Rozšíření dosahu wifi, přes ethernet

Ahoj všichni,

potřebuji rozšířit dosah wifi do garáže, kam Turris MOX, který je ve středu domu nedosáhne.

Koupil jsem narychlo nějaký obyčejný router za stokoruny s tím že vše je za Turrisem, tedy nepotřebuju žádné super zabezpečení. Připojený je na ethernet z MOXu.

Bohužel software je tak omezený, že neumožňuje nic jiného než NAT. Trn z paty to vytrhlo, protože se v garáži, kde není ani mobilní signál dá připojit na internet.

Nicméně z dlouhodobějšího hlediska bych to rád nahradil něčím transparentním.

V extrémním případě uvažuji o nákupu Turris MOX Start, ale na to co po tom chci, je to přecejen docela drahé. (~3000 kč s DPH)

Neumíte někdo poradit dostačující řešení za, řekněme, max třetinu až polovinu?

Díky

Zkus vhodný extender. Používám podobný ve sklepě, zachovává rozsah adres Turrise. TP-Link RE200 AC750 Dual Band - WiFi extender | Alza.cz

Cos v té garáži použil? Jinak než kupovat další krabičku, tak bych použil už to, co máš, s tím, že bych na něm vypnul službu DHCP serveru, nastavil LAN adresu z rozsahu mimo DHCP na Turris (třeba na 192.168.1.2/24, kvůli managementu) a kabel přivádějící Internet bych přepojil z WAN do LAN portu. Bude se to pak chovat jako víceméně hloupé AP.

1 Like

Použil jsem tohle. https://www.alza.cz/mercusys-mw301r-d5586322.htm Byl to náhodný výběr z dostupného na skladě abych to mohl koupit cestou a o víkendu. Je to tam nainstalováno už několik měsíců, teď jsem se teprve dokopal k tomu tady položit dotaz.
Konfigurační rozhraní je koncipováno jako úplně pro blbé, ale asi i díky tomu to nejde nastavit pro jiné než to nejobyčejnější použití.

Nezlobím se, ani nedivím, Za tři stovky jsem nečekal zázrak.

Ruční nastavení ip a připojení přes LAN port by asi fungovalo. Ale nefungovalo by DHCP pro uživatele. Garáž není moje ale bratrova. Bratr a jeho rodina si na všech zařízeních manuálně ip nastavovat nebudou. Já jako jejich dvorní IT správce ( :slight_smile: ) bych si zase připadal jako jelito.

Extender jsem taky zvažoval, ale není pro něj dobré místo. Navíc se tam hodí i ty ethernetové zásuvky …

EDIT:
Beru zpět. Ten extender, který jste odkazoval umí to co potřebuju.

Díky

Nepochopil jsi, nevadí. Na tom AP potřebuješ vypnout DHCP server, protože ho bude řešit Turris, tak aby nedocházelo ke kolizím.

2 Likes