Samovolné přestěhování wifi kanálů

Dobrý den, mám takový dotaz : poslední dobou pozoruji na svém modrákovi i na moxovi - oba mám na OS 5.x - že se po nějaké době samovolně přestěhují wifi kanály třeba z 5 GHz (100) na kanál 5 GHz (36) - kde už zůstane až do rebootu. Po rebootu zase naskočí jak má na 100 - kde je i natvrdo nastavenej. Pozoruje někdo jiný prosím takové chování - respektive má to tak být ? Chápu, že v rámci DFS se to může stěhovat, ale proč se to pohne vždy na tu 36, kde je nejvíce zarušeno, to nedává logiku, spíše by se to mělo stěhovat někam, kde nikdo není - nebo se mýlím ? Ono mi to totiž po nějaké době sníží výkon / download a hned mrknu, kde to vězí a jsem doma- odstěhoval se kanál wifi - a po restartu zase vše OK. Pozoruje někdo také takové chování (po cca týdnu provozu) ?

(situace je možná podobná tomuto - https://www.etnetera.cz/blog/skakajici-wifi-aneb-jak-zarusit-bezdratovou-infrastrukturu - oboje pozoruji v paneláku, kde jsou mraky wifin okolo…)

Na vyšších frekvencích 5GHz pracují metorologické radary, které nesmí být rušeny. Router sám kontroluje existenci vysílání na kanálech označených DSF a pokud ruší meteoradar, sám přeladí na jinou frekvenci. Vysvětlení je zde What is dynamic frequency selection (DFS)? | Wi-Fi Alliance

Při přeladění routeru dochází i poměrně dlouhému výpadku. Ty si musíš najít non-DFS kanál nebo pokus-omyl tu DFS frekvenci, kde k rušení nedochází. Možná je i nějaká chytřejší metoda.

Mam nastavene “auto” pro vyber kanalu a vzdycky to skoci na 36 , at uz je prehlcen nebo ne (obvykle je velmi zahlcen), zkousel jsem 116,126,140 a podobne, ale (uz si nepamatuji co blbo) neco proste blbo a musel jsem se s pokorou vratit na “auto” (ktere vzdy vybere 36). Nevyzkousel jsem vsechny ze seznamu (ale asi tomu venuju jeste nejakej cas navic … :slight_smile:
Nedavno jsem resil pridani nastaveni pro Atheros, tedy : “turbo” “ff” “compress” “bursting” a pri tom jsem si zkousel hrat s VHT/HT a kanalama a tak. (cilem bylo najit volny a nejlepsi kanal :smiley:

O diky :slight_smile: … cteni na dobrou noc. :slight_smile:

2 Likes