Turris MOX vs Turris Omnia

Ahoj,
je možné do MOXe dostat víc jak 512 MB/1024 MB RAM? Docela zvažuji pořízení Classicu, ale ten má jen 512 MB RAM.
Mám teď Turris 1.0 se 2 GB RAM a neříkám, že je na plno využívám, ale když se teď dívám na statistiky a vidím, že mám za poslední den průměrné využití 794 MB RAM, tak mám trochu strach, co by se stalo, kdybych pořídil MOX s 512 MB, resp. 1024 MB RAM…
Důvod upgradu je hlavně USB 3.0 a lepší podpora v oblasti LXC kontejnerů.

image

Zkuste pájení. U jiných routerů to funguje a podobných návodů je na webu OpenWrt mnoho.

Druhou variantou je 2 GB Omnia.

Upřímně - myslel jsem si, že MOX je nástupce Omnie.
U MOX se mi zalíbila modularita. Kdoví, co k tomu v budoucnu přibude za zajímavé moduly. A otázkou, jestli časem nepřijde i “MOX Start 2” s lepším HW, než jaký má dnes Omnia…
Ale nechce se mi zase měnit natvrdo napájenou RAM, už jen kvůli záruce a kvůli tomu, že se mi to nemusí povést.

nanestastie nie je. viac ethernet,usb portov by som bral ale kvoli 2GB som si kupil omniu.

MOX je i není nástupce Omnie. MOX je modulární, Omnie ne, což má své výhody i nevýhody. Každý by se měl rozhodovat podle aktuálního využití, jaké z obou řešení mu více sedí pro jeho účely a ne, jaké je novější (pak by byl ideální třeba Shield) anebo s čím možná vývojáři přijdou za dva roky. A upřímně, budou třeba 2 GB RAM v té době pro některé takové účely stačit?

OT: Dokud se MOX bude občas zasekávat při restartu, do produkčního prostředí ho stejně nasadit nelze. Od rozesílání zařízení z IG kampaně přitom uplynul rok a půl a zatímco Omnií jsem nasadil třeba dvacetkrát, s MOXem si tak akorát mohu hrát (anebo testovat nová sestavení). Vím, že se Turris tým snaží příslušné řešit přímo s Marvellem a v žádném případě to není kritika z mé strany, ale jde o jeden z pádných důvodů pro rozhodování, kde, co a k čemu nasadit.

2 Likes

Já to mám doma, takže si s tím budu maximálně hrát a nemám na tom závislé žádné peníze.
Zasekávání při restartu mi až tak nevadí - restartuju málokdy.
Chtělo by to někoho z CZ.NIC, kdo by prozradil plány s MOX do budoucna. Jestli je pravděpodobné, že vydají výkonnější MOX Start nebo ne. Aktuálně by mi 1 GB a slabší CPU asi stačily a pokud třeba za rok dva, vyjde něco s výkonem srovnatelným s Omnií a k tomu stále modulární a kompatibilní se stávajícími moduly, tak bych MOX asi pořídil. Jinak to vypadá spíš na Omnii, ale nerad bych za pár let zase řešil s Omnií tu situaci, jakou řeším teď s Turris 1.0.
PS: Přejmenoval jsem vlákno.

Mě by to samozřejmě také zajímalo, ale obávám se, že nám to neřeknou. Např. Shield byl veřejně představen přesně v momentě, kdy byl uveden na trh (i když v gitu už se dalo nějakou chvíli předtím leccos najít). Vývoj MOX se také dlouhou dobu tajil.

Můj osobní názor je, že nový MOX A nebo nějaký jeho ekvivalent do budoucna vznikne spolu s tím, jak se bude zlevňovat i stávat dostupnějším výkonnější hardware. Asi to není to nejdůležitější, ale stávající vývoj MOX se také musí do jisté míry zaplatit, což se nejlépe stane prodejem stávajících vyrobených kusů.

Díky.

Proti tomu, že se musí stávající vývoj Moxe zaplatit samozřejmě nic nemám, naopak. :slight_smile: Proto zmiňuji, že budu-li mít “jistotu”, že přijde výkonnější MOX A, pak půjdu do 1GB Moxe už nyní s tím, že za 2 - 5 (?) let jen pořídím “hlavní krabičku”, ke které připojím zbytek již zakoupených modulů a budu zase spokojenější.
Čili pro mě jsou aktuálně 3 možnosti:

  1. Zůstat na Turris 1.0 (ještě pár týdnů to tak bude),
  2. pořídit Omnii, se kterou budu zase několik let spokojený, jako s T1.0 doteď, ale “žít ve strachu”, že jednoho dne budu muset zase vše pořizovat znovu,
  3. pořídit MOX Start (protože má 1 GB RAM) + nějaké další moduly a doufat, že vyjde vylepšený MOX A, ke kterému připojím již zakoupené MOX moduly.

Mít jistotu, že vyjde vylepšený MOX A, který bude kompatibilní se stávajícími moduly, tak neváhám a pořídím MOX. Takto je to pro mě obtížné rozhodování.

Já bych si pořídil 2 GB Omnii 2019, abych nemusel čekat na aktualizovaný u-boot anebo bych se podíval, jestli někdo nějakou zrovna neprodává. Občas jsou to hodně zajímavé nabídky (často i s nějakým vylepšením).

1 Like

Nemohu toho říci moc, jen řeknu, že o větší ramce pro Mox se uvažuje, ale není jisté, že se to obchodně vyplatí. O novém CPU se uvažuje, ale altuálně nabídka čipů je nic moc a nevychází to nijak rozumně.
O kompatibilitě Moxe a rozšíření. Upřímně není jisté, že nové čipy budou kompatibilní s existujícími Mox periferiemi a tedy nový CPU modul s novým procesorem nemusí být kompatibilní se starými Mox moduly. Problém není PCI, ale spíše SGMII. Jen chci říci, že možná nebude v našich schopnostech kompatibilitu zachovat a tak to píšu na rovinu. I když to rozhodně je něco co stojí za zachování a my to víme.

6 Likes

Moc děkuji za otevřenou a upřímnou odpověď. Cením si toho.

Také děkuji za upřímnou odpověď. Na základě sděleného to tedy vidím na Omnii a uvidím, co se časem vyklube z Moxe.

1 Like

Díky - vidím to spíš na funglovku. U takových věcí nemám moc rád, když jsou z druhé ruky.