Samovolny reboot Omnia

Zdravim,

za posledni dva dny se mi ctyrikrat samovolne zrestartoval Turris Omnia (rok stary, RTROM02, s instalovanym LTE modemem ). V /srv/log/messages nic zajimaveho, v poslednim pripade je posledni hlaska dve hodiny stare Jul 16 11:18:24 trashpanda odhcpd[3244]: Failed to send to ff02::1%guest_turris@br-guest-turris (Address not available), potom syslog-ng starting up. Krabice je dost tepla, ale neni problem na ni udrzet ruku, sensors ted, deset minut po poslednim resetu hlasi vsude cca 64, jen mt7915_phy0-pci-0200 Adapter: PCI adapter ma 74. Tohle zarizeni taky jako jedine ma polozku high, konkrente high = +120.0°C (crit je +110). Aktualni teplota v mistnosti je 27C.

Web UI rika, ze jsem up-to-date co se verze sw tyce.

Prosim o pomoc, tohle dela router nepouzitelnym 8(

diky,
Bob Koutsky

Jen pro zajímavost: na kolik procent jede CPU ? U mně je to pod 4% a teploty mám aktuálně v maximech týdne 52, ale je to po starší úpravě chlazení.

Stejně by ale měla být v logu zjevná příčina. Tedy pokud mám aktivní odkládání logu (tedy aktivní reForis - Maintance - System log retention) tak by to k nalezení mělo být.

Bez příznaku se těžko radí s vyjímkou návratu na starší schnapps obraz … což neuškodí nikdy.

Ted ve stejne situaci (tj. nic krome hrani Fortnite na PS5) je zatizeni CPU v jednotkach %, teplota stejna jako v puvodni zprave, tj. mezi 60 a 75 C. Odkladani logu zapnute mam, jinak bych nic nemel v /srv/log - a jak pisu v puvodni zprave, fakt tam nic neni - coz, pokud je to hodne low level nebo hw problem, zas tak prekvapive neni. Kazdopadne to potrebuju nejak vyresit, i pres chybejici diagnostiku.

-bk

Začni návratem na starší verzi obrazu systému v reForis pomocí schnapps.

Méně zábavná je přeinstalace nebo tovární reset.

Ještě bych se podival na velikost složek na /srv/ a zamyslel se nad napájecim zdrojem. Mně nedávno “odešel” Synology NAS po 8 letech zrovna během brutte force útoku na heslo … a zdroj dával správné napětí, ale v servisu zjištěno, že ne potřebný výkon.

Dalsi reset, tentokrat kdyz jsem nebyl doma, cili se fakt nic nedelo. Mel jsem z desktopu pustenej htop a sensors, posledni co se zaznamenalo pred padem spojeni byly teploty od 60 do 76, CPU load 2.5%, bezel foris-controller. V logu zase nic relevantniho neni a v /srv/log je 458G volnyho mista.

Revertnu o par verzi dozadu, ale protoze se to objevilo dost dlouho po poslednim snahshotu, nevidim to optimisticky. A nerozumim, co si mam predstavit pod “zamyslet se nad zdrojem”. Je to original, co jsem k Turrisu dostal, nemam prostredky na jeho mereni a jen tak na zkousku kupovat jinej se mi opravdu nechce.

Je tohle oficialni support kanal Turrisu? Nebo ciste komuninti forum? Pokud to druhe, kde mam napsat zadost o podporu? info@turris.cz ?

-bk

Ano, tady je komunitní skupina s moderátory … ale servis na dálku bez zjištěných příznaků ještě neumí.
První udělej nějaké kroky sám a pokud neuspěješ, musíš se servisně obrátit na podporu emailem tech.support@turris.cz . Na ten support pošli diagnostiky, aby se mohli zorientovat a pokusit se zjistit příčinu. Pak po dohodě jim stroj pošleš. Taky jsem měl před pár roky nějaký pro mne neřešitelný problém a tato cesta pomohla.

2 Likes

Ja jsem tyhle samovolne resety mival když jsem měl vdsl přes 365internet. později jsem i nahodil další verze openwrt skrze TurrisOS updaty, ale opravil to přechod z 365 na o2.
Může to být nějakym bordelem z pppoe od některých poskytovatelů. Přesnou příčinu jsem nevypátral. Ale tento problém jsem naštěstí nekolik let neměl.

1 Like

To je desiva predstava. Aktivni pripojeni mam pres Vodafone (exUPC) kabel, v LTE modemu je aktivni TMobile simka, sice nepouzivana, ale funkncni. Sigh, jestli se Turris sesype kdyz mu prijde po drate nejaky smeti … 8(
Diky za info.

Rozhodně pošli diagnostiky na support.

Tak rollback nepomohl, dneska v 8:13 to spadlo znova, nabehlo, ale 8:27 to spadlo zase a nenabehlo, pomohl az powercycle. To uz ani neni k smichu 8(

Nejlepší by bylo připojit k tomu sériovou konzoli a podívat se, co se děje, případně někam uložit log z té konzole.

1 Like