Presmerovani na jiny domenu

Pekny den,

chtel bych se poptat na nejjednodussi cestu presmerovani web dotazu

Priklad:
ac24.cz -> https://cs.wikipedia.org/wiki/AC24.cz

neboli mensi cenzura v domacnosti :smiley:

Predem dekuji za radu

Žádná vysloveně jednoduchá cesta neexistuje (řekl bych: bohudík!), protože dnes už většina webů používá HTTPS (leckdy i v kombinaci s HSTS) a tedy není možné jednoduše podvrhnout jiný obsah. Prohlížeč by ohlásil, že je obsah nedůvěryhodný a v případě HSTS (a některých dalších případech) by vůbec neumožnil na takový web vstoupit.

Jedinou možností je to udělat jako různé webové filtry (např. od antivirových firem). Tedy vytvořit si vlastní certifikační autoritu, její kořenový certifikát přidat do všech prohlížečů a podepisovat si s ní všechny certifikáty pro měněný obsah. Pak lze nastavit certifikáty v konfiguraci webového serveru a vytvořit si příslušná přesměrování pro jednotlivé domény. A nakonec v Knot Resolveru nastavit přesměrování (formou statických hintů).

1 Like

Pokud jde o cenzuru, blokování připojení na některé weby domény jde relativně snadno. To je vlastně téma “adblock”. Samozřejmě záleží jak moc se klienti snaží blokování obejít…

“klienti” ktere me zplodili, nikdy takovouto blokaci neobejdou :smiley: (ano, momentalne takto funguje)
Toto (presmerovani) spise melo byt neverbalni donuceni o rozsireni obzoru a ne o blokaci jako takovou
Jak ukazat na alternativni pohled na zdroj odkud nekdo muze cerpat informace

1 Like

Mě tento problém napadá řešit něčím jako je pihole, ale bohužel od nějaké verze OS 4.0 mi pořádně nefunguje na Omnii LXC, tak nedokážu ověřit. Jde o to vytvořit lokální DNS server, kde bude záznam pro ac24.cz (nebo prakticky cokoliv jiného) směřující jinam, a na toto DNS odkázat Turris. DNS server nastavit tak, aby to, co nezná (nemá v sobě ty konkrétní záznamy) přeposílal např. na 1.1.1.1. Netuším ale jak je to realizovatelné v praxi + to LXC nefunguje (jedna z těch hlavních fičur Turrisu, která mimo jiné také nefunguje, tak jak fungovávala v předešlých verzích), ale teoreticky by se to dalo rozchodit i jinde, pokud máte na čem. Je také otázka, co na to prohlížeč atd., jestli to nebude třeba prohlížečem/rozšířením/nějakým security softem vyhodnoceno jako nějaká hrozba.

Jak psal kolega, tuhle část jde řešit snadno řešit i přímo bez pi-hole, ale https je prostě problém.

A co takto im iba vysvetlit, ze netreba verit vsetkemu co je na internete?!

Cenzura nie je dobra cesta, a ak sa jedna o starsich ludi, tak ti si velmi dobre pamataju na cenzuru a propagandu pred rokom 1989.

Propaganda dnesnych dni sa na tu predoslu az naramne ponasa, akurat sa vymenili strany. Preco ich chces obrat o slobodu internetu (aj ked aj ta sa akosi vytraca)? Jedineho spravneho nazoru si, podla mojho nazoru, v minulosti uzili uz dost…

Jak to chápu já, přinutit prohlížeč jít na jinou konkrétní stránku, nelze bez nastavení vlastní důvěryhodné autority a zachytávání provozu. Možná jedině úpravou prohlížeče nějakým pluginem.
Jde celou doménu v lokálním DNS přesměrovat na jinou adresu (doménu).