Říkal jsem si, že nebudu pospíchat a budu pokračovat o víkendu, ale jsem netrpělivý
Zapojil jsem zbylé kabely zdrojů, přidělal napájení a … zapnul … tři diody svítí, žádné blesky Pro jistotu jsem si proměřil napětí na výstupech zdrojů a vše v normálu => 5V; 7,5V; 12V.
Přikročil jsem k dalšímu kroku a to … vypnutí internetu! Hrůza. Abych mohl Turris dát do nové pracovny, musel jsem se odpojit
Poslední fotečka v originální pracovně
Měl jsem trochu problém se šroubky. Mám dostatek nových a dlouhých, ale špatně jsem si přečetl soupis součástek Turrise a mám šroubky s průměrem 3mm. Turris má šroubky 2,5mm. Co teď? Prozkoumal jsem plošný spoj napřed vizuálně a potom jsem si ho prohlédl i elektronicky a rozhodl se to risknout. Okolo šroubků není žádná vodivá cesta, díra se může zvětšit. Turris už mám odkoupený, takže se může riskovat. Zvětšeno a šroubky projdou
A takto vypadá Turris v nové pracovně
Ještě než jsem Turris poprvé zapnul v novém, tak jsem přidělal patro zdrojů a provizorně přidělal antény. Zatím dvě
A pak to přišlo. Zapojit a poprvé spustit…
První dioda blikla, další, třetí a čtvrtá. … a znovu první, druhá, …, čtvrtá a znovu a znovu… A DO ***
Kde jsem mohl udělat chybu? Vrtání? Ne! Nápověda: Koukněte se na první obrázek Turrise v nové pracovně. Co chybí? Ano… RAM
Vypnout. Vrátit RAM. A zapnout.
První dioda blikla, další, třetí, čtvrtá, pátá a jedem…
Takže samotný Turris funguje. Vzhledem k tomu, že je teď v otevřeném case, tak má nízkou teplotu a Turris bez problémů rozezná mPCIE kartu se 4 x SATA. Viz problémy popisované v jiném vláknu. Zítra snad zkusím připojit zdroje a disky.
Objevené problémy:
- Nějak jsem zapomněl na nožicky celkového CASE. Ted strojí na “čouhajících” šroubkách Nejrychlejší dočasné řešení bude sehnat nalepovací.
- Prostor mezi “HDD case” a “Turris case” jsem dělal minimální, aby celkový case nebyl tak ohromný, ale díky tomu je nedostačující pro schování delších kabelů. Jediné řešení je udělat case trochu větší. Ale to až časem, zatím nechám současnou verzi a uvidím, zda se kabely vejdou. Teď to vypadá na dostatek prostoru například pod HDD, ale až budu mít v budoucnu čtyři HDD, tak by kabely mohly překážet proudění vzduchu… čas ukáže.
PS: Většina úprav teď znamená vypnutí internetu. Ach ouvej To si bude maželka zase stěžovat