Turris 1.1 a migrace na btrfs

Ahoj.
Chci migrovat na btrfs na svém Turris 1.1, což vyžaduje dle dokumentace alespoň 4 GB paměťovou kartu. Já mám doma několik volných 2 GB microSD karet, ale žádnou volnou 4+ GB. Než koupím nějakou novou větší kartu, tak jsem si chtěl ověřit, že ten požadavek na 4+ GB je skutečně nezbytný a s 2 GB kartou to nepůjde. Mám jen pár základních balíčků z nabídky, nic extra jsem s tím nedělal.
Díky

16 GB karta stojí něco přes sto korun.

Já vím :slight_smile: Ale ptám se kvůli tomu, že mám doma tři nevyužité 2 GB karty, které už nikdy na nic jiného nejspíš nepoužiji a naopak v Turrisu ta karta bude jen a pouze kvůli migraci na btrfs a s tím související upgrade na OS 5.x. Doteď jsem tam tu kartu k ničemu nepotřeboval a neplánuji ji k ničemu využívat ani v budoucnu, tak mě právě napadlo využít jednu z těch 2 GB nepoužívaných, než kupovat další “zbytečnou” novou.

Zopakuji tedy otázku - je podmínka 4+ GB nutná a 2 GB kartu k tomu využít nelze nebo se alespoň za určitých okolností dá využít i 2 GB karta? Nechce se mi to zkoušet a riskovat popisované problémy s nedostatkem místa a nutnou obnovou do továrních nastavení.

@lukas.beran … udělal jsem pro Tebe výzkum na svém modrákovi (Turris 1.0)

Shell script BTRFS_MIGRATE.sh rozdělí prostor na microSD kartě na 2 partitions:
… jednu o velikosti 100 MB … kterou následně naformátuje VFAT a použije na uložení kopie kernel image a DTB
… druhou pro zbylé volné místo a tu naformátuje BTRFS

Když na mém Turrisu pomocí příkazu “df -h” vypíšu, jak je to s obsazeností té druhé partitiony, ukáže mi to 1,8 GB

A příkaz “btrfs filesystem df /” mi ukáže dokonce jen 1,58 GB

Tedy čistě teoreticky by se root měl na tu 2GB kartu vejít.

Být Tebou bych to zkusil … k továrnímu nastavení bys neměl dojít.

Buď se to povede, nebo zhavaruje už ten migrační shell skript.

A pokud by to nefungovalo, smazáním obsahu bootovací partition se obnoví opět bootování z vnitřní flash paměti routeru a nabootuje Ti Tvůj původní systém

1 Like

Super, díky moc. Půjdu do toho a dám vědět, jak to dopadlo.

Karta o velikost 2Gb jde i dle mého použít.

Při migraci se data z vnitřní (napevno připájené) paměti jen kopírují na tu microSD kartu. Na vnitřní stále zůstávají a jde se k nim vrátit vytažením microSD karty ze slotu, nebo zrušením /dev/mmcblk0p1 partition ( či z ní jen ve Windows/Linux smazat/přejmenovat zImage soubor)

@Nones BTRFS na /dev/mmcblk0p2 obsadí vždy celý volný prostor, ale to je jen prostor alokovaný pro data. Kolik jich ve skutečnosti je vydá příkaz btrfs filesystem du -s / pro aktuální / root.

Nebo příkaz du -shx / když není používán BTRFS soub. systém.
U mne se to pohybuje okolo 280Mb uložených dat.

Tak velká karta je požadována hlavně pro zálohy systému pomocí schnapps programu (skriptu).

Po úspěšné migraci nezapomeň udělat první zálohu (schnappshot) až je k čemu se vrátit.

schnapps create "popis"

1 Like

Napíšu to rovnou a pak to vysvětlím, pokud budete používat menší microSD kartu než 4 GB, tak Váš setup nebude oficiálně podporovaný a můžete narazit na některé problémy, které s nedostatkem místa mohou souviset a nejen s tím, ale také výkonem. Držme se, prosím, co máme uvedené v dokumentaci.

Jak už bylo psáno, tak čím větší microSD karta tím lépe a přeci jen už je nepatrný rozdíl, když pořídíte kartu s úložištěm 16 GB nebo 32 GB s doživotní zárukou. Aby toho nebylo málo, tak to není jen o místu, ale také o výkonu samotné microSD karty na což nedávno přišlo Raspberry Pi a vytvořilo nástroj pro benchmark microSD karet. Jelikož máte 2 GB microSD kartu pro kterou nemáte využití, tak si dovolím poukázat na vlákno fóra Armbian, které se zabývalo výkonem microSD karet.

Navíc ta microSD karta není úplně snadno přístupná, když se nachází pod RAMkou a pak také záleží na umístnění toho routeru.

1 Like

Nemohu si pomoci, ale množství vynaloženého úsilí v kontextu s řešeným mi nepřijde adekvátní. Už jenom proto, že se použití 2 GB karty dalo vyzkoušet.

2 Likes