Problemy s USB WiFi dongly

Dobrý den,

mám Turris 1.0 a původní kartou nakonfigurovanou na 5GHz a funguje výborně. (Turris OS 3.5.1, na 3.5 aktualizováno z SD karty)
Pro starší zařízení však potřebuji mít také wifi na 2.4GHz a tu jsem vyřešil USB wifi donglem s atheros čipsetem (kmod-carl9170) zkoušel jsem zaměnit také za wifi usb dongle s čipsetem Ralink (kmod-rt28xx).

Na dvou tabletech pozoruji výpadky wifi připojení a to stejné na Android i Windows 10 tabletu. Po spuštění tabletu se oba tablety připojí, wifi funguje, poté co je odložím na 5-10 minut tak že přejdou do režimu spánku a když je opět probudím tak wifi se tváří jako připojeno ale internet nefugnuje data neprochází. Když zkusím odpojit a znovu připojit tak to nic neřeší a oba tablety se v tomto bodě zaseknou na získávání ipadresy které ale nikdy nedokončí a jedinou pomoc je restart celého tabletu, kdy připojení funguje do okamžiku odložení tabletu a jeho přechodu do režimu spánku.

Myslel jsem že je problém v ovladači kmod-carl9170 (Atheros) a tak jsem zkusil ještě druhý wifi usb dongle s ralink čipsetem ale problém je naprosto stejný tedy předpokládám že je problém někde jinde než na ovladači. V obou případech se to chová naprosto stejně.

Má někdo stejné problémy ? Případně jakým způsobem to mohu debugovat a zjistit více o tomto problému ?

Já měl s donglem tady problémy, až jsem se naštval, koupil na Aukru Atheros AR9281 za pár korun (69.-) ze starého notebooku, dal jí dovnitř, do krytu vyvrtal díry, osadil antény a od té doby jsem na to nesáhnul.
Něco o tom je tady.

Napadá mě, jestli v tom nebude vězet power management na tom USB. Přemýšlím, jak to rozumně vyzkoušet: První nápad: Stane se to i když tam pořád něco poteče? (Zkusil bych pustit na tabletu třeba youtube a nebo tak něco.)

Jinak power management by mohl jít vypnout přes soubory v /sys, ale nemám ten FSL USB driver nastudovaný, tak jen střílím od boku…

1 Like

Musí to být nějaký problém na turrisu protože to dříve fungovalo. Dost možná problém na mac80211 vrstvě. V každém případě se to děje nezávisle na ovladači usb wifi karty protože jsem zkoušel dvě. A děje se to jak na Androidu tak Windows 10 úplně stejný problém. Moc pro mne nemá smysl vypnout usínání tabletu a nechávat jej stále zapnutý.

Smyslem toho pokusu je jestli za tim nemuze byt powersaving na USB, cili nechat pokusne jedno zarizeni bezet a aby porad generovalo nejaky data a pak zkusit jestli se to poo case dostane do stejnyho stavu nebo jestli se ten stav projevi na tom druhym zarizeni.

Připojil jsem obě dvě USB síťovky k USB hubu o 4 portech ještě mám ve stejném hubu USB bluetooth 4.0 dongl a USB zvukovku. Sítovky neustále svítí nebo blikají tak nevím zda by je mělo něco uspávat na úrovni USB. Trochu jsem experimentoval s nastavením a dostal jsem to do stavu kdy se Android tablet v případě výpadku jedné síťovky připojí k té druhé. Zajímavé že disconnect a reconnect k jedné síťovce nefunguje ale ke druhé ano. U Windows 10 je bohužel nutný restart celých WIndows aby se to znovu připojilo.V každém případě až dorazí Broadcom PCIE 802.11ac síťovka tak vyměním původní za tu Broadcom ac na 5GHz a budu řešit jak připojit další 3 antény pro 2.4GHz síťovku.

Mam s tím taky problem,
vnitřní Wi-Fi i dělá to samé co tobě přídavná.
přídavná do USB TP-link TL-WN722N přestává sama od sebe fungovat (jednou turis smazal ovladače, podruhé nevím)

Jelikož byly podobné problemy s Wi-Fi i při startu turis 1,0 tak bych řekl že problem je zase v routeru.

Třetí Váš příspěvek o tom samém?
Tenhle dongle TL-WN722N jsem dlouho provozoval bez jakýkoliv problémů…
Neříkal jste, že jste si koupil raději čínský router, protože to nechcete řešit a že chcete použiji Vaše slovo “krám” vrátit?

//EDIT: V tuto chvíli mi přijde úplně zbytečné Vám radit (což Vám může být jasné z mých příspěvků)
Koupil jste jiný router a Turris budete vracet. Kdybych Vám chtěl radit, tak mi stejně nebudete rozumět.
Vaše snaha cokoliv hledat pomocí strejdy Googla je nulová. Systemový log z LuCI není.
Nenapsal jste po jaké aktualizaci ani nevíte, kdy se Vám Turris automaticky restartuje ve Forisu.
Tři Vaše příspěvky do různých vláken Vám nepomohou vyřešit Váš problém.
Když už jste nazval HW za 15k krámem a dožadujete se, aby Vám někdo pomohl. Tak se pak nezlobte, že Vám já osobně již nechci pomoc. Jak jsem Vám psal v předešlém vláknu. Brečíte nad věcí, kterou jste dostal zadarmo a ještě to nazvete krámem, tak jako promiňte, ale takhle to nejde :slight_smile:
I já měl své chvilky ohledně komunikace Turris teamu (lze je dohledat), ale určitě bych nenazval, že router je “krám” a wifigate já jsem osobně neměl (okamžitě jsem v tu chvíli s Omnií jsem přešel na nightly branch) jinak souhlasím byl to docela průšvih - měsíc mít katastrofickou wifi a žádná omluva, tak to je taky dobrý:-D. Dalo by se to nejspíš vyřešit na Turrisu 1.x kdyby člověk měl dongle nebo druhou wifi kartu. Případně mít vše propojené kabely (přeci jenom by měla Wifi škodit našemu zdraví - stejně tak jako radiové frekvence, atd.)
Opkggate ano též, ale tak tu chvíli jsme vydrželi, přečkali. To se nedá čemu divit. Jako tester / pokusný králík se s tím dost počítalo v původním projektu Turris.
Omnie by na tom měla být lépe.

Třetí odpoved o ničem?
Tenhle dongle TL-WN722N jsem chvíli provozoval s horou problemu
Neříkal jsem, že si koupím raději čínský router, protože to nechcete řešit a že chcete použiji Vaše slovo “krám” vrátit? ale že jsem si koupil jiný router protože a ted se budete divit potřebuji router který FUNGUJE. jé to koukáte,co?
vrátit turris budu chtít,proto jsem psal mail na podporu,což taky víte,.
Turris má dlouhodobě samé problemy s Wi-Fi. už od prvního použití. (což je znamý fakt a diskuze toho jsou dukazem)

tak nechápu proč se do mě ustavične navážíte…

Tak jako turris je výborný kus hardwaru na který jsem 3 roky nemusel sáhnout protože všechno fungovalo, ale je divné že USB dongly, které jsem rok používal naprosto bezproblému najednou začali vykazovat uvedené problémy. Nejdřív jsem myslel že nějakým způsobem odešli do věčných lovišť a tak jsem celkem vyzkoušel 3 různé a problémy dělají všechny a to cca od OS 3.3 do té doby to fungovalo. Určitě turris chci používat dál a pevně věřím že se to opět povede vyřešit, ale je fakt že během wifigate v kombinaci s opkgate jsem měl občas chuť to rozmlátit protože jsem nevěděl co s tím. Místo neplodných diskůzí bych uvítal spiše radu typu spusťte příkaz ten a ten a dejte sem výstup nebo pošlete vaši konfiguraci tu a tu či zkuste změnit parametr ten a ten. Bohužel u zařízení přes který přistupuji k internetu z mnoha zařízení v rodině očekávám ze wifi bude fungovat to je zásadní funkce tohoto zařízení a když to nefunguje je to k vzteku.

1 Like

:+1:

je to tragédie.
deti mi řvou že jim nejde jejich pohádka, žena se nedostane na FB a já mám práci a k tomu to musím řešit,tak tě plně chápu :slight_smile:
škoda že není možnost dělat až stabilní update a ne bejt plnej tester…

Taky jsem se trápil s různými problémy - to jsem vyřešil tak, že jsem dal rollup na funkční stav a přestal jsem šahat do manuální instalace - deinstalace. Wifi je a byla u mně vždy bez jakéhokoli problému v obou pásmech.

Kolik je prodaných routerů ? Asi 7 tisíc ? Kolik lidí tady diskutuje problém s wifi ? Odhaduji asi 50? Opravte mně.

Mně někdy pomůže zpytovat svědomí a hledat problém mezi židlí a klávesnicí.

Tak samozřejmě že nejdřív se to snažím vyřešit nějak sám, např. tím že jsem zkusil jiné dongly. Vrátit se k funčnímu stavu bohužel nemám jak protože jsem od releasu 3.3 udělal několik obnov z sdkarty na aktuální 3.5. Zakázat jakékoliv instalace nepovažuji za ideální řešení. Tím jaksi přijdete o tu výhodu turrisu mít systém stále aktualizovaný i když to je od 3.3 spíš pro zlost. Samozřejmě to umím rychle vyřešit připojením levného čínskeho routeru v módu wifi AP do lan portu turrisu a byl by klid ale to jistě není ideální řešení. Navíc mám objednanou další PCIE síťovku s broadcom čipsetem, kerou se chystám do turrisu zabudovat místo původní.