Popis balíčků v sekci FORIS/updater

pod nadpisem Package lists jsou názvy jako např. LuCI extensions, NAS apod. a nevidím popis, co se pod tím skrývá - je to někde ?

Řeším konkrétně, že nemám a)v LuCI záložku Systém/Přípojné body a b)nemám fstab funkcionalitu pro /etc/config/fstab, asi block-mount.

Tyhle seznamy jsou v (co mam zapnute tedy…)

`/etc/config/updater`
config pkglists 'pkglists'
        list lists 'cacerts'
        list lists 'datacollect'
        list lists 'luci-controls'
        list lists 'nas'
        list lists 'honeypot'
        list lists 'lxc'
        list lists 'netutils'
        list lists 'netmetr'
        list lists 'openvpn'

https://repo.turris.cz/omnia-stable/lists/ v kazdem z tech .lua souboru se da dohledat co v tom je.
a k tomu updateru(pkgupdate) https://wiki.turris.cz/doc/cs/howto/updater

ok, díky, to jsem přesně potřeboval, zkusím aplikovat ruční editaci konfigurace.

ještě zkusím dotaz - stahnul jsem nas.lua, vyhodil balíčky, co nechci (samba apod.), vložil upravený skript do /etc/updater/conf.d a zkusil zavolat dle návodu updater.sh. ale on nikde není … ?

root@turris:~# updater.sh
-ash: updater.sh: not found
root@turris:~# find / -name updater.sh

updater se postupne premenil na pkgupdate pripadne existuje cron uloha /etc/cron.d/updater , coz dela kontrolu/aktualizaci.

EDIT: ten /etc/config/updater ten uprav dle libosti :slight_smile:
Jinak ja bych primo neupravoval ten .lua soubor. Nech je jak jsou, hrozi ti pak pri kazdem dalsim pkgupdate behu ze ti to prepise a donuti doinstalovat nejake opkg co treba zrovna nechces. A v budoucnu se muze i stat, ze dany seznam se radikalne zmeni a muze zpusobit nejake problemy pri aktualizaci/funkcnosti nekterych veci. Ono je mozna prave tohle duvod proc jsou tyhle listy v repository a ne jaksi primo na masine. Kdyz si takhle “rozbijes” esencialni list pro samotnej TOS tak aby si pak nemusel pouzit medikit a tak…

V souboru (kdy ja napriklad nechci “minidlna” veci …) se da udelat neco jako …

/etc/updater/conf.d/user.lua

Uninstall (“minidlna”,“luci-app-minidlna”,{priority = 60})
Uninstall (“miniupnpd”,“luci-app-upnp”,{priority = 60})

pomoci vyssi priority (cokoliv nad 50 vyhrava) urcit co bude de facto preskoceno (nebude brano v potaz pri update/pkgupdate procesu).
viz: https://doc.turris.cz/doc/cs/howto/updater#rucni_editace_konfigurace

Druha varianta je vyhodit uplne cely “list” ve forisu (ci pres ten uci config rucne) a vlastne si udelat vlastni seznam pripadne pres ten user.lua si dany software doinstalovat. Resp. uz by ted melo fungovat (updater si precte vsechny conr.d/* soubory a pouzije) ze si udelas klidne i dalsi soubor napr “muj_nas.lua” a do nej si das co chces :slight_smile:

ok, děkuji za dovysvětlení. Nakonec tedy volám ‘/usr/bin/updater-supervisor’ dle cronu.

Zajímavé, že v https://repo.turris.cz/omnia-stable/lists/nas.lua jsou balíčky, které nejsou v repu např. mkdosfs,mountd,kmod-fs-afs …

Zkusím nějaký vlastní kompilát s alternativním jménem nas.lua souboru, nějak se mi zatím nechce jít cestou vyjmenovávat bálíčky, které nechci, to mi přijde podivné :slight_smile:

1 Like