Služba Adblock - jak přidám vijímku z blokování?

Zdravím,
mám v LuCI aktivovanou službu Adblock. To způsobuje, že se nemůžu dostat na web daciaclub.cz. Jakým způsobem a kam se zadávají vijímky z blokování?
Zkusil jsem upravit whitelist zapsáním daciaclub.cz, ale to nemá na blokování reklam na webu daciaclub.cz vliv a pořád se tam nemůžu bez vypnutí celého Adblocku dostat.

Co říká DNS report - Black list query ?

Mně white list reaguje na zadané výjimky adekvátně.

DNS report:

Ve whitelistu to mám takhle:

Pro tu heureku vijímka taky nefunguje, ale ta přístup s aktivním Adblockem neblokuje, tak mi to ani nevadí.

Aby byla Dacia zrovna v blacklistu je poněkud zvláštní - ostatně je vidět “no match” v blacklistu. Takže whitelist není třeba. Problém bude někde jinde. DNSSEC a DNS forward jsou nastaveny jak ? Jak se chová načítání problematické stránky (http nebo https)? Je chybová odezva nebo se “jen nic” nenačte ? Zkoušel jste jaké prohlížeče, jaký OS.

Já měl několik let a dosud mám problém, že se nedostanu na výchozí stránku Centrum.cz. Musím zapnout VPN v Opeře, pak se dostanu na výchozí stránku a i po vypnutí VPN se mohu pohybovat dál.

Dál budou muset radit chytřejší

Asi jsem to na začátku špatně napsal. Já se na ten web dostanu, ale on mně nepustí k obsahu, když mám zpnutý Adblock.

Za toho opičáka s banánem se dostanu až když pozastavím, nebo vypnu Adblock. Platit VIP se mi nechce, páč se tam zas tak často dívat nepotřebuju.

Nastavení DNSSEC a DNS přeposílání mám takto:

Výstřižek3

Používám Windows 10 a jeho nativní prohlížeč, tedy Edge a na stránku Centrum.cz se normálně dostanu. Jiný prohlížeč jsem nezkoušel, má to vůbec v tomto případě cenu?
A klidně mi můžeš tykat.

5 postů do prázdna :frowning: Tohle dělá po registraci a whitelistu?

Ano, dělá to když mám zaplý Adblock a současně ve whitelistu zapsanou adresu daciaclub.cz.
A registraci na tom webu mám taky, jenže to je bez zaplacení VIP členství prd platný. Když jim blokuju reklamy, tak mně prostě dál nepustí.

Edit:
Můžeš mi prosím tě, když ti to funguje, popsat jak postupuješ při zápisu adresy do whitelistu?
Mně se po zapsání adresy a klepnutí na “Uložit” objeví oznámení v angličtině. Po překladu v prohlížeči je tam, že mám obnovit seznamu adblocků, což nevím jak mám udělat.
Udělal jsem jenom restart služby na kartě “Přehled” a jestli to nevede k obnovení seznamu adblocků, tak ho ještě nemám obnovený.

Já tedy reklamy neblokuji nikde vůbec, ale hodím sem drobnou poznámku. Když se podívám do logu prohlížeče, načítá mi na tomhle webu z několika Google Ad domén, takže tam asi budou ty relevantní reklamy.

Na PC se reklamy na webech ještě dají většinou snést. Ale na mobilu na malém displeji ne. Tam když mi začnou naskakovat skoro přes celý displej (i několikrát po sobě) a na zavírací políčko se blbě trefuje, takže se reklama kolikrát otevře, to bych za to někoho nejradši zabil. Proto jsem blokování aktivoval.
Z toho co píšeš usuzuji, že jsem fungování whitelistu asi špatně pochopil? Na whitelistu nemá být adresa webu u kterého chci aby se reklama mohla zobrazovat?
Jak tedy mám postupovat abych povolení reklam na webu daciaclub.cz (případně i jiného) dosáhl a přitom abych nemusel v administraci Omnie pozastavovat službu Adblock?

Web blokuje přístup ze zařízení s AdBlockem. Na Dacii nemám účet a nedostanu se na něj vyjma volby jazykové verze…

Správnost whitelistu si ověříš viz výše. Další dosud nezmíněnou možností je na chvíli AdBlock vypnout … na Dacii nejsi furt.

To co popisuješ o ukládání whitelistu není srozumitelné … (teď nejsem u stroje)

K zobrazení obsahu na fórum daciaclub.cz nepotřebuješ registraci. Když máš ovšem aktivní Adblock, tak tě k němu napustí ani když tam registraci máš, leda že bys měl zaplacený VIP přístup.
To pozastavení služby Adblock je možnost, tak to i dělám. Jen jsem si myslel, že bych si to nějakou vijímkou pro ten web zjednodušil. Ale zatím to vypadá, že si to tím spíš komplikuji.

K ukládání whitelistu:
Na kartě “Upravit whitelist” je dole vpravo zelené políčko “Uložit”. Když něco napíšu do pole pro zápis a pak klepnu na políčko “Uložit” vyskočí nad kartami modrý proužek s anglickým textem: “Whitelist changes have been saved. Refresh your adblock lists that changes take effect.” Anglicky neumím a prohlížeč mi to přeloží takto: “Změny seznamu povolených byly uloženy. Obnovte seznamy adblocků, které se projeví změnami.”
Ale jak jsem psal výše v odpovědi pro vcunat, asi jsem fungování whitelistu špatně pochopil.

Spí

Spíše jste nepochopil celé fungování tohoto adblocku. Je to na DNS úrovni, tedy blokátor vůbec netuší zda se koukáte na nějaký web. Jen resolvuje jednotlivá jména, každé zvlášť. Třeba blokování přímo v prohlížeči je v tomto mnohem výhodnější, protože ví jaký web prohlížíte, dokáže nahlížet do celého URL (nejen hostname), atd.

No asi nepochopil, ale snažím se to pochopit.
Je to tak, že ony ty reklamy nejsou umístěné na webu daciaclub.cz a tedy nepocházejí z jeho adresy, on jenom říká prohlížeči odkud a jaké má zobrazit? A abych je mohl povolit musel bych nějak zjistit každou jednotlivou adresu odkud která reklama pochází a do whitelistu zadat každý ten zdroj reklam zvlášť a tím je povolit globálně pro jakýkoli web, který by je chtěl taky zobrazovat? Protože Adblock na Omnii se vůbec nezabývá a z principu tam kde působí ani nemůže, tím jak je s reklamami po té co by přes něj prošly nakládáno? Jestli je prohlížeč bude zobrazovat na webu daciaclub.cz, nebo třeba seznam.cz?
Pokud to tak nějak je, tak se asi tedy zaměřím na blokátory přímo v prohlížečích.

V historii AdBlocku se dá přesně zjistit (pokud se na ten web se zastaveným AdBlockem dostaneš) jaké adresy v čase prohlížení webu povolil a které zakázal. Ty pak můžeš podle své libovůle přímo v AdBlock - DNS reportu povolit.

Tím je povolíš problematický zdroj reklamy zde, bude i na jiných webech jak napsal vcunat a záleží jen na tom, je to bude otravné.

Zkus po ulozeni adresy do whitelistu na hlavní stránce adblock v omnii dát “reload” znovu se nactou pravidla a výjimka bude platná.

Ano je to tak, dík za reakci. Akorát že ten Adblock a jeho whitelist na Omnii funguje trochu jinak, než jsem si představoval. Buď se s tím smířím a budu Adblock v případě potřeby pozastavovat, nebo přejdu na blokátory reklam v prohlížečích. Ještě jsem se definitivně nerozhodl. Rozhodně ale bez blokování reklam v domácí LAN nechci zůstat, protože zejména na mobilu jsou ty reklamy nesnesitelný.

Pouzivam soubor HOSTS a reklamy se me nezobrazuji, daciaclub funguje, vetsina webu co protestuje proti adblocku to nepozna. Doporucuju.
Knot resolver (i.e. kresd) - DNS advanced settings for Omnia and MOX [Turris wiki] > By populating the ‘hosts’ file
Pak do /etc/hosts Pridej:

Souhrn

127.0.0.1 2mdn.net
127.0.0.1 360.cn
127.0.0.1 aa.1gr.cz
127.0.0.1 a.centrum.cz
127.0.0.1 a.denik.cz
127.0.0.1 ad.seznam.cz
127.0.0.1 adform.net
127.0.0.1 adnxs.com
127.0.0.1 adocean.pl
127.0.0.1 adscale.de
127.0.0.1 bbelements.com
127.0.0.1 c.seznam.cz
127.0.0.1 criteo.com
127.0.0.1 demdex.net
127.0.0.1 doubleclick.net
127.0.0.1 gemius.pl
127.0.0.1 googleoptimize.com
127.0.0.1 googlesyndication.com
127.0.0.1 googletagmanager.com
127.0.0.1 h.seznam.cz
127.0.0.1 im.cz
127.0.0.1 imedia.cz
127.0.0.1 marketingcloudapis.com
127.0.0.1 mrtns.eu
127.0.0.1 netadvert.cz
127.0.0.1 outbrain.com
127.0.0.1 performax.cz
127.0.0.1 productads.sk
127.0.0.1 r2b2.cz
127.0.0.1 reklamy.s3.amazonaws.com
127.0.0.1 rubiconproject.com
127.0.0.1 sklik.cz
127.0.0.1 trackad.cz
127.0.0.1 webmine.cz

Ja pouzivam Adblock na Omnii s iba par filtrami (lebo vela veci potom neslo nacitat) a dalej uBlock v prehliadacoch, kde si to vies rychlo vypnut. Aj tak sa obcas ale najde nieco co nefunguje :slight_smile:

Inak, ked si nastavis guest wifi, tak tam Adblock neuraduje, teda aspon kedysi tomu tak bolo :slight_smile: