Uprava vnejsich plastu pro pridani chladice

Vsiml jsem si, ze plast nad procesorem je celkem casto vyrazneji zahraty nez zbytek “plastvi”. Tak jsem se rozhodl teplo trosku roztahnout po vetsi plose, pouzit k tomu tepelny vodic a zlepsit pasivni proudeni vzduchu uvnitr MOXe. Proto jsem si upravil nasdilene 3D modely boxu tak, aby horni zebra byla nizsi a navic s otevrenym stropem, a pak spojovaci plastve (sestihrany). Vytiskl jsem to a k tomu jsem si koupil hlinikovy profil 60x6x288 mm na ehlinik.cz. Vysledek je na fotce nize. Lokalni teplota nad procesorem se vyrazne snizila, cely blok ma teplotu jen mirne vyssi nez je teplota okoli. Hlinikovy profil je volne lozeny na plastove konstrukci MOXe, neni tedy vhodny k umisteni v jine nez horizontalni poloze.

Upravene 3D modely jsou zde: Log in | Ulož.to Disk - The Personal Backup Service

PS: Pridal bych tento post jako odpoved na tento (Turris MOX official box is now available as a 3D model - Community office - Turris forum), ale bohuzel to tema je uz mesice zavrene. Mimochodem, v tomto pripade opravdu nechapu, proc se zavira a nemuze nechat otevrene na odpovedi…

3 Likes

Vdaka za super post, @WaseK. Post som otvoril, urcite to tam pridaj, prosim.

1 Like

Diky, pridano. Tim padem si myslim, ze bych mohl smazat tento post, ale nemam na to opravneni. :slight_smile:

1 Like

Podla mna vobec nemusis. Ale ak si kolegovia budu mysliet nieco ine, tak sa o to postaraju. Vdaka.

1 Like

Jaká je teplota CPU před a po zásahu ? To co jsi vyrobil nebude podle mé teorie žádný zázrak. Ano, tepelná “izolace” plastového obalu se trochu změnila. Převádíš teplotu vnitřního vzduchu na hliníkový plech položený na nově vzniklém otvoru? Rozumím tomu dobře ?

Bez zjištění výsledného poklesu teploty a tím potvrzení správnosti tvé teoretické úvahy je to jen pokus s nejistým výsledkem :frowning: Pro tebe příznivější nižší teplota krytu nemusí vypovídat nic o chlazení interiéru. Prověř si teploty CPU před (otvor zakrýt podobným plastem) a po zakrytí plechem a pak bez tohoto hliníkového plechu s volnou dírou.

Jsem zvědav :slight_smile:

Pro porovnání … (na zcela jiném stroji) … dělal jsem jednoduchou úpravu chlazení Turrisovi … pokles teploty CPU o 8 st. Celsia …

2 Likes