Turris 1.0 - výrazné zpomalení 2,4 GHz WiFi po upgradu na TOS 5.3

Ahoj,
po aktualizaci T1.0 z TOS 3 na TOS 5.3 došlo k výraznému zpomalení na 2,4 GHz WiFi - jede to okolo 3 Mbps. Na 5 GHz to jede v pohodě - okolo 400 Mbps (5 GHz jede přes oficiální WiFi upgrade pack).
Zkoušel jsem v ReForis nahodit i alternativní WiFi ovladače, ale nepomohlo to, nedošlo k žádné změně (jestli jsem teda přehodil ovladače správně - zaškrtl jsem je v ReForis ve Správě balíčků a jakmile vyskočila notifikace, že došlo k instalaci nových ovladačů, tak jsem router restartoval a nic víc jsem nedělal).

Nesetkal se s tím někdo? Příp. můžete mi někdo poradit, co s tím?

Je v Luci -Network - Wireless ... General Setup povoleno WMM ?

Nic takového tam nevidím. :frowning:

Tak už jsem to našel a na 5GHz i 2,4GHz sítí to mám aktivní.

Taky se mi to jednou stalo, pomohlo v ReForis smazat nastavení wifi a znovu to nastavit.
Zkus to, je to za chvíli hotové.

EDIT: nemáš okolo sebe víc wifi sítí? Nemáš to tam zarušené?
Zkus jiný kanál.

1 Like

Nakonec pomohlo v LUCi přepnout mód z Legacy na N a zakázat 802.11b.

1 Like

A jak jste měl příslušné nastavené v TOS 3? Bylo to stejné nebo došlo vlivem aktualizace ke změně?

Nevím, jak to bylo před tím, ale tento problém jsem postřehl až po aktualizaci. Mohlo to ale souviset i s restartem spojeným s aktualizací, to už asi nezjistím. :frowning:

Rozumím. Nemáte někde zálohu konfigurace, popř. nějaký snapshot z doby před migrací?

Vlevo je aktuální konfigurace, vpravo ze zálohy ze začátku prosince. Akorát aktuální konfigurace je už upravená. Pokud mi řeknete, jak ze Schnappsu z obrazu těsně po aktualizaci vytáhnu config, aniž bych obnovoval obraz, tak můžu přihodit i ten.
A teď jsem si všiml, že mám přehozený sítě - dřív jsem měl 2,4 na kartě “A” a 5 na kartě “B” a teď to je naopak.

802.11g máte nastavené už v záloze. Ale šířka pásma je 20 MHz a ne 40, což samozřejmě má také vliv.

Konfiguraci bez obnovení obrazu můžete získat např. tak, že si zálohu připojíte do nějakého dočasného adresáře (schnapps mount)

Je škoda, že naše podpora Vám na fóru neodepsala a ani nebylo nutné dodávat konfigurace nastavení Wi-Fi na verzi Turris OS 3.x a Turris OS 5.x. Bohužel problém je v samotném zarušeném pásmu 2.4 GHz, které je sdílené s Bluetooth. Řekl bych, že je opravdu málo míst, kde nedochází k zarušení (= ke zpomalením, výpadkům, aj.), a proto je lepší používat 5 GHz frekvenci, ale je možné se setkat se zařízeními, které jí nepodporují.

Když se podívám do naší dokumentace Wi-Fi coverage - Turris Documentation , rozhodně bych nejdříve dopručil vyzkoušet jiný kanál pro konkrétní Wi-Fi síť. Pomocí Wi-Fi analyzeru (zmíněné také v odkazu) je možné zjistit, zda najdete vhodný kanál nebo vyberete lepší kanál než algoritmus skrývající se za hodnotou auto. :slight_smile:

Alternativní ovladače, které najdete v uživatelském rozhraní reForis jsou pouze pro velkou miniPCIe kartu, která by se měla používat v režimu 5 GHz (vzhledem k propojení na diplexerech) a zároveň používá ovladač ath10k. Podle popisu jí tak využíváte, takže to nebude mít vliv na 2.4 GHz frekvenci.

1 Like

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.