Větve a verze TOS

Existuje nějaký přehled, jaké jsou aktuálně poslední verze TOS u jednotlivých větví?
HBS – Here Be Snails (Stable) [tam je 5.4.3]
HBT – Here Be Turtles (Testing)
HBK – Here Be Kittens
HBL – Here Be Lions [tam je 6.0-alpha3]
HBD – Here Be Dragons

Je někde popsáno, co v které větvi je nového nebo jiného nebo co nefunguje, nějaké release notes?

Zajímá mě to hlavně proto, že na jednom routeru s optickým SFP musím mít HBL, protože pod HBS nefunguje a myslím si, že bych se snad mohl pomalu posouvat HBL->HBK->HBT->HBS tak, jak se bude verze 6.0 dostávat do stabilnějších verzí, jenom nevím, kde to sledovat.

Nemám z toho dobrý pocit, mít hlavní router na HBL, ale asi mi nic jiného nezbývá, tak ať to není moc dlouho.

A pak by mě zajímalo, kde se mají hlásit chyby u jednotlivých větví? čet jsem že v gitlabu, tao ale nevím, kde je.

Petr

2 Likes

Sledoval bych Turris OS 6.0.0 is coming to HBK

… speciálně proto, že do HBL brzy půjde 7.0, pokud tomu dobře rozumím.

1 Like

Pokud s routerem zůstanete na HBL, dostane TOS 7 s OpenWrt 22.03, a protože půjde o první vydání, stát se může cokoliv. Ideální pro Vás tedy bude HBK, kde ale TOS 6 ještě není, protože přesun do této větve byl odložen.

V HBS prý TOS 6 bude rychle a hned potom zde bude rychle také TOS 7, ale kdybych znovu napsal, co si o tom myslím (nehledě na to, že se to pak ukáže jako pravda, stejně jako posledních několik let), zase to tu bude divoké.

Pravda je, že s jádrem 5.15 ze stávajícího vývojového OpenWrt bude minimálně tato část snazší dokonce i v dosud nevydané verzi pro rok 2023, bude-li nějaká, ale pravdou je, že podobě se mluvilo i o TOS 5->6 a už to nějaká doba je.

Dík, dívám se tam a vůbec z toho nejsem moudrý, jestli a odkud se dozvím, že v HBK je 6.0 a v kterém okamžiku mám vlastně udělat

switch-branch hbk

Jestli to tedy mám udělat. A jak je to vlastně bezpečné?

1 Like

Dozvies s ato tu na fore a ci je to bezpecne… Zvycajne ano, ale musis byt pripraveny na to, ze sa nieco moze pokazit.

Asi jako každá jiná alpha či beta verze.
Mně vždy chodilo vše důležité, síť chodila.
Když se něco rozbilo tak podružné funkce.

Mezi TOS 6 a 7 nebude zdaleka tolik změn jako mezi 5 a 6 (kde jsou radikální změny v OpenWrt, kvůli kterým je potřeba spousta úprav, včetně zajištění konverze konfigurací mezi verzemi). Proto je reálné, že TOS 7 bude relativně brzy po verzi 6.

4 Likes

Upřímně to moc rád slyším, pouze bych rád podotkl, že to samé se říkalo i v případě verzí 5 a 6.

Tak ona už i verze 5 byla hodně převratná oproti verzi 3 (verzi 4 nepočítám, ta byla “přechodná” a využívala v zásadě staré věci z verze 3, ty nové byly na experimentální úrovni; hlavním cílem této verze byla podpora MOXů). Na naší straně tam nezůstal kámen na kameni, čímž myslím hlavně přechod od uCollectu k Sentinelu a od Forisu k reForisu. Tak zásadní změny se ve verzi 7 určitě dít nebudou.

3 Likes

V tom plně souhlasím, konec konců v té době také probíhaly sváry mezi OpenWrt a LEDE a bylo obtížné predikovat, jak se celý projekt bude vyvíjet dále.

Na druhou stranu, minimálně soudě podle dostupných repozitářů v GIT, je i nyní hodně věcí rozpracováno a rozhodně nejde jen o nějaké kosmetické úpravy.

2 Likes