Turris 1x přestal bootovat

Zdravím, mám takový problém s modrákem TOS 6.5.3. Z ničeho nic přestal bootovat z karty, napíchnul jsem modráka na konzoli a vyházelo to nějaké chyby spojené s BTRFS že nemůže otevřít něco error -5 tuším, blbec jsem si to neuložil, tak jsem vytáh kartu, dal ji do PC, ale karta i jeji obsah se zdá býti v pořádku. Je tedy možné ten BTRFS nějak “opravit” aby z ní router opět bootoval? Pokud ne, jellikož se dostanu k celé drasářové struktuře, poví mi někdo, kde schnapps ukádá snapshoty, že bych si vytáhnul alespoň ty? Jak je vůbec možné, že se ten filesystém takhle z ničehonic doprasí. Díky všem.

A jde ten btrfs v pc primountovat? To je takova nemila vlastnost toho filesystemu - dokud funguje, tak mate zalohy, snapshoty, checksumy a vsechno se zda slunickove. Pak vleze brouk do metadat a mate tak akorat oci pro plac. Ale treba ten vas primountovat jde… Snapshoty jsou jako btrfs subvolumes, myslim.

Mám PC s Windows a normálně když tu kartu dám, ukáže se, je tam spousta adresářů @, @factory, @1 atd… a v nich jsou pak adresáře bin, boot, etc, lib, mnt, … takže namountovat jde, je zdá se čitelný.

A to jste si instaloval ten experimentalni btrfs driver pro win? Protoze stadnardne win rozhodne btrfs necte.

Doporucuju nabootovat live cd linuxu a pustit na kartu fsck. Pokud dobehne ok, tak btrfs scrub.

1 Like

Jo jo ten, protože jsem chtěl dostat alespoň ty schnapps zálohy z toho. Zkusím díky za tip.

No, tak karta asi opravit nepůjde, já teda nechápu, jak se může FS takhle z ničeho nic doprasit ale níže je screen s části výpisu chyb z btrfs check, takže asi format a všechno celé znovu, což mě trošku štve.

Asi bych ani kartu neformátoval, ale rovnou vyměnil za novou. Ale je to jen můj názor na blízkou možnost vzniku dalších problémů, pokud je karta již z části poškozená.

2 Likes

Jinak pokud budete zacinat nanovo, tak se da btrfs nastavit, aby jak metadata, tak data, duplikoval. Je tak aspon mala sance, ze kdyz odejde cast pameti, tak to z toho duplikatu jeste pujde zachranit. Ale moc bych na to nespolehal, navic musite vedet, ktera cast je zdrava, a ktera poskozena (jsou to jen 2 kopie, tj. neni uplne snadne poznat, ktera z nich je poskozena; i kdyz checksum by to asi prozradil).

Myslíte, že je karta v háji? Je to 2 měs. stará SanDisk Extreme Plus 32GB

Pokud vám kontrola našla chyby tak ji zkuste zformátovat a pokud nedosáhne původní kapacity, tak je to na reklamaci. Po dvou měsících by ale dobrá karta odejít neměla.

Zkusím. Mě hlavně zarazilo, že se k datům na kartě normálně dostanu, k adresářům, ke všemu. Vůbec mi není jasné, jak se to může takto pokazit. Pravda nejsem linuxák, takže tohle jde trošku mimo mě, ale aby router po dvou měs. odepsal kartu, to je opravdu zvláštní.

No, to, ze prectete seznamy souboru v adresarich a jejich domele velikosti, jeste neznamena, ze tam ta data realne jsou (a ze jsou neposkozena).

To klidne mohla byt blbe namirena vesmirna castice. Pokud je karta skoro nova, tak bych ji dal jeste druhou sanci.

Podobně se mi rozbil BTRFS asi 3x a opravit nešel nikdy - taky se data zdály OK, ale až jsem je zkusil zkopírovat tak se objevily i/o chyby a kopírování selhalo. Aktuálně proto mám v záloze 1 SD kartu navíc - je to bitová kopie karty z Turrise 1.0 s tos 6.5.0 a na Turrisu vždy když si po nějaké změně nastavení udělám snapshot tak rovnou i provedu export snapshotu na připojený USB disk a pro jistotu ještě i na flešku. Pokud karta selže nebo se opět rozbije BTRFS tak jen vyměním karty a provedu import uloženého snapshotu a následně obnovu na importovaný snapshot.
V tomhle mně BTRFS hodně zklamal - ani jedinkrát se mi systém nepodařilo opravit

No tak to vypadá, že BTRFS není úplně spolehlivý FS :frowning: Mě se to teda nestalo poprvé, ale dřív jsem tam dal kartu, která už byla používána třeba z telefonu, nebo já nevím, tak jsem si říkal “no prostě karta po letech chcípla” a pak jsem tam dal fakt novou, ještě která by měla být odolnější a stejně to umřelo.

Já to spíše vidím na problém karty, kdyby to byla nějaká systémová chyba, tak se nám to rozbije všem a u mne jedna karta už funguje víc jak 6 let a jsem na aktuální verzi. Ale pro jistotu dělám každý týden zálohu Snapshot a exportuji ji na externí disk.