Dobrý den,
chtěl bych disk připojený do USB na Shieldu pouze s reForis a SSH terminálem sdílet smb do sítě. V terminálu jsem zjistil UUID pomocí blkid, ale neumím ho zapsat korektně do /etc/fstab. Jde mi jen zápis s /dev, ale to je asi šumák.
/dev/sda1 /mnt/disk btrfs defaults 0 2 #UUID = 42acde10-006f-4e2c-b294-5ceabee9ffa /mnt/disk btrfs defaults 0 2
Problém je v tom, že se dá namontovat jen pomocí mount-a, po restartu se nic nepřimountí.
Poradí mi prosím někdo?
opkg install samba4-server samba4-utils mám nainstalované, zkusím následně. K čemu je dobré smb4-admin?
Zdravím,
Shield nemám, mám Omnii, tak nevím co je na něm možné a co ne, ale možná by ti pomohl návod ve staré dokumentaci Domácí NAS [Turris wiki], která už se těžko hledá.
Turris tým toho oproti dřívějšku podporuje čím dál míň.
EDIT:
Vůbec se v tom nevyznám, ale ze zvědavosti jsem se podíval v tebou zmiňovaném umístění /etc do souboru fstab a mám tam jenom jeden zakomentovaný řádek: # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
Nic jiného tam není, a to mám dva interní 3,5" disky v NAS boxu a jeden 2,5" v externím USB boxu připojený do zadního USB. To jenom pro info, vůbec nevím, jestli to tak má být i v tvém případě.
Bohužel Turris Shield má pouze velice omezený reForis, takže vše co chci navíc jedině přes terminal. Wan ani na webu nenapíše co má za IP, ale to je problém reForisu jako takového… Aspoň už umí v základu česky, když je to myšleno pro total BFU.
Na obejití spouštění zeditovaného /etc/fstab funguje crontab -e a ve vi zadat @reboot mount -a
a uložit.
Samba stačila zeditovat /etc/config/samba4 a v config sambashare odkomentovat # a upravit cesta na USB disk.
V etc/samba/smb.conf.template mít local master = yes a preferred master = yes.
Se zbytkem si pohraju dle Maxe - Maxovy poznamky k smb.conf
přidat uživatele: useradd uživatel
nastavit mu heslo - možná zbytečně: smbpasswd -a uživatel
nastavit mu heslo do samby: smbpasswd -a uživatel
service samba4 enable
service samba4 start
service samba4 restart
Ještě chci pakoně a nějaké info o stavu - asi netdata.