Turris Omnia WiFi 6 - Wireguard

Dobrý den,

chci na svém Turris Omnia WiFi 6 vytvořit VPN server. Využít bych k tomu chtěl protokol Wireguard. Router funguje jak má, bez problémů. Nainstaloval jsem si i balíček Wireguard (Správa balíčků → Balíčky → Rozšíření do LuCI → Wireguard).

Připojil jsem se na SSH (pomocí MobaXterm). Nevím jak mám pokračovat. Návody jsem si sice našel, ale vše mi přijde dost složité.

Nebyl by nějaký návod → pochopitelný (kde budou kroky vysvětleny). Nechystáte Wireguard z reForis rozhraní? Nebo nějaký rozsáhlý český návod?

Chci se připojovat z Android telefonu do domácí sítě. Na NAS atp.

Děkuji

https://wiki.turris.cz/doc/en/public/wireguard
Tato příručka je v angličtině, ale můžete si ji přeložit pomocí DeepL. Je velmi srozumitelný a pro váš účel funguje dokonale.

1 Like

Děkuji Vám za odkaz. Už jsem na to koukal před položením dotazu. Moc se v tom neorientuji.

No, a na čem ses teda zaseknul?
Doinstaluj si případně balíček luci-app-wireguard a pak si to vyklikej v LuCI.

Vše je velmi podrobné a není třeba tomu příliš rozumět. Je to průvodce krok za krokem, zkuste se jím řídit a ptejte se na konkrétnější otázky podle problémů, na které čas od času narazíte,

No to nebude fungovat. Tento balíček přidal do luci jen náhled na zkonfigurované klienty.

Tedy jestli se v tom neorientujete, nebude lepší si ve forisu radej nakliknout instalaci openVPN? Tam si to pak nakliknete, stáhnete konfigurační soubor neco.ovpn pro mobil a v aplikaci openVPN na androidu nahrajete ten ovpn soubor a je to. Kdybyste chtěl třeba do své domácí sítě připojit vzdálený NAS tak wireguard je dobrá volba, ale pro telefon je openvpn v pohodě.

1 Like

Nechápu, co tím myslíš.

1 Like

Aha tak to se omlouvám, já to vždy nastavuji jen přes ssh v /etc/config/network. Myslel jsem, že ten luci balíček přidává jen položku WireGuard do menu Stav, což je jen přehled
Takže klasika… myslet znamená h… vědět :slight_smile:

1 Like

Děkuji moc za návod. Zkusím.

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.