Tiskárna (skener) nevidí počítač, pokud je připojený přes LAN

Zdravím, potřeboval bych poradit. Pro skenování dokumentů používám tiskárnu se skenerem způsobem, že na tiskárně zvolím počítač připojený do stejné sítě a naskenovaný dokument pošlu do počítače. V případě tiskárny Canon s tím nebyl žádný problém, tiskárna se ale rozbila a teď mám Epson. Router je Turris Omnia, tiskárna je němu připojená přes WiFi (2,4), počítače přes LAN (mezi tím ještě switch). Epson pro to vzdálené skenování má program EPSON Event Manager, který se nainstaluje na počítač a běží pořád na pozadí.
A teď problém. Pokud je počítač (PC s Windows nebo Mac Mini) připojený přes LAN, tak ta tiskárna ten počítač prostě nevidí (na displeji se nezobrazí jméno počítače). Pokud je počítač připojený přes WiFi, tak už tiskárna ten počítač vidí a skenovaní funguje (přes WiFi jsem připojoval ten Mac Mini a pak ještě notebook s Windows). Opačně není žádný problém, tisk normálně funguje, skenování z počítače také.
Hledal jsem problém různě na Googlu, bez úspěchu. Jediné co jsem našel i přímo v návodu je, že ten EPSON Event Manager nepodporuje IPv6. V tom Mac Mini jsem proto i zkoušel úplně deaktivovat podporu IPv6, bez úspěchu.
Nenapadá někoho, kde by mohl být problém, co ještě vyzkoušet? Není něco blbě nastavené v té Omnii? Nic speciálního nastavené v konfiguraci nemám, v těhle věcech mám jenom základní znalosti. Je tam jenom přiřazení pevných IP v DHCP a pak otevřené nějaké porty do internetu.

Předem děkuji za pomoc.

Já mám Epson XP-700, pokud by byla připojena přes wifi, použil bych funkci skenovat do Cloud, kde si vyberu přednastavenou email adresu a sken mi přijde emailem.

Můj model ve volbě skenovat do počítače umí jen pokud je připojena k PC přes USB

Různé typy tiskáren mají různé možnosti při připojení via ethernet nebo wifi … může to být vlastnost. Projdi si pořádně datasheet a návod u svého modelu případně kontaktuj Epson podporu.

Jde také o to jak máš nastaven firewall pro svoji wifi síť na jednotlivývh stanicích … určitě je tam možnost, domácí bezpečná wifi nebo veřejný hotspot …