres ten dodavany box. Kdyz jsem se zeptal jak to bude s televizi, tak mi vlastne neodpovedeli.

Já jsem se od bílé krabičky (Compal) vrátil nedávno ještě o krok zpět k TechniColoru (TC7200) z důvodu hodně zpomaleného IPv6 tunelu (viz. tento článek).

Tím u mne veškerý pokrok u modemů skončil :slight_smile:

Pokud vím, žádné odlehčené zařízení k dispozici není … z hlediska kompatibility se sítí je třeba používat oficiální pronajaté (případně od ISP zakoupené) zařízení.

EDIT: Aktuálně vyšel o novém Gigabit Vodafone modemu článek (recenze) na serveru LUPA.cz

2 Likes

Mam od UPC take internet mam od nich pronajaty jejich stary Cisco modem a jsem spokojeny. Bohuzel novejsi krabicky (ktere ted nabizi) neumoznuji prepnout do bridge, takze tim veskera “sranda” konci. Nepotrebuji chytrou krabicku, ktera se neda nastavit podle mych predstav.
Navic ten obrovsky nepomer download/upload (1Gbit/50Mbit) je proste smesny. Mit moznost jineho poskytovatele s nejakym lepsim, nejlepe symetrickym pripojenim (100Mbit/100Mbit), tak do toho jdu.

Co se tyce te CI+ karty, tak jsem nekde cetl, ze pry od toho take pomalu odchazi. Sam ji mam a pouzivam, vyhovuje mi. Ale vypada to, ze settop box bude do budoucna jedina moznost.

Btw, vcera vysel druhy dil povidani o UPC/Vodafone gigabytu.

2 Likes

Za tohle mi UPC nesmí do baráku.

1 Like

Presne.A ikdyby to slo nejak efektne nastavit a byl to top-modem/top-router na trhu, mam svuj Turris rad a nechce se mi ho davat do kaskady.

No to me taky tak trosku nepotesilo, a nechce se mi menit CI+ za settopbox…ci jakykoliv jiny box s nabijeckou. To snad radsi ten tv balicek zrusim a necham si jen verejnopravni zaklad.

Jako ten clanek me ujistil, v tom ze ten gigabit vlastne zas tolik nepotrebuju.

1 Like

Hlavně ten upstream.

Tak Vodafon/UPC snad meni ty bile Compaly za cerne u vsech tarifu, ne? Nejen gigabitoveho… ale pravda, pro tenhle tarif nasazuje nejaky jiny modem nez Compal.
Jinak ten cerny Compal jde prepnout do rezimu “bridge” (v administraci se to jmenuje rezim"modem"). Dostupne je to ale jen pokud mate iPv4, jestli vam uz pridelili iPv6, pak smolik.