Turris 1x s eMMC SD kartou RasPi Key UUGear

Poslední dva měsíce jsem zkoušel nechat běžet na starém modrém Turrisu 1.0 TOS 6 v HBL. Moje pokusy rozchodit v této konfiguraci LXC na SD kartě mne vedly k mnoha zálohám a obnově SD karty pomocí clonezilly. Už asi měsíc mě běží Turris na eMMC SD kartě původně urcěné pro raspberry PI.

Dříve jsem měl LXC kontejnery s debianem a PIHOLE na jedné 32GB sd kartě samsung. Když jsem narazil na eMMC SD kartu pro Raspberry PI napadlo mne že by to mohlo být to pravé pro Turris 1x. Na první zapojení mi to po zkopírování image původní SD karty nechtělo najíždět tak emmc karta putovala na půl roku do šuplíku a zkusil jsem to znovu cca před měsícem. Zřejmě emmc karta byla špatně vložena a neměla kontakt ale podařilo se a Turris z ní naběhl. Výhoda je v tom že proti běžným SD kartám je mnohokrát rychleší. Až včera mne napadlo přidat ještě 2GB swap partition na konec a to po úspěšném zprovoznění swapu v Omnii, kterou mám jako hlavní router.

Po instalaci to vypadá takto a celkem v pohodě se tam tato karta vešla.

Na kartě jsem vytvořil 4 partitions:

Z první bootuje kernel, na druhé je vlastní TOS 6 HBL, ve třetí mám LXC kontejnery a v debianu zkompilované prostředí takže lze kompilovat openwrt balíčky pro powerpc přímo na turisu nebo kompilovat pro debian.

Na konec jsem do čtvrté partition včera přidal 2GB linux swap s tím že by to mělo vylepšit běh lxc kontejneru zejména když spustí clamav kontrolu tak jako se to zřejmě podařilo na omnii.

turris ~ # free
total used free shared buff/cache available
Mem: 2066832 131272 1701224 98008 234336 1725680
Swap: 2097148 0 2097148

Bohužel aktuální denní sestavení TOS 6 HBL je poměrně rozbíté a to jak turris1x medkit tak upgrade z TOS6 na TOS6-alpha1 způsobí nemožnost přihlášení do LuCi a také síť se nějak rozbije tak že je nefunkční. V týden staré image TOS 6 HBL to však zafungovalo.
Problém s BTRFS na Turrisu je v tom že z mé zkušenosti je to při více jak 50% zaplnění SD karty poměrně nestabilní a celé BTRFS se má tendence rozbíjet. Proto ta 3 partition s ext4, která soubory alespoň udrží. Tak uvidíme jak tomu pomůže přidání swapu pro běh LXC, který byl pro SD kartu naprosto nepředstavitelný ale emmc toto přidání swapu umožnilo.

Myslím že by to mohlo modrákovi ještě prodloužit životnost zvláště po finálním releasu TOS 6 do HBS a začátku prodeje AsiaRF karet CZ. NIC asi bych do modráka jednu další AsiaRF kartu pořídil a pak jej používal jako access point. Jako hlavní router mám nyní už Omnii.

Pokud někdo bude chtít vyzkoušet stejnou cestu tak rozhodně doporučuji vytvářet si zálohy sd karty pomocí clonezilly.

Odkaz na eshop pro případné zájemce

když jsem si ji chtěl koupit před půl rokem tak v čechách ji neměli a musel jsem ji objednat z eshopu ve velké britanii, aliexpress je vůbec nemá.

6 Likes