Připojení Turris Shield a Xiaomi Mi Router 3

Chtěl jsem zvýšit zabezpečení sítě a nahradil starý router Edimax za Tourris Shield (TurrisOS 5.1.6, kernel 4.14.214). Do LAN portu 1 jsem připojil switch a zařízení připojené do “drátové” sítě fungují.
Vedle toho doma používám wi-fi síť přes Xiaomi Mi Router 3. Tady nastal problém. Wi-fi router připojuji do LAN portu 3 v Shieldu a do WAN portu Xiaomi. Xiaomi má ve WAN nastavení DHCP.
Zařízení se do wi-fi sítě připojí, ale bez přístupu do internetu. V nastavení Xiaomi vidím, že wi-fi router nemá přístup na internet. Jediný způsob, jak připojit zařízení do internetu je přepnout Xiaomi do režimu Repeater, kdy se některá zařízení (Apple a některé notebooky) připojí do wi-fi a dostanou na internet. Zařízení s Androidem se dostanou na internet jen některá, stejně, jako některé další zařízení.

Netuší někdo, co dělám špatně? Dík za pomoc.

Kabel zo Shieldu (u teba LAN3) musis zapojit do lubovolneho portu LAN na Xiaomi (nie do WAN!!!) a musis vypnut DHCP na Xiaomi. Pripadne ak ma Shield taku moznost, nastavit jeho DHCP ako autoritativny (jediny v sieti), najlepsie je vsak vypnut ten v Xiaomi.

1 Like

Dík za rady. DHCP mám v síti jediné (není na Xiaomi). Přepojil jsem na Xiaomi kabel z WAN do LAN portu a jediná změna je, že se k internetu přes Wi-Fi dostanu z jednoho Android zařízení. Ostatní dvě se stále na internet nedostanou (Xiaomi, i všechna připojená zařízení jsem restartoval).

A mají ostatní dva wifi klienti, kteří se na internet nedostanou zapnutýho DHCP klienta?

Máte na Xiaomi routeru správně nastavenou volbu Mode Switching?

Screenshot jsem dělal z videa tak se případně omlouvám pokud vlivem nějaké aktualizace je nastavní jiné.

Ano, mají. V tomto chyba nebyla.

Tohle je klíčová informace, na kterou jsem už taky přišel. Tohle nastavení jsem zkoušel jako poslední a zmátlo mě, že někteří klienti na toto nastavení nereagovali, tak jsem to bral jako další slepou uličku.

Po opakovaném nastavení Mode Switching na “relay mode” se po nějaké době chytili všichni klienti až na jednoho. Protože ve zbytku sítě se chovali klienti už stabilně dobře, tak jsem se zaměřil na toho posledního nešťastníka. Tím byl poměrně nový počítač na aktuální verzi Windows 10 Pro. Problém byl v letitém USB wi-fi adaptéru, který se z nějakého důvodu nedokázal prokousat přes síť na internet. Když jsem jej vyměnil, tak i tento poslední klient na internet dostal.

Pokud se sem nějaký nešťastník dostane, tak je dobré:

  • Mít v síti jediný DHCP server.
  • Wi-fi AP připojené LAN konektorem do LAN konektoru Turrisu.
  • Wi-fi AP v režimu wired relay mode.
  • Všechny klienty v ip režimu DHCP (ověřit, jestli se chytili do správné sítě).
  • Kvůli rychlosti hledání zařízení v síti používat masku 255.255.255.0 (stejná podsíť C).
3 Likes

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.