Turris Shield - využití?

Dobrý den,

právě jsem zakoupil a zprovoznil první testovací Turris Shield zařízení, jsem velice zklamán a doufám že s novější verzí to výrazně vyplepšíte.
Cílové skupiny mají být domácí uživatelé a malé firmy. Předpokládám, že si toto zařízení bude kupovat alespoň lehce pokročilý domácí uživatel, který ví co firewall vůbec je. U firem malé kancláře s minimálním IT rozpočtem.
ALE administrace Shieldu postrádá jakékoli pokročilé nastavení a nezobrazuje žádné statistiky.
Ve firewallu přece musí být možnost si některá pravidla manuálně nastavit a vidět, jaké pravidla jsou aktivní. Dále by měla být možnost si nastavit alespoň DNAT. Tyto základní funkce mají routery za pár stovek.
Dynamický firewall může být super, ale je potřeba vědět, že v systému vůbec nějaký je a jaká jsou v něm pravidla. V Shieldu není opravdu vidět NAPROSTO NIC.
To máme “firewall” zapojit a doufat, že něco dělá?

Jsem z IT firmy, kde aktuálně instalujeme FW Fortigate, které jsou ale pro menší firmy nákladné, Shield mohla být levná alternativa a hlavně česká, ale bez jakéhokoli pokročilého nastavení je to nepoužitelné.
V menších firmách máme Unifi nebo Mikrotiky, kde se dá alespoň všechno nastavit.

Dále by mně zajímalo, jestli firewall má filtrovat pouze input řetězce, nebo i forwardy na botnety a jiné nebezpečné servery?

Díky za odpověď

Zdravim,
podla vyjadreni na fore je shield urceny pre najmenej zdatnych pouzivatelov, nie pre lahko pokrocilych. Pre pokrocilejsich je odporucany MOX alebo Omnia. Nicmenej nejake vylepsenia budu, napriklad navrh na DNAT alias port forwarding je uz na svete.

Na statistikách se myslím také pracuje. reForis 1.0 v HBL k tomu má dobrý potenciál.

Dal bych tomu rok a myslím, že to bude slušně použitelná alternativa.