Turris - jak dal

Bude nova omnia? Problemy s vyrobou, nedostatek soucastek. Kam dal?

2 Likes

jj, Turris Omnia 2022 bude:

Trochu si rýpnu “„S Omnií se nyní snažíme prorazit i mimo technickou komunitu.” ona ta technická komunita (co jsem osobně slyšel) zas tak nadšená není…

Vlastně člověk je při hodnocení MOXu v těžké situaci, na jednu stranu vývoj kompletně OSS softwaru není hračka (a staví team Turrisu do nelehké situace), na druhou stranu produkt, který stojí v obchodě 8000, což je i na jeho třídu dost, občas funguje hůř než custom SW na low-end šlupce (vlastní zkušenost - občas failne boot po updatu, WiFi routeru občas vypadává WiFi - problém v ovladačích…). Tyhle problémy by se dali poměrně akceptovat v prvotních verzí softwaru, ne po dvou (?) letech od vydání.

Ja som osobne s Omniou spokojny (a to mam prvu verziu z Indiegogo). Predtym som bol na Mikrotiku, ktory som s radostou dal prec (wifi bolo uplne naprd, odpajalo mi klientov a bolo nestabilne).
Omnia a Openwrt nema najlepsi wifi performance a kompatibilitu s klientskymi zariadeniami, ale funguje to akceptovatelne a viem ze to bude fungovat dalsich X rokov a bude to bezpecne (na rozdiel od netgearov a linksysov). Posledny update kernelu a atk10k-ct driveru priniesol vyrazne zlepsenie.
Plus ma nesleduje big brother z US a Ciny - velke plus.

Co sa tyka Mox-u, realne mam prenho use case, ale stale som ho nekupil, predstava random freeze-ov pri reboote ma vobec nelaka pri devici za 8k. Takze suhlas.

Do novej Omnie by som isiel hlavne kvoli lepsiemu CPU a viac RAM => viac containerov. Pred nedavnom som Omniu zacal pouzivat ako server a je to fakt parada. A na docker v 21.02 sa uz tesim :slight_smile: .

1 Like

myslíš obecně jednotlivce tady na fóru nebo nějakého “velkého” hráče co koupil ty NNN kusů?

Já si dokážu představit, že větší hráč si dokáže udělat vlastní proces na fw QA a naopak, leckdy tady vidím, že lidi lehce přeceňují svoje technické schopnosti… (zrovna dneska jsem si dovolil reagovat na dotaz [1], ze kterého mi přijde, že dotyčný moc neví co dělá.

[1] To upgrade or not to upgrade - SW help - Turris forum

1 Like

Mám na mysli ty lidi kteří se zajímají o Free a OSS software a s kterými osobně komunikuji, myslím i ty, které řeší něco na fórech (samozřejmě s ohledem k jejich způsobu používání zařízení) a samozřejmě beru v potaz i své zkušenosti s MOXem v nastavení velice blízkému výchozímu (tzn. stavu kdy to má 100% fungovat bez závad každému).

1 Like

This topic was automatically closed after 60 days. New replies are no longer allowed.