Přehřívání Omnie

Takové pokračování mé odysee s chlazením Routeru (Turris 1.0 Napájení pro větráček - #13 by Jonatan_Rek) konečně jsem se dokopal k přechodu z Turris 1.0 na Omnia, zejména kvůli zpomalení lan, při požití pakonu, a sentinelu Jelikož má omnia jiný case než TURRIS nelze použít můj původní mód na chlazení, trochu jsem očekával že teploty budou díky integraci pasivního chlazení skrze Plášť pomocí kostky. ale opak je pravdou.

Jak jste na tom vy s Teplotami případně modifikacemi krytu pro lepší chlazení. 54 C mi nepřijde moc v pohodě oproti konstantním 30 :confused: Přijde mi že lidé co vyvíjeli Omnii moc nepřemýšleli nad jednoduchými modifikacemi vnějšího krytu, ani nad vylepšením chlazení když už.

Předem dekuji za vaše reakce :slight_smile:

54 stupnu je v pohode. Ja mam prumer 62 a nebyl jediny problem (a to mam Omnii z 2017, nebo kdy byly uvedene na trh).

Holt moderni elektronika je topeni. Ale to CPU bude mit max junction temp nekde okolo 105 stupnu. V tom by stale melo dlouhodobe normalne fungovat. Takze nejakych 54 na cidle kousek od junction neni problem.

Teplotu bych resil az ve chvili, kdy ti bude zpusobovat nejaky prakticky problem.

PS: na me IGG Omnii jsem teplotu srazil asi o 10 stupnu nejakou vymenou teplozvejky mezi kostkou a CPU. Detaily si bohuzel nepamatuju. Myslim, ze puvodne tam byla jen lepici paska/lepidlo, a ja to vymenil za neco teplovodivyho. Ale nevim, jak se Omnie vyrabeji ted, treba uz to tak maji z vyroby. Kazdopadne ti asi nic nebrani koupit pul kila hlinikovych zeber a priplacnout je teplozvejkou na vrsek Omnie, ne?

1 Like

Co pamatuji, kolegové prý normálně dlouhodobě provozovali Omnie i bez krytu a tedy samozřejmě více zahřáté. Nedělalo to prý potíže.

Jistě se v historii fóra dá najít na téma teploty dost diskuzí a informací, namátkou třeba tohle EN vlákno: Operating temperature (nebo někdo znalejší doplní i zde)

bohužel brání mám case s povrchovou úpravou, ten černý, ale teplo vodivé podložky zkusím ale i tak mně to překvapilo, po modifikacích v puvodním vláknu jsem byl pod 30 C :confused:

Fórum jsem samozřejmě prošel jak při řešení původního problému na turris 1 tak i nyní, jen mně prostě zajímalo jak se věci mají teď a nějaké reakce lidí, a zdali nevykoumali nějaké nové řešení jak danou problematiku vyřešit :slight_smile:

HW Omnie se téměř nezměnil celou dobu (~2016). Nepočítám různé karty (novější WiFi) a nějaké drobnosti (třeba GPIO). Ale třeba se někdo ozve :slight_smile:

Mně by třeba zajímalo jestli je někde dostupný technický výkres pouzdra, oprosti originálnímu turrisu, nebo se mi ho alespoň nepodařilo. Pokud by někdo věděl kde takové výkresy najít docela bych to uvítal :slight_smile:

Jediné výkresy o kterých vím jsou tady:

Dekuju ale o nich vím tam nic moc nebylo, tak sem to vzal by očko

tak uvidíme jak se to povede jen budu muset vymyslet jak vyměním, kostku za chladič co mněl původní turris, žebrovaný snad půjde někde koupit :slight_smile: uvidíme na kolik se dostanu s větrákem :slight_smile:

Nepleteš si teploty na turris 1.x? Ten zobrazuje teplotu na desce a i na cpu.
30°C se dalo dostat jen na desce.

Omnia zobrazuje jenom cpu.
Procesor zvládne o dost více a nic mu nehrozí.

U Omnie stejně jako u Turrise beru průměr všech čidel.