Verze kernelů v Turris OS

Zdravim,
rad bych se zeptal jestli se planuje prechod na 5.x jadro. Pri vyvoji Turrise jste se dusovali jak budete delat up-to-date aktualizace a zatim pouzivate jadro 4.4, ktere je z roku 2016. chapu, ze je stale LTS, ale to konci za rok a asi by bylo dobre bejt uz trosku vejs, nebo to chcete resit na posledni chvilku? Pripadne jsou uz testy s novym kernelem? Zajima me hlavne podpora driveru na wifi 11ax od intelu, zda-li bude fungovat i s tim LTS kernelem.

4.4? A nejste zasekly na Turris OS 3.x? Ja mam na Turris OS 5.1 kernel verze 4.14. Ten bude EOL 2024. Takze casu dost.

To, ze se pouziva kernel 4.14, neznamena, ze by system nebyl aktualni. Jak pisete, 4.4 i 4.14 je LTS jadro, tj. z hlediska bezpecnosti a bugu neni nikterak zastarale. Ze tam nejsou nejnovejsi drivery, to uz je vec jina. Urcite to ale souvisi se stabilitou celeho OS. Pokud chcete stabilni OS, nemuzete kazdy mesic menit verzi jadra. A OpenWRT je zrovna z konzervativnejsich distribuci. Na tom se asi nic moc nezmeni a TurrisOS ted trackuje OpenWRT, takze urcite nehrozi, ze by TurrisOS mel vyssi major/minor verzi jadra nez aktualni OpenWRT.

2 Likes

Dobrý den,

rádi bychom měli podporu standardu Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) a objednáváme od různých výrobců Wi-Fi karty a zjišťujeme jaká je jejich podpora nejen v LTS verzích, ale také v nejnovějších verzích kernelu. Případně zda v OpenWrt existují ovladače a pokud ano, zda jsou stabilní. Mohu zmínit například, že prozatím podpora ovladače ath11k zcela chybí a existují pouze několik málo routerů v OpenWrt, které jsou podporovány. Pokud bude něco nového, dáme vědět.

Ohledně verzí LTS kernelu, tak v nejnovějších verzích Turris OS máme stejnou verzi kernelu tak jako v OpenWrt.

  • Turris OS 3.x: 4.4 LTS (výjimka)
  • Turris OS 4.x (not supported anymore) a Turris OS 5.x: 4.14 LTS kernel
  • nadcházející verze Turris OS 6.0 bude založena na verzi OpenWrt 21.02, která ještě nebyla vydána a ani není první RC bude používat 5.4 LTS kernel. Pro vývojové účely se nachází ve větvi HBD.

Verze Turris OS 3.x dostává od nás již pouze bezpečnostní aktualizace. Nová verze Turris OS 5.x je založena na aktuální stabilní verzi OpenWrt přináší spoustu výhod, jako je podpora WPA3 nebo aktuální verze jednotlivých balíčků, které lze dodatečně nainstalovat. Můžeme zmínit také naše nové featury mezi než také patří nová detekci útoků v rámci systému Turris:Sentinel, vylepšené webové rozhraní Foris v novém kabátu, kde najdete OpenVPN klienta nebo správu snapshotů. V nových verzích bude dále možné přesměrovat syslog z operační paměti na /srv při použití Storage pluginu, atp.

Doporučujeme Vám přechod z Turris OS 3.x na nejnovější verzi, protože podpora Turris OS 3.x bude nakonec ukončena. V tuto chvíli jsou dvě možnosti, jak přejít.

  • Je možné využít experimentální migraci a postupovat dle naší dokumentace, ale je lepší počkat, jakmile dojde k vydání verze Turris OS 5.2.0 do stabilní větve.
    Nedostupné prozatím pro modré Turrisy 1.x

  • Druhou možností je nakonfigurovat router od začátku pomocí nahrání nové verze z USB flashky, ale není možné obnovit zálohu nastavení ze staré verze, protože došlo k přejmenování jednotlivých síťových rozhraní a tedy je nutné provést změny ručně.

2 Likes

Tak jsem BFU uzivatel, predpokladal jsem, ze kdyz mam Updater, tak se vse stane samo a automaticky. Ne ze budu muset vyrabet symlinky (coz jako BFU ani nevim co je) nebo tam neco flashovat z USB a cele to konfigurovat znova.

A ted vazne.

Turris 1.x uz davno s updaterem umrel nekdy kolem roku 2018 kdy mu doslo misto na flasce pri updatu, 3x sem to resil ruznym mazanim TEMPu / cache apod az sem se nato vykaslal.

Omnia nejak funguje doted, jestli funguje automatickej updater vubec netusim, doufam ze jo.

Jinak nechapu, proc kdyz mu JASNE nastavim, ze chci vysilat na kanale 40+, tak se sam preladi do nejvic zaruzeneho pasma 36, kde je kupa UPC routeru s cehoz jeden je silnejsi nez samotnej turris v mistnosti (!!) a vsecky jedou na 80MHz sirce kanalu.

Nezlobte se na mě, ale kdyby jste byl opravdu BFU, tak ani netušíte co jsou výrazy kernel, LTS, jádro, flashovat.
A wifi na 5GHz má plno dalších kanálů, tak proč nezvolíte něco přes 100?
V jednoduchém Forisu jde všechno pohodlně nastavit.

2 Likes

Nebylo mi zřejmé z prvotního dotazu, že jste BFU, když jste se ptal na LTS verze a přechod na nejnovější verzi jelikož můj skromný názor je, že většina BFU uživatelů neřeší LTS verze kernelu při koupi routerů natož aktualizace routerů…

Co se týče automatických aktualizací, tak bylo zmíněné, že používáme a vydáváme dvě odlišné verze Turris OS v tuto chvíli tedy Turris OS 3.x, Turris OS 5.x, které jsou nezávislé. V první zmiňované verzi tedy Turris OS 3.x není úplně jednoduché, abychom pomocí lusknutí prstu přešli na Turris OS 5.x, protože jsou zde výrazné změny ve vývoji a také v odlišných verzích OpenWrt. A proto pracujeme na experimentální migraci, abychom případně chyby minimalizovali a přechod by mohl být ve většině případů hladký ačkoliv je potřeba brát v potaz úhel pohledu, že každý router je svým způsobem odlišný, protože máte k dispozici práva administrátora “root” a tedy je možné si přizpůsobit router dle svých potřeb pomocí LuCI, případně SSH.

Proces automatické migrace ladíme a testujeme. Jakmile stav migrace bude uspokojující, tak dáme vědět na našich sociálních sitích a také pomocí notifikace. A proto vám byl také nabídnut postup, že pokud nechcete čekat jakmile to odladíme, tak zpětnou vazbu automatické migrace rádi uvítáme, případně můžete použít medkit tedy nakonfigurovat router od začátku což by pro BFU neměl být žádný problém, protože k tomu máme i video návod a nastavení routeru tedy hesla a Wi-FI sítě by mělo být v řádu několika minut hotové.

Tak tady si dovolím nesouhlasit, pokud jste BFU, tak proč byste měl vytvářet symlinky v první řadě? O symlinku jsem se já ve svém příspěvku nijak nezmiňoval. Jediná reference je v dokumentaci pro experimentální migrací z 3.x na 5.x, ale tam je jasně uvedeno, že se to týká uživatelů, kteří používají SFP.

Prozradíte nám, co vše máte nainstalované, že vám dochází místo? Technická podpora Turrisu se vám ráda na tento problém podívá. Já bych vám doporučil zvážit použití Storage pluginu, migraci na Btrfs pokud plánujete či chcete mít nainstalované enormní množství balíčků, které je dostupné na routeru. Je možné, že například jste nainstaloval balíčky, které již nepoužíváte, případně vytvářejí databázi. Databázi vytváří Suricata tedy v package listu se instaluje pro Device Detection a Parental Control.
V nové verzi Turris OS už Device Detection nepoužívá Suricatu a tedy se neprovádí intezivní zapisování na interní úložiště, ale tohle je vše popsané v naší dokumentaci. Taky v novějších verzích už najdete štítky (labely) v Updater tabu a tedy je zřejmé, co vyžaduje externí úložiště a co ne.

Menší náhled:

3 Likes