Hlásit chyby budete muset hlavně na technickou podporu, tech.support@turris.cz
Můžete to reportovat sem, třeba krok po kroku.
Ale vždy upozorňovali že hlavní cesta pro kontakt s teamem ohledně chyb je mail.
Tak pak jedině na GitLab, jak to už řešíte jinde.
Ale vždy odkazovali na mail.
Není v našich silách sledovat forum, proto odkazujeme na email. V důsledku by to mělo přes podporu dobublat do gitlabu (ano dost často se to teď neděje, tlačím v týmu na to aby se to dělo). Ale pokud jste ochotní reportovat přímo na gitlab tak by jsme byli nadšení. Neinzerujeme to jen kvůli tomu, že by to mohlo mást méně zkušené uživatele a přece jen na gitlabu jsou vývojáři a ti bývají háklivější na špatně hlášené problémy než podpora. Proto razíme email, ale pokud víte jak tak to rozhodně hoďte na gitlab, budeme všichni raději.
Díky za reakci a informace z druhé strany.
Nicméně k Omnii přistupuji jako k jakémukoliv jinému produktu, za který zaplatím. Očekávám, že bude fungovat a pokud výrobce zaručuje při prodeji funkčnost, očekávám ji. Analogicky vidím např. koupi mobilního telefonu.
Z vašeho příspěvku mám pocit, že jako uživatelé jsme žádání na participování vývoje Omnie a jejich updatů. A to jako testeři a nikoliv jako koncový uživatelé, kteří zaplatili za produkt a jeho služby, které byly prezentovány při kampani na Indiegogo. Jak už psali někteří přispěvovatelé v tomto vlákně, nemám vždy čas testovat nové funkčnosti a případně pak vysvětlovat doma, proč půl dne sedím u něčeho co už fungovalo a proč to zase nefunguje.
Pokud má Omnie jinou filosofii, omlouvám se, že jsem to nezaregistroval dřív a je to moje chyba a špatné očekávání.
Jak už jsem psal, chápu, že vývoj OS není jednoduchá věc a stále věřím, že Turris i většina služeb cz.nic celkově jsou skvělé produkty a budou se jen zlepšovat.
Naše filosofie není o tom vydávat nestabilní software. Obecně se mi nezdá, že by jsme dělali zase až tak špatnou práci. Vše co je možné nastavit z forise je až na malé občasné zaškobrtnutí (většinou s novými věcmi) funkční. Hovoříme zde s uživateli kteří mají i představu, že využijí toho, že mohou systém do hloubky modifikovat, že to není jen router. Bohužel ne všechny tyto modifikace známe a i když je známe tak aktuálně nemáme prostředky je testovat (lidi aby napsaly testy na ně). Proto se v naší komunitě snažíme najít lidi kteří náš zájem o otevřený router sdílí a jsou ochotní nám pomoci. Pokud takový člověk nejste, tak vás nikdo do testování nenutí.
Ano to je i aplikované řešení, jen pro reportera to není zrovna nejlepší zážitek, protože mu vlastně nikdo neodpoví a mnohdy neví jak dál. Naše podpora ho alespoň navede na to, že má mít diagnostiky a podobně.
(A nejsem zrovna fanda botů kteří pod každé issue píší “nevidím diagnostiky, jak je získat se dozvíte zde”, nemusí se to vůbec k tomu issue totiž vztahovat)
Mám připomínku/nápad na testování:
balíček/skript switch-branch
by při přechodu na jinou než deploy verzi mohl rovnou vypisovat/zapisovat ladící informace instalace/přechodu na tu verzi (příkaz updater.sh -e TRACE 2>&1 | tee updater.log
by měl rovnou v sobě).
Naše filosofie není o tom vydávat nestabilní software.
Pokud jste tohle usoudil z mých komentářů, měl bych se zamyslet nad vyjadřováním. Určitě jsem nic takového nemyslel.
Vše co je možné nastavit z forise je až na malé občasné zaškobrtnutí (většinou s novými věcmi) funkční.
Bohužel moje zkušenosti ze soboty (které mě donutili založit tohle vlákno) tomu neodpovídají:
- nebyl jsem schopný aktivovat sběr dat, vždy vyskočila chyba o nemožnosti ověřit e-mail (nakonec přes konzoli a skripty jsem to zprovoznil)
- aktivace Honeypotu a úprava v LUCI taky nefungovala, Honeypot nebyl aktivní, i když byl router instalovaný z továrního nastavení na OS 3.9
- přihlášení stejným heslem do aplikace sběru dat a Honeypotu nefungovalo, musel jsem provést reset a změnu hesla
- další drobný bug je pravděpodobně ve filtru datumů v Honeypot aplikaci, kdy jsem vybral nějaké rozmezí datumů a po 2 - 3 kliknutích jsem měl rok 2001 a datum v úplně jiném formátu, než počáteční
na víc problémů si teď z hlavy nevzpomenu, ale skončil jsem tím, že jsem vypnul většinu funkcionalit a router používám opravdu jen přes nastavení ve Forisu pro 2 wi-fi a téměř nic navíc, což je škoda k možnostem routeru.
Reportoval jste Váš první problém? Já jsem o něm ještě neslyšel. (samozřejmě já bych ho neřešil, takže spíše neletěl kolem mě)
Jinak ostatní problémy jsou vlastně s přídavným softwarem, haas. Který je navíc nový, ano neomlouvá to, ale prostě ne vždy nové věci vyjdou napoprvé. V podstatě to, že jste zjistil, že haas nefunguje je podle mě už z Vaší strany ochota si hrát. Jsem si jistý, že si toho spousta uživatelů ani nevšimla. Ale ano, start haasu se zcela nevydařil. Ale to nic nemení na tom, že jste v podstatě neměl skoro žádný problém. Možná už mám zkreslenou představu, ale to nejsou problémy, to jsou neduhy nového softwaru. Jsou tu uživatelé kteří měli problém s updatem samotným a mnohem více. Myslím si, že svoji situaci vidíte jen moc černě.
Nereportoval (ano mohl - měl jsem). Pokud narazím na problém, snažím se ho hledat nejdřív u sebe (abych případně věděl, co reportuji) a až pak reportovat, nebo ho hledat jinde. Potom, co jsem ho vyřešil, měl jsem ho reportovat.
Ale to nic nemení na tom, že jste v podstatě neměl skoro žádný problém.
Pravděpodobně se mě nepodařilo svým prvním příspěvkem sdělit, o co jsem se snažil, což mě mrzí a vlákno je zcela zbytečné a můžete ho uzavřít, díky.
Osobně bych měl dotaz na samotný Turris tým ohledně nějakých unit testů. Protože to o čem se zde bavíme, je už o vytvoření, či sepsání již existujících QA testingu a postupů. Existuje něco takového interně mezi testery v CZ.NICu?
Mohli byste se případně o takové to skripty/postupy podělit? Co a jak se nejčastěji testuje? Automatizované testy vs manuální testy, se kterými by mohli pomoci právě běžní uživatelé Turrisů. Mít jasně sepsáno, jak postupovat při vydání nové RC verze a kam reportovat případné výsledky, které budou dostupné i ostatním testerům.
hlaseni problemu na email a na nem vam napisi ze radeji mate vypnout automaticke aktualizace (pro zarizeni geograficky vzdalena) coz je docela smutne, kdyz to byla jedna z veci kvuli ktere jsem si toto zarizeni kupoval (aktualizovany a bezpecny router)…
slogan z indiegogo “More than just a router.” … ano aktualne je moje TO pouze cihla
p.s. priste by jste mohli ze supportu rovnou odpovedet aby TO lide nepouzivali vubec
Milosti, nenechte prchlivost cloumat svým majestátem.
nejsem ani cisar ani pekar ale me kazdy takovy nepovedeny update vyjde na cca 4k za dopravu (letenky, busy, vlaky) a to nepocitam extra dny dovolene v praci, ktere bych mohl vyuzit smysluplneji.
Já to chápu a s placením vám nepomůžu, je to jen software, a ten jak známo obsahuje chyby.
Mě to taky štve a už jsem se narozčiloval dost. To byla jen taková bouřlivá reakce na váš příspěvek.
Tak to neberte zle.
Ano jak znamo software obsahuje chyby. ty by se mely ale opravovat a ne vytvaret nove … jde prave o to ze update co update se prida neco co nefunguje a nebo to pokazi fungovani toho co jiz fungovalo.
Asi by jste taky nebyl rad, kdyby jste si koupil automobil Tesla a oni vam na dalku updatovali firmware nacez by vam auto prestalo jet a vy by jste musel sam pripojit diagnostiku a hledat problem. - takhle to mohlo fungovat pro Turris 1.0 a 1.1 , ale ne pro produkcni TO za kterou lide zaplatili.
p.s. neberu to od Vas zle, chapu jak jste to myslel
Na to mě napadá jen jediná odpověď, kterou s oblibou používá můj kolega:
“Opravou jedné chyby v software se do něj vnese minimálně jedna další ” … čili není to o tom, že by se chyby neodstraňovaly, ale spíše o tom, že jejich odstraňováním tam mohou přibývat další jiné.
BTW: nevíte kde mám co upravit aby mně router přestal několikrát denně spamovat hláškou:
Updater selhal:
inconsistent: Requested package unison that is not available.