Přeji hezký večer / den.
Mám s Omnií takový zlý nepěkná problém a tak nevím si s tím rady.
Mám NAS perk, na SATA řadiči jsou 2x 3TB disk ( oba zvlášť, jeden je v /srv, druhý vedle /mnt ).
Sdíleno přes sambu, kabel “omina - pc” , vždy bez problému. Přibližně půl roku zpět se mi začalo HD / FHD video při přehrávání v PC sekat. Kus jde zcela normálně ( cca 10 minut, je to random ) a pak jako kdyby došly data v nějakém bufferu, video se začne sekat. To se po nějaké době uklidní a zas jede v pohodě. Občas se i video dlouho otevírá. Nejsem schopen nic kloudného dohledat a dle sledování vytižení není asi taky nic špatně ( jak na straně PC tak routeru ).
Nic jsem neměnil, vše je tak jak jsem to kdysi nastavil ( krom nějakých SW update na obou stranách - router i PC ), kdy to všechno fungovalo bez potíží.
SMART nehlásí žádný problém, to samé se děje i na zcela novém disku. Kopírování toho samého souboru jde co dá síť a po zaplnění cache co zvládá disk .
Tovární reset bych nerad absolvoval.
Nesetkal se někdo s něčím podobným? Či by mě mohl nasměrovat?
Tak to mne asi nic jiného nenapadne. Pokud by jste chtěl podrobněji sledovat co sebv Omnii děje, tak si nainstalujte balíček netdata (Instalace balíčků )
Dekuji za tip. Zatim jsem to resil pres htop a bmon ( ale tam není vidět vše ). A jak jsem čekal instalace netdata nelze udělat jednodušše ale bude třeba se někde hrabat ( ach jo ) . //nedata FATAL …
Ale diky, někdy se s tím poperu a uvidí se.
Google a hledani tady pomohlo. Nekdo by mohl pridat do navodu k netdata že je třeba netdata potřeba povolit v LUCI - po spuštění ( nebo někde /etc/init.d/ ?? nevím, nejsem v tom zběhlý ).
BTW Mezitím jsem zakázal OpenVPN a tváří se to dobře ( ale stejně tak to může být restartem ). Nicméně přes FORIS se do OpenVPN nastavení nedostanu, hodí to chybovou stránku ( nahlášeno dle instrukcí ) .
Uvidíme časem.
Zatím díky.
Aha nebyl spuštěný.
Je jedno jestli to zapněte v Luci > Po spuštění (tl. povolit spušteni po startu a tl. Start) nebo v terminálu /etc/init.d/"služba" enabled a /etc/init.d/"služba" start, výsledek je totožný. (* “služba”= např netdata )
Co je pouzito v /etc/samba/smb.conf u polozky “socket options” , “max protocol” “recieve file size” . Jakej je security level ? (user, share, domain ?).
Jeste bych se podival do logu, zda-li samba na TO vyhrala elekci na “master”. Nekdy se stane, ze nektere stanice s windows maji tendenci se stat masterem a pak to blbne. (kdyztak se to da vynutit pres “domain master=yes” “preffered master=yes” parametrem).
Na druhe strane bych se jeste na clientske strane podival jestli nezustavaji zombie procesy (ktere si mohou a nemusej drzet kus pasma. A mrknout ja nastaveni sitovky “jumbo_packet” jestli tam neni nejaka abnormalne mala hodnota.
Jeste je moznost zkusit se vykaslat na celou slavnou sambu a data streamovat pres miniDLNA ci plex/kodi(pres nejake to ubuntu /debian v lxc).
Nejspíš default config na pár uživatelských nastavení. Rozhodně se v tom nevyznám natolik abych se vrtal v něčem čemu nerozumím ani po přečtení nápovědy. Nevím co tam bylo když jsem Omnii poprvé nastavil ale já tam rozhodně nic neměnil.
Klient PC s win10. Jak jsem psal na zacatku, po porizeni Omnie jsem to nastavil a od te doby jen aktualizoval OS. ( jak PC tak Omnie )
Dle vytížení sítě tam nevidím nic co by bralo tak moc dat aby to natolik ucpalo síť
DLNA mi na PC přijde jako strašná komplikace. Kdysi jsem to zkoušel a než se člověk někam dostane tak pojde na stáří. A obecně nemám rád jakýkoli přehrávač který má knihovnu. Preferuji složky
a nepremyslel jste treba nad tim ze problem nebude se sambou ci TO ale v prehravaci? zkousel jste i jiny, pripadne mu nastavit vetsi pre-buffer? zkousel jste prehravat stejny film jako pred pul rokem kdy to jeste nedelalo? (zdali se treba nezmenily behem toho pul roku kodeky nebo vas pocitac to prestal stihat ) mel jsem podobny problem na NTB a stacilo mi vycistit chlazeni nebot se mi zanesly vetraky
V PC problem nevidim ( to bylo první co mě napadlo). i5 6600k + GTX970. Zabordelené to taky není, pravidelně čistím a vzhledem k tomu že mám rád ticho tam mám velké ventilátory na pomalý chod + filtry. I kdybych do něj nekoukl celý rok tak bude max trocha prachu na hraně lopatky a vrstvička na dne skříně. ( Nemluvě o tom že známým čistím a spravuji nejen notebooky, takže jsem si zcela vědom co dokáže ucpané chlazení )
Prehravac MPC-HC.
Problém je s jakýmkoli HD/ FHD videem. To same video otevřené na lokálním disku zcela bez problémů ( klidně i na pomalejším plotnovém disku přes USB2 či z flashky ).
Co se tyce smb.conf, nic neobvykleho, tam zadrhel nebude.
Ohledne “dlna” miniDLNA umoznuje dva rezimy “clasic dlna” a “slozky” (ze nejsou videt video, photos, music pseudoslozky) a na TO to zvladalo pres wifi stramovat fullhd s dts zvuke bez problemu. Co se tyce pomalosti (obvykle je problem na klientske strane pri inicialnim nacitani …a mnohdy si to ten prehravac neumi nikam ulozit a je to fakt peklo o tom zadna.) , i takovej VLC ma problemy s knihovnou vetsi jak 3T , prvni nacteni trva klidne i 20minut. (ale nekde v bugtrackeru uz to registruji a slibuji napravu…ale vi buh kdy …
U TV si to DLNA dovedu představit ale u PC mi to nejde prostě. Navíc nemám všechna média v jedné složce a po zpracování je stěhuji jinam. A to s “RAW” daty bych stejně nepřidal aby si to DLNA načetlo do knihovny.
Jak jsem psal výše, vypnul jsem včera OpenVPN ( prostě zakázal ) a tváří se to že vše jede v pohodě ( zatím, dám tomu delší čas ). Jen nechápu co se kde stalo že tomu začalo ( nejspíš ) OpenVPN vadit. Config byl z FORISu, pak přes LUCI doladěn abych se připojil i z podnikové sítě kde blokují skoro vše.
A podle netmetru co sleduju na druhém monitoru taky nevidím nic špatně ( alespoň co mohu soudit “hintů” v netmetru samotném, či toho co by mi podezřelé přišlo.
Treba se OpenVPN nema rado s nejakou dalsi sluzbou kterou mate na TO. dejte vedet jestli to budete zkoumat do hloubky
na svem TO mam taky OpenVPN (predtim rucne nastavene, ted pres Foris) a dalsi sluzby.
HD i FHD videa mi ale jedou plynule at jsem v lokalni siti ci pripojen pres VPN.
No nějak mě napadlo jej vypnout. V podstatě první věc která mě napadla.
Jedinný kdo se na router připojuje / používá jej, jsem já. Včetně VPN. To mám když chci na domácí síť zvenku, či obejít restrikce/blokování různých filtrů/FW , když používám internet někde venku.
Z toho důvodu jedu přes TCP a 443 port ( jedinný fungující ze zaměstnání ).
Takže když jsem doma tak se k VPN nemá kdo připojovat. Navíc by se to muselo dít neustále protože bylo jedno kdy jsem si film pustil ( cca toho půl roku až 3/4 zpátky ).
Služby v podstatě default který je po první inicializaci Omnie. Doaktivovaný NAS, transmission, OpenVPN, Honeypot. Ale vše hned jak přišel z Indiegogo kampaně, takže říjen/listopad 2016.
Vrtat se v tom moc nebudu protože tomu fakt moc nerozumím takže vlastně ani nevím kam koukat. Je dost možné že jsem někde zvrtal nějakou konfiguraci a následkem je tohle.
Přemýšlel jsem o továrním resetu / flashnutí poslední verze OS ale nemám teď moc času ( rozuměj minimálně víkend ) abych to pak všechno ponastavoval zpátky ( vím že jde export konfigurace ale tomu se chci vyhnout ).
Každopádně děkuji všem zůčastněným za jejich čas a já se zas raději vrátím do role pasivního čtenáře.
Tak dnes znovu, skoro nic nevytižené jen položka “Connection Tracker Searches” v netdata (sekce FW ) byla nekde kolem 100 000. ( viz screen )
A kopirovani ze sitoverho disku na SSD slo nejakych 70kB/s.