Turris 1.0 decomissioning a migrace

Posledni dobou přemýšlím čím nahradit Turris 1.0 v budoucnosti a tak by mne zajímalo zda o tom přemýšlí i ostatní modří turristé. Určitě jsem se díky turrisu naučil spoustu věcí v linuxu a skvěle jsem si s ním vyhrál, ale přijde mi že pomalu přichází doba jej nahradit něčím výkonnějším. Omnia je však drahá, navíc má ARM procesor a žádný hw upgrade od uvedení neproběhl a design MOXu se mi nelíbí.

Co mi vadí :

  1. Podpora procesoru powerpcspe je čím dál tím horší - neexistující funkční libc 2.28 debianu, TOS 4 v poslední betě není a je otázka zda vůbec někdy bude kvůli problémům s jádrem. Tedy soudím že turris tým podporu pro modré turrisy budu chtít dříve či později stejně ukončit, protože to bude čím dál větší zátěž. Spousta softwaru pro powerpcspe vůbec není - např. překladač G, audio video knihovny pro gstreamer a mopidy pluginy a bude to spíš jen čím dál horší.
  2. Poweprcspe procesoru chybí výkon i jednotka pro plovoucí čárku takže některé programy buď vůbec nejsou přeložené či nejdou nebo neexistují vůbec a pokud ano tak výkon je tristní - překódování obrazu, audia, videa. Ne že by to byla velká nevýhoda ale zamrzí to.
  3. Chybí mi větší počet USB portů v 1.0 sice to řeší hub ale to je takové polovičaté.
  4. Pro některé tasky jako více LXC kontejnerů - nedostatečný výkon a malá paměť bez možnosti upgrade
  5. Pouze jediná distribuce pro LXC - debian a nemožnost instalovat jinou
  6. Chybějící HW AES pro lepší výkon OpenVPN

Moje požadavky na nový router

  1. Podobný malý form factor a nízká spotřeba
  2. x86 procesor kvůli nejlepší kompatibilitě software
  3. více USB portů, chci se zbavit USB hubů, podpora USB 3.0
  4. 2x LAN pro WAN a LAN a WIFI, možnost instalovat víc RAM
  5. PCI-E a msata slot
  6. SATA konektor pro další disk nebo SSD na uložení dat serveru
  7. Podpora pro AES šifrování v procesoru
  8. Samozřejmě cena

Zatím jsem začal experimentovat s x86 verzí openwrt 18.06.2 a podařilo se mi ji spustit z msata v testovací sestavě tak že bootuju z UEFI do GRUBu s možností spustit z jednoho msata openwrt, ubuntu, windows což lepší dává možnosti si s tím hrát a zkusit rozchodit x86 openwrt v nejnovější verzi. Samozřejmě bych postupně chtěl zmigrovat to co mám na stávajícím turrisu kde mi běží spousta užitečných služeb ať už v TOS nebo LXC debianu plus možnost zkoušet software, který na stávajícím turrisu z různých důvodů neběží. Do další partition s ubuntu či debianem plánuji instalovat toolchain a tak překládat přímo na routeru pro router případně s verzí gcc běžící v openwrtu přímo na vlastním openwrtu nebo v LXC bez nutnosti rebootu. Také z důvodu snadného upgrade přemýšlím dát overlay do další partition, aby pro upgrade stačilo udělat pouze dd do původní partition s image rootfs-ext4.img.gz.

Co se hardware týče nechce se mi stavět další PC již jich mám doma pod stolem několik takže to musí být malé ideální mini itx.

Prosím poraďte mi jak byste tento problém řešili či zda máte nějaký tip na vhodný hardware, motherboard atd a pomýšlíte na upgrade.

Případně by mne zajímalo zda má někdo zkušenosti s něčím podobným tedy béhem openwrtu na x86 a na co dát pozor nebo další doporučení.

Zkoušel někdo migrovat na jiný openwrt ? Jak s balíky NICu… ? Nějaké doporučení nebo návody ? A na jaké problémy jste případně narazili.

Zatím se mi hodně líbí toto Page Not Found - Aliexpress.com i když je to trochu dražší a má pouze jeden mini pci-e slot.

Přečetl jsem si to celé a měl bych k tomu pár poznámek.

Proč to berete jako negativum?

Využité oba miniPCIe sloty? Jestli ne, tak např. lze to řešit USB 3.0 řadičem. Také záleží, co přesně máte připojené za USB zařízení. Pokud-li se bavíme o DVB tunerech, tak to dost závisí na bandwidth daného streamu, ale není vhodné zapojovat 3 tunery do jednoho hubu.

Turris 1.1 má výhodu, že 1x USB 3.0 port je vyvedený do čelního panelu a další dva jsou interně.

Jak jste přišel k tomu to závěru? Není potřeba šířit zbytečně paniku. Já i kolegové máme Turris 1.x doma, v produkčním prostředí. Používáme je, testujeme je a rozhodně nepočítáme s tím, že bychom se s nimi měli rozloučili. OpenWrt stále podporuje routery založené na architektuře PowerPC např. TP-Link WDR4900 v1, HiveAP 300. Takže v tomto ohledu se není potřeba ničeho obávat. Mně osobně by se líbilo, když by se nám povedlo upstreamovat Turris 1.x do OpenWrt a také do mainline kernelu, ale přeci jenom to teď nemá velkou prioritu a soustředíme se na jiné věci např jako je kernel 4.19, apod.

Sledujeme bedlivě mailing list OpenWrt, ale bohužel zatím nejsou přesné informace, kdy bude vydána nová verze OpenWrt. Snad se dozvíme více informací po meetingu, který plánují od 9. do 12. června.

2 Likes

Díky za reakci.

Předně musím uznat že moje dnešní požadavky jsou úplně někde jinde, než v době kdy jsem začal router používat. Nyní jej používám spíš už jako server a uvědomuji si to. Myslím že chci novou hračku, kde mne nebude nic omezovat. Mě velmi baví si s turrisem hrát a zkoušet na něm rozchodit různé věci jen poslední dobou narážím na víc a víc omezení že to a to buď vůbec není nebo to nejde případně výkon není takový jaký bych očekával. Paradoxně mi dnešní turris funguje dlouho skvěle možná i proto že dlouho nebyl žádný pořádný upgrade, který by něco rozbil :slight_smile: Také moje zkušenosti s linuxem jsou někde úplně jindy než před 7 lety a kdyby za nic jiného tak za toto velký dík turrisu a Vašemu týmu.

ARM je určitě lepší volba než Powerpcspe s jistě mnohem lepší podporou a je fakt že arm platforma zažívá a bude zažívat bouřlivý rozvoj díky androidu. Škoda že jste nezvolili ARM pro původní Turrisy, je jasně že situace v procesorech před 7 lety byla jinde než jsou procesory dnes. Na x86 je však úplně všechno takže se mi asi nestane že nějaký software není nebo nepůjde přeložit či poběží pomalu nebo že nebude.

Oba miniPCIe sloty mám zaplněné wifi kartami z upgrade balíčku navíc dávat tam přídavnou kartu s řadičem zase vede na další problémy kdy bude třeba ty porty vyvést tedy vrtat a jak to bude pak vypadat, už to nebude ono.

Jak jsem již napsal Powerpcspe má jen dvě jádra a chybí jednotka pro plovoucí čárku což pro funkci routeru jistě vůbec nevadí můj specifický problém je v tom a uvědomuji si to to, že zařízení začínám používat jako server jistě za hranicí původního určení. Není překvapení že narážím na jisté limity. Také proto jste udělali omnii a MOX.

To je samozřejmě plně v pořádku a v takovém případě bych si dovolil dokonce doporučit se vzdát OpenWRT. Když už přecházíte na x86 a očekáváte spíše server, tak je lepší do něho nainstaloval i přímo server oriented distribuci. Pokud si nevěříte na nastavení sítě na čistém Linuxu, tak můžete nechat zatím turris žít a dělat Vám nastavení sítě. Ale obecně si myslím, že když se vzdáte berličky OpenWRT tak se naučíte ještě více a dá Vám to ještě větší možnosti.
Ano vím, že tak trochu inzeruji proti našemu produktu. Jen si myslím, že když se nad tím zamýšlíte, tak je lepší Vám dát plné doporučení toho, co si myslím, že by pro Vás bylo nejlepší.

3 Likes

Zdar,
tak zrovna jsem se dočet o ukončení podpory powepcspe architektury u debianu :frowning:

Takže určitě patřím mezi ty, kteří se poohlíží čím nahradit (doplnit) Turris 1.0. Z mé strany: Turrise mám jako router a wifi AP. Nextcloud a mail server, případně nějaká VPN. Žádná multimédia, takže výkonově mi Turris 1.0 stačí.

Co mi vadí (chybí):

  1. Podpora procesoru powerpcspe u Debianu.
  2. Další LAN porty
  3. Výhledově i nějaké USB porty.
  4. Pouze jediná distribuce pro LXC - debian a nemožnost instalovat jinou

Takže v zásadě podobné věci jako Twinkie.

Pro úplnost, co mi NEchybí:

  1. Nepotřebuju další Wifi. Mám Wifi upgrade na Turrisovi, pokrytí dostatečné.
  2. TOS 4. Upřímně minulé TOS upgrady pro mě byly peklo. Možná dám TOS 4 šanci… Ale po pravdě rečeno, případné ukončení podpory ze strany NIC.cz pro mě určitě nebude důvodem k zahození Turrisu 1.0. Debian LXC je pro mě mnohem důležitější.
  3. Nepotřebuju víc výkonu. Jak jsem psal, multimédia na routeru nedělám. Nepotřebuju ani HDMI port (viz ten stroj na Aliexpressu).
  4. Nepotřebuju (zatím) SATA nebo interní SSD. Data serveru mám na SD kartě.
  5. Nepotřebuju hezký design. Router nemám vystavený v obýváku, ale někde zašitý.

Co mi z toho zatím vychází? Určitě si Turris 1.0 nechám na síťové věci. Není to tak dávno, co jsem kupoval WiFi upgrade, síťové věci výkonově zvládá. Problémem je pro mě serverová část (LXC). No, takže mi vychází MOX + RAM navíc + 4x ethernet modul, bez wifi. Možná USB modul nebo mPCIe (ale určitě ne oba moduly zároveň). Co se týče podpory ARMu, já bych byl docela optimista. x86 mi přijde trochu jako overkill. Design neřeším.

Kampaň na MOX jsem moc nesledoval, takže vlastně nevím, za kolik Kč se bude tady MOX a jednotlivé moduly prodávat. Ale asi ho budu zvažovat.

Shodou okolností právě přecházím na Omnii. Spouštěčem byly problémy s Turrisem (v neděli se sekl - asi se zaplnila karta). Pak jsem s tím laboroval, a následně mi mou blbostí nešel tři dny net (to je tak, když se v tom člověk skoro vůbec nehrabe a pak má utkvělou představu, že WAN je přece tenhle kabel - no nebyl :frowning: )

Na turrisu mi také čím dál více vadila architektura procesoru a omezené možnosti u LXC kontejnerů a už delší dobu jsem přemýšlel nad Omnií. Tahle trapná epizoda s prohozenými kabely to jen uspíšila.

Do Omnie jsem si přidal m-sata SSD a teď pomalu zprovozňuji jednotlivé služby. Je to docela porod, už dávno jsem zapomněl, jak jsem to kdysi dělal :frowning:

Už mám ten hw z ali objednaný a čekám až dorazí mezitím jsem zkusil rozchodit openwrt 18.06.2 na jiném boardu a překvapivě to bylo celkem snadné, tedy do okamžiku kdy jsem chtěl rozchodit LXC což spadlo na tom že v defaultně kompilovaném jádře chybí cgroups takže jsem se pustil do kompilace nového jádra do kterého jsem nastavil potřebné kernel moduly a zítra to asi vyzkouším, chtěl bych tam také rozjet schnapps jako na turrisu ale s default konfigurací to z btrfs nebootovalo asi protože také chyběl btrfs kernel modul. To co vypadá snadno asi tak snadné zase nebude. Spousta lidí tady si to moc neuvědomuje ale když chcete něco rozchodit v linuxu tak to občas sebere spoustu času a ne vždy je to triviální. Tedy za tím co tým turrisu připravil je neskutečně mnoho práce a času. Také mám už doma COMPEX • WLE1216V5-20 • 5GHz 802.11ac Wave2 4*4 MU MIMO miniPCIe modul takže jak to dorazí tak jej namontuji openwrt 18.06 by měla mít podporu na 160MHz kanály tedy by to mělo chvíli vydržet. Ta deska by měla mít 4 jádrový intel s AES tedy by to mělo být hodně výkonné. Použiji v tom nějaké SSD a 4GB RAM, které doma už mám takže to ve finále vyjde levněji než Omnia. Výkonově to bude úplně jinde a kompatibilitou a dostupností software a balíčků snad také. Chystám se tam mít několik LXC kontejnerů a nejspíš i jednu z distribucí pro překlad balíčků a případných nových verzí openwrtu. Původní turris asi jen tak nezahodím a nechám ho běžet vedle jako accespoint pravděpodobně na tom zkusím rozjet WIFI roaming s radiusem takže by se jen přesunul do jiné místnosti pro dokrytí signálem, migrace zabere asi dost času ale už se na to celkem těším. Další věc kterou bych chtěl zkusit je rozjet asterisk, ten pro původní turris vůbec nešel přeložit v aktuální verzi.

Ze začátku mne také štvalo že po upgradech jsem to musel všechno nastavovat znovu a řešit problémy ale teď to beru spíš jako výzvy co se ještě dá nastavit a k čemu to využít. Díky tomu mám teď ten router naprosto vymazlený a myslím že nikdy neběžel lépe. Až dorazí TOS4 pro původní turris tak už budu vědět co a jak. Škoda že ten LXC debian asi stejně brzy umře podle toho jakým způsobem debian tým odepisuje staré verze a backporty.

Turris Mox už je v prodeji v Disccomp. Ceny mě zatím moc neoslnily, tak uvažuju nad alternativami.

Co si myslíte o možnosti použití Raspberry Pi 4 jako domácího serveru? Až 4GB RAM, gigabit ethernet.

Jak už jsem psal výše, na wifi a síťové věci budu mít i nadále Turrise 1.0. Tj. nepotřebuju zařízení s volným miniPCIe slotem. Hledám nový domov pro můj LXC kontejner poté, co Debian ukončil podporu pro architekturu PowerPC.

K tomuto tématu mám pár připomínek. Sohlasím s tím, že nějaký HW upgradovaný Turris by mi vůbec nevadil. Mám teda verzi 1.1, ale podpora instrukcí AES-NI by se opravdu hodila. Též bych uvítal místo mPCIe slotů m.2, jelikož drtivá většina moderních karet jsou již vydávány v tomto formátu vč. SSD. Byla by fajn podpora DDR4 RAM, osobně mám 4GB RAMku a je dostačující, ale pro někoho být nemusí. Co bych já osobně velice uvítal a je to jeden z důvodů, proč z Turrise udělám v podstatě pouze AP je nepřítomnost SFP+ šachty. Se zbytkem HW jsem spokojen, akorát chlazení bych vyřešil lépe. Stále sháním děrovaný vrch z Turrise 1.0. Co se TOS 4 týče, také jsem mírně nervozní, protože aktuální sestavení nejsou plně funkční ani na Omnii, pevně věřím, že toho má tým hodně a za to čest a velký dík za odvedenou práci a podporu a že se brzy objeví funkční buildy i pro Turris 1.0/1.1.

1 Like

Turris OS 4 opravdu ještě není připravený do produkčního nasazení (a to už ani zdaleka nevypadá tak jako v prosinci 2018), takže jeho nedostupnost pro Turris 1.x opravdu nikoho mrzet nemusí. Já bych v tuto chvíli naopak ocenil Turris OS 3.x pro MOX, ale jednoduše musím počkat, než se TOS 4 odladí. Věřím, že ve stejné době už bude k dispozici i pro ostatní zařízení.

1 Like

Jo to já chápu, to je naprosto v pohodě. Prostě to ladění a deploy nějakou chvíli trvá a mají spoustu jiné práce.

znamena to ze v turrisu 1.x uz funguje 4GB RAM?

Mě ano, ale je to stará teď nevím jestli 1066 nebo 1333MHz

Aha, no jedna vec je ze funguje a router nabehne a druha ze turris opravdu pouziva 4GB :slight_smile:
Ted rano jsem to schvalne zkusil, turris 1.0, aktualizovany OS, 4GB sice funguje ale htop pres ssh hlasi porad jenom 2GB jako pred par lety.
Hmm, mezi 1.0 a 1.1 by nemel byt rozdil, je to vec linux kernelu a (32bitoveho) procesoru a (nezapnuteho) PAE.

Aha, to jsem nevěděl. PAE lze nějak zapnout?

Kdysi se to řešilo na starém fóru, paměť vám sice poběží, ale není využitá celá.
Tenkrát to Turris team nedoporučoval.

2 Likes

zkuste mrknout na PC Engines APU