Shield s HBK - nefunguje reForis

Dobrý den, používám Shield v HBK a po aktualizaci na TrurisOS 6 je super, že Shield po restartu nezůstane tuhý, ale normálně naběhne. Trochu mi vadí, že nejede žádné web rozhraní, ale pouze ssh. Kdy bude prosím na opravě zapracováno?
Proč nemůže být Shield na úrovni MOXe (LuCI), když je HW totožný a mi by vpoho stačil - chybí mi v ReForis možnost nastavit DHCP Leases, Morče, nebo Pakoň/Suricata a WireGuard VPN pro IPv6 tunel, když je inet. provider marný?

Až bude TOS 6 vydáno.

Protože Shield je jednoúčelový produkt - je tak navržen. Pokud chcete využívat všechnu uváděnou funkcionalitu, musíte si vystačit s příkazovou řádkou anebo si ze Shieldu udělat MOX.

A jak prosím ze shieldu udělám MOX?

Použijete obraz MOXu a následně se vypořádáte s automatickými aktualizacemi, které se Vám pokusí nainstalovat zpět Shield.

Dobrý den, to ve stable řadě fungovalo chvíli po vydání Shieldu, pak už ne a dělalo to jen čurbes i s test verzemi. S HBK to mohu nyní zkusit znovu, ale chtěl bych řešení, které mi tam Shield nebude cpát znovu a zůstane MOXem. O tom neuvažujete? Vypořádání se s automatickými aktualizace myslíte, jejich zakázání, nebo něco jiného?
Jak se prosím pozná, že modul je Shieldem a ne MOXem? To řeší nějaký letovaný switch, nebo zavaděč U-boot?

Z repa si mám stáhnout https://repo.turris.cz/hbk/medkit/mox-medkit-202209271504.tar.gz?
mox-medkit-contract-shield-202209271504.tar.gz je verze pro Shield, nebo nějaká speciálka? Funguje mu Webové rozhraní?

Jak se mám prosím vypořádat s těmi automatickými aktualizacemi? Jde přemluvit Shield, aby si myslel, že je MOX?

Původně byla zpráva poslána do anglické části fóra. Značná část uživatelů Turris zařízení neumí česky. Přesunul jsem vše do nového tématu v české části fóra.

2 Likes

Dobrý den, jak se mám prosím nejlépe vypořádat s těmi aktualizacemi Shieldu v HBK, aby zůstal jako MOX? Co říká, že modul je Shield a ne MOX s 512Mb a jak se přejmenuje na MOXe (HW (něco přeletovat), SW (jiný u-boot))?

Dobrý den, jak se mám prosím nejlépe vypořádat s těmi aktualizacemi Shieldu v HBK, aby zůstal jako MOX? Co říká, že modul je Shield a ne MOX s 512Mb a jak se přejmenuje na MOXe (HW (něco přeletovat), SW (jiný u-boot))?

V prvé řadě vyzkoušejte diskový obraz pro MOX. Pokud bude fungovat, můžeme řešit dále, jak na to s aktualizacemi. Samozřejmě jsou pak dvě cesty. První na úrovni nastavení, druhá se týká desky, resp. modulu MOX A a toho, jak se prezentuje.

Dobrý den, s dnešním https://repo.turris.cz/hbk/medkit/mox-medkit-202209291808.tar.gz mám v Shieldu se zakázanými aktualizace - pouze na potvrzení MOX na Turris 6. Jen jsem jej musel switch-branch hbk, protože se to tvářilo jako HBS. V aktualizacích je nachystán shield-support 2.3.0-48 s dalšími 170 balíčky, které nesmí proběhnout, jinak nejede web ovládání. Pokud nainstaluji rovnou https://repo.turris.cz/hbk/medkit/mox-medkit-contract-shield-latest.tar.gz, tak je Shield také bez web rozhraní, pouze s ssh. V připravených balíčcích k aktualizaci je turris-mox-firmware 2.0-3 a turris-nor-update 1.1.0-7. Jak prosím tedy dál, aby Shield byl MOXem?

Dobrý den, chtěl bych na Shieldu s obrazem MOXe zachovat aktualizace. Jak zakáži jeden jeden balíček a nechám nainstalovat ostatní? Nebo je mám nainstalovat všechny a následně opkg remove? Můžete mi prosím poradit, jak dále postupovat?

A jakou byste chtěl jít cestou?

Asi cestou udělat ze Shieldu MOX A. Je pak nějaká cesta zpět k Shieldu?

Co vlastně znamenají 2 cesty?

Viz má původní zpráva výše.

Co je prosím třeba provést na desce?

Co je prosím potřeba provést na desce?

Jestli jde o MOX nebo Shield určuje sériové číslo, které je uložené ve fyzickém OTP čipu na desce. Protože se do něj dá za normálních okolností zapsat jen jednou, je možným řešením ho vyměnit za stejný čip např. z nějakého zničeného MOXu. Tím ale zcela určitě přijdete o záruku, navíc se to asi úplně nebude líbit kolegům z Turrisu.

Samozřejmě přesto, že jde na čip zapsat jen jednou, existují postupy, jak tak učinit znovu, ale kromě technicky snazšího vymazání by nebylo úplně jednoduché čip znovu naprogramovat a to jak fyzicky, tak i po straně relevantního kódu. Minimálně já jsem ve veřejných repozitářích Turrisu příslušné nenašel, ale třeba jsem se jen špatně díval.