Už jsme spolu 9 let

Rok s rokem se sešel a můj Turris 1.0 je zase o rok starší.
Ano, je to už devět let co jsem si router osobně vyzvedl, tehdy ještě na staré adrese. Funguje dodnes k plné spokojenosti a tak jen budu recyklovat loňský příspěvek.

Přeji teamu mnoho pracovních úspěchů a hodně zdraví do dalších let. :birthday: :champagne: :bouquet:

8 Likes

Připojuji se … Turris 1.0 stále v provozu H24

3 Likes

Ahoj … gratuluji hoši, skvělá výdrž.
I já měl nedávno výročí … sice můj Turris 1.0 odpočívá v regálu, ale taktéž stále udržovaný a funkční.

Mezitím už se moje Turris stáj rozrostla o další kousky z rodiny Turris (čestně musím přiznat, že někdy vlastním přičiněním, někdy podivnou shodou náhod), a tak hlavním pohonem mého síťového připojení je aktuálně dvojice Omnií … obě s čerstvě přidanými WiFi 6 kartami a jedna též poměrně nedávno obohacena o LTE kartu.

Tož pokrok nezastavíš :slight_smile:

Dřímá tam i nějaký ten MOXík, který zatím čeká, komu a k čemu bude užitečný.

3 Likes

Ahoj, MOXe mám taky, ale stále ve skříni jako zálohu, jsem z něj trochu zklamán.
Až doslouží T1.0 tak pořídím taky Omnii, pokud do té doby nebude něco lepšího neboť jak píšeš, pokrok nezastavíš.

Každopádně je pro mě velké překvapení co všechno “jednička” po těch letech vydržela.

1 Like

Panove, take se pripojuji k melancholickemu vzpominani. Muj T1.1 jede nonstop od prosince 2015 bez vetsich problemu a to stale s PUVODNI BATERKOU!! (pri upgradu wifi balicku pred par lety se mi ji nepodarilo vydloubnout a vymenit). Apropo, az zdechne (baterka), projevi se to jak?

2 Likes

Po odpojení z napájení bude mít problém získat datum a čas v případě, že NTP není zadaný pomocí IP adresy.
V důsledku budou zlobit certifikáty všeho druhu. Může být problém s překladem DNS dotazů.
Doporučuji projít nastavení a ujistit se, že NTP server je zadán pomocí IP.
NTP server cz.nic je tuším 217.31.202.100.
Myslím že další problém by tam být neměl.

3 Likes

To je zajímavé kolika lidem se MOXy jen tak povalují. Je fakt že docela zklamaly, ale použití najdou.

Je to jedna z nejlepších věcí pro ostrovní smart home extendery. 512MB RAM je tak akorát tam dát streaming Netdata, netclient pro WireGuard VPN mesh a Zigbee2MQTT s donglem v USB slotu. Pak ho jde přenášet kamkoliv - práce, chata, provozovna, prostory k pronájmu a vytvořit si tam svůj ostrůvek jak bezpečné WIFI sítě tak hlavně ZigBee mesh pro všelijaké chytré krabičky - topení, dveřní/okenní/pohybové/kouřové/plynové senzory, senzory/čističky vzduchu, lampičky, LED pásky atd.

Díky nenáročnosti ZigBee vydrží čidla na knoflíkovou baterku několik let a lze je ovládat kdykoliv a kdekoliv a rozhodně je to lepší než tam cpát nějaké pofidérní cloudové brány.

3 Likes

Take se přidám a chválou na T1.0. jen tento měsíc jsem s ním už narazil na jeho limit. Vodafoní 1 Gbps konci u ~650 Mbps s jedním jádrem na 100 procentech.

Chtělo by to upgrade, ale zároveň bych chtěl přejít na LANu aspoň na 2,5 Gbps. A to snad nic na druhu za lucidní cenu nenabízí.

2 Likes

Ahoj. Ano limit tam je ale uvědom si kdy proběhl vývoj, před 10 lety. Podívej se zpět třeba na mobily, co bylo před 10 lety. Kolik zařízení ti doma funguje po takové době?

Já jsem doma rád za linku 50M od T-M, taková rychlost je pro mě sci-fi.

Upgrade bude snad ve formě nové Omnie, za mě byl MOX trochu úkrok stranou. Ale nápad skvělý, modulární router je určitě dobrý nápad. To nikomu neberu.

1 Like

Stále jede spolehlivě, s WiFi Upgrade Pack [Turris wiki] na TOS 6.3.1


Je tu pak i OMNIA a TURRIS 1.1 :heart_eyes:
Jen to tričko co přišlo jako dárek už je nějaké rozdrbané. Nebylo by @admins nějaké nové?

1 Like

No některé věci je lepší ze skříně nevytahovat. Použil jsem MOX s PoE a přestal fungovat. Přehřívá se a je nespolehlivý.

1 Like

Mám MOX Pocket WIFI s PoE v komerčním provozu a funguje bezvadně, jediné co mě štvalo tak přechod na TOS 6 kvůli problémum se SDIO a bylo třeba přeflashovat uboot protože se to vždycky bricklo po restartu, ale teď už vše pohoda, jen bych příště volil spíš 1024MB RAM variantu jedu na dřeň a musel jsem zvětšit swap. :man_shrugging:
image

2 Likes

A ten flash uboot-u jsi dělal přes UART?
Chystám se objednat převodník na 1.8V, jen čekám až toho bude víc a objednám to najednou. Já mám verzi s 1024 RAM. Vytuhne mi při větším zatížení wifi (větší počet klientů) a standardně se nerestartuje.

1 Like

Zajímavé. Je možné, že mám vlastně stejné potíže. Zkusím upgradnout uboot a možná přidám větrák.

1 Like

Pokud není bricklý tak to jde jednoduše přes SSH, mám tam ten workaround v4

První reboot po flashi nefungoval, po power-cycle už se nestalo že by někdy nenabootoval.

2 Likes

Tak já budu za chvíli slavit také 9 let. Od té doby jede 24/7. Odešel mi zdroj, tak jsem ho nahradil jiným (škoda “podivného napětí 7.5V”, 12V zdrojů mám plnou krabici). Jen poslední dobou nějak tuhne. Cca po 3 - 4 týdnech je nutné ho restartovat, protože přestane WiFinovat. Myslím, že to začalo někdy v době přechodu na OS6 (to tedy byl dost nepovedený přechod).

2 Likes

Dobrý den, pokud mi pošlete adresu na info@turris.cz, nové tričko Vám ráda zašlu. Máme černé s logem Turris a potom modré s nápisem We believe in opensource. Nezapomeňte upřesnit velikost :slight_smile: Hezký den Marcela, tým Turris

2 Likes