Existuje nějaký přehled, jaké jsou aktuálně poslední verze TOS u jednotlivých větví?
HBS – Here Be Snails (Stable) [tam je 5.4.3]
HBT – Here Be Turtles (Testing)
HBK – Here Be Kittens
HBL – Here Be Lions [tam je 6.0-alpha3]
HBD – Here Be Dragons
Je někde popsáno, co v které větvi je nového nebo jiného nebo co nefunguje, nějaké release notes?
Zajímá mě to hlavně proto, že na jednom routeru s optickým SFP musím mít HBL, protože pod HBS nefunguje a myslím si, že bych se snad mohl pomalu posouvat HBL->HBK->HBT->HBS tak, jak se bude verze 6.0 dostávat do stabilnějších verzí, jenom nevím, kde to sledovat.
Nemám z toho dobrý pocit, mít hlavní router na HBL, ale asi mi nic jiného nezbývá, tak ať to není moc dlouho.
A pak by mě zajímalo, kde se mají hlásit chyby u jednotlivých větví? čet jsem že v gitlabu, tao ale nevím, kde je.
Pokud s routerem zůstanete na HBL, dostane TOS 7 s OpenWrt 22.03, a protože půjde o první vydání, stát se může cokoliv. Ideální pro Vás tedy bude HBK, kde ale TOS 6 ještě není, protože přesun do této větve byl odložen.
V HBS prý TOS 6 bude rychle a hned potom zde bude rychle také TOS 7, ale kdybych znovu napsal, co si o tom myslím (nehledě na to, že se to pak ukáže jako pravda, stejně jako posledních několik let), zase to tu bude divoké.
Pravda je, že s jádrem 5.15 ze stávajícího vývojového OpenWrt bude minimálně tato část snazší dokonce i v dosud nevydané verzi pro rok 2023, bude-li nějaká, ale pravdou je, že podobě se mluvilo i o TOS 5->6 a už to nějaká doba je.
Mezi TOS 6 a 7 nebude zdaleka tolik změn jako mezi 5 a 6 (kde jsou radikální změny v OpenWrt, kvůli kterým je potřeba spousta úprav, včetně zajištění konverze konfigurací mezi verzemi). Proto je reálné, že TOS 7 bude relativně brzy po verzi 6.
Tak ona už i verze 5 byla hodně převratná oproti verzi 3 (verzi 4 nepočítám, ta byla “přechodná” a využívala v zásadě staré věci z verze 3, ty nové byly na experimentální úrovni; hlavním cílem této verze byla podpora MOXů). Na naší straně tam nezůstal kámen na kameni, čímž myslím hlavně přechod od uCollectu k Sentinelu a od Forisu k reForisu. Tak zásadní změny se ve verzi 7 určitě dít nebudou.
V tom plně souhlasím, konec konců v té době také probíhaly sváry mezi OpenWrt a LEDE a bylo obtížné predikovat, jak se celý projekt bude vyvíjet dále.
Na druhou stranu, minimálně soudě podle dostupných repozitářů v GIT, je i nyní hodně věcí rozpracováno a rozhodně nejde jen o nějaké kosmetické úpravy.