Právě vyšel Turris OS 3.9!

Tohle bych neoznačil ani za workaround… Na vlastních balíčcích jsem v podstatě závislý. Zatím jsem při jednom z minulých updatů jen (ručně) opravil syntaxi v .lua, aby byla aktuální.

Opravdu se těším, jestli někdy za pár let bude to LEDE/wrt… Přijde mi, že problémy jsou čistě jen s nádstavama nad tím (málo lidí na vývoj, testování, odladění).

Úplně nejlepší by byly dvě větve. Čistá, openwrtovská, o kterou by se v podstatě NIC nemusel starat… Tam by vše fungovalo, a security updaty by určitě vycházely včas. A druhá, NICovská, kde by mohli dávat svoje Forisy, honeypoty, majordoma, kresdy, knoty apod. nádstavby pro uživatele, kteří by je využívali.

Možná, že by se ten workload snížil výrazně i po přičtení nákladu práce na udržování dvou větví… V cílovém segmetu lidí, kteří chtějí STABILNÍ základ, a s custom nádstavbama si poradí sami bude tipuju hodně…

Já teda zatím žiju víceméně bez problémů, od začátku s vyplýma aktualizacema s tím, že ale musím aktuálně sledovat forum. Aktualizuju, jen když jde o nějaké CVE (aspoň se šetří flash). Co mě až tak nebaví, je neustálé hlídání co se kde rozbilo, abych to případně ručně doupravil.

Ten vývoj a realizace poměrně kvalitního HW by si zasloužil trochu opravit pošramocenou pověst, “čistá” verze softu by tomu pomohla, a i HW by koupilo o dost víc lidí globálně, kdyby vědělo, že tam to OpenWRT běží po másle…

Jen čistě můj názor, vývojářům držím palce.

P.S.: Zatím jedu na 3.8.4, a vzhledem k tomutu Known bugs in Turris OS 3.9 and recommended solutions se do vyšších verzí bohužel opravdu nepohrnu.